ΚοινωνίαΕιδήσεις

Ξεκινάει η εφαρμογή Θανατική Ποινής για τους βιαστές στο Μπαγκλαντές

Η απόφαση πάρθηκε εν μέσω αντιδράσεων σε όλη τη χώρα ύστερα από σειρά ομαδικών βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων

Το Μπαγκλαντές υιοθετεί τη θανατική ποινή για τον βιασμό, έπειτα από ημέρες διαδηλώσεων στη χώρα για τα υψηλά ποσοστά σεξουαλικής βίας εναντίον των γυναικών.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ανισούλ Χακ, δήλωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος θα εκδώσει διάταγμα, με το οποίο θα γίνει νόμος η σχετική απόφαση της κυβέρνησης.
Η δημοσιοποίηση βίντεο του ομαδικού βιασμού μιας γυναίκας προκάλεσε κύμα οργής στο Μπαγκλαντές τις τελευταίες ημέρες. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν αυστηροποίηση των ποινών, ταχύτερες δίκες για τους βιαστές και τον τερματισμό της κουλτούρας ατιμωρησίας στη χώρα.
Έρευνα της εθνικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπίστωσε ότι η γυναίκα στο βίντεο, που δέχθηκε επίθεση στη νοτιοανατολική επαρχία Νοακχαλίμ, έχει πέσει επανειλημμένα θύμα βιασμού και τρομοκρατίας. Οχτώ άνδρες συνελήφθησαν για την υπόθεση μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο. Η υπόθεση προκάλεσε παρέμβαση του ΟΗΕ, που έκανε λόγο για κοινωνικό και συστημικό μισογυνισμό στο Μπαγκλαντές.
Σε διαφορετική υπόθεση, μια άλλη γυναίκα φέρεται να έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού, την προηγούμενη εβδομάδα, σε ξενοδοχείο στη βόρεια περιοχή Σίλχετ. Για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν αρκετά μέλη της φοιτητικής παράταξης του κυβερνώντος κόμματος.
Οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαγκλαντές αναφέρει ότι πέρυσι κατέγραψε περίπου 5.400 βιασμούς. Μόνο φέτος έχουν αναφερθεί περισσότερες από 1.000 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 1/5 από αυτές αφορά ομαδικό βιασμό. Όμως, η οργάνωση τονίζει ότι τα ποσοστά καταδίκης είναι εξαιρετικά χαμηλά και πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται, επειδή οι γυναίκες φοβούνται ότι θα στιγματιστούν.
Πηγή: lifo.gr
Show More

Related Articles

Back to top button