ΑπόψειςΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Ξ.Μανιατογιάννης – Το «Πολιτικό»… και το Ηθικά σωστό!

Του Ξένου Μανιατογιάννη από την Κυριακάτικη Kontranews

Όταν η απλή αναλογική δίνει δυνατότητες εναλλακτικής διακυβέρνησης με γνώμονα τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και όταν η κοινωνία απορρίπτει τις πολιτικές των κομμάτων εξουσίας, τότε οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για μια κοινωνία δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας «μπαίνουν ως πρωταγωνιστής» στο τραπέζι της πολιτικής και των εξελίξεων. Κρίνεται δημοκρατικά από τους πολίτες, ανεξάρτητα προσώπων και όχι επικοινωνιακά ή καθεστωτικά με σκοπό τις καρέκλες τους και την πολιτική τους επιβίωση.

Αν η θέση του ΠΑΣΟΚ και του κου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση πρώτης Κυριακής χωρίς τα πρόσωπα που έχουν πληγώσει την κοινωνία, είναι θεσμικά ασεβής και πολιτικά εξωφρενική, τότε ας μας απαντήσει ο κος Μητσοτάκης, ΤΙ ΕΙΝΑΙ οι κατ’ εξακολούθηση και εν γνώση του, υποκλοπές;

Αν η θέση του ΠΑΣΟΚ και του κου Ανδρουλάκη για κυβέρνηση πρώτης Κυριακής χωρίς τα πρόσωπα που έχουν πληγώσει την κοινωνία, είναι πρόκληση στην κοινή λογική, τότε ας μας απαντήσει ο κος Μητσοτάκης, ΤΙ ΕΙΝΑΙ η αδιαφορία του στην ασφάλεια των τρένων και η αποποίηση των ευθυνών του, μιλώντας για «θυσία»;

Όταν από τη μια πλευρά, ο μοναδικός στόχος του κου Μητσοτάκη είναι η αυτοδυναμία με κάθε τρόπο, ακόμα και με εκβιαστικά διλήμματα προς την κοινωνία και από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ του κου Τσίπρα κινείται χωρίς προσανατολισμό, αφού είναι δεδομένη η μειωμένη δυναμική του, παρά το αφήγημά του περί πρώτου κόμματος και ανάταση της κοινωνίας, κάτι το οποίο για άλλη μια φορά αντιφάσκει με την πρόσφατη διακυβέρνησή του, τότε είναι αδύνατη η αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων της κοινωνίας και των πολιτών.

Όταν η απάντησή τους στη διάτρητη δημοκρατία που δημιούργησαν με τις υποκλοπές και την αδιαφάνεια είναι η σιγή, όταν η απάντηση τους στην τραγωδία των Τεμπών είναι μόνο το ανθρώπινο λάθος και όχι η ανάδειξη και η ριζική αντιμετώπιση των παθογενειών της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, τότε είναι σίγουρο ότι το πολιτικό σύστημα διολισθαίνει σε ατραπούς, διολισθαίνει μόνο σε επικοινωνιακά τρικ για την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών.

Όταν δε δίνονται απαντήσεις – λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας όπως:

Στην ακρίβεια με λύσεις οικονομικής ανάτασης και όχι καλάθια

Στο θέμα της ενέργειας

Στην κοινωνική στέγη

Στη θωράκιση του ΕΣΥ

Στην προστασία της κύριας κατοικίας

Στη στήριξη των μικρομεσαίων και των χαμηλοσυνταξιούχων

Στη διασφάλιση σταθερών συλλογικών συμβάσεων εργασίας

και αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη με ανάδειξη θεμάτων ψευτοσκανδάλων και αντιπαραθέσεων εντυπωσιασμού, τότε αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις τους, που δεν είναι άλλες από τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την κατάκτηση της εξουσίας με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται να εκφραστεί με ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, κοστολογημένο και ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Με μοναδικό γνώμονα την εφαρμογή πολιτικών με στόχευση την ανάταση της κοινωνίας μας. Χωρίς να αποτελούν αυτοσκοπό οι θέσεις διοίκησης, ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας, η εφαρμογή πολιτικών με το καλό ή με το άγριο.

Το ΠΑΣΟΚ έρχεται μέσα από τις δοκιμασίες που πέρασε και την αυτοκριτική του, να καταθέσει μια νέα κουλτούρα, μια κουλτούρα δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας, ίσων ευκαιριών και κυρίως μια κουλτούρα με κυρίαρχα χαρακτηριστικά το σεβασμό, την ειλικρίνεια και την πρωτοπορία. Σ’ αυτή τη φιλοσοφία, σ’ αυτή τη θεώρηση, με αυτό το αίσθημα ευθύνης, πρωταρχικό ρόλο αποτελούν οι πολιτικές σε σχέση με τα πρόσωπα. Συνεργασίες και συνέργειες σε όλα. Σε προγραμματικές θέσεις, σε πρόσωπα, σε νοοτροπία για μια νέα Ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αν πραγματικά θέλουμε να ξεγλιστρήσουμε από μια ξεπερασμένη νοοτροπία παλαιοκομματισμού που επέβαλλαν τα τελευταία χρόνια οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσίπρας.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και συγκρούονται με το πιο νοσηρό και ιδιοτελές κατεστημένο. Δεν πρέπει να ψηφίσουμε με θυμό και απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα. Είναι άδικο να «τσουβαλιάζονται» τα πάντα εξ αιτίας της αδιαφορίας και της σκοπιμότητας ορισμένων. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ριζικές τομές. Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Ήρθε η ώρα να πάρουμε: ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΛΛΑΓΗΣ.

*Υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα B’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Show More

Related Articles

Back to top button