Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020. Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, ξεκίνησε το διήμερο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους των Εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πανελλαδικά, με την παρακολούθηση και τη συμμετοχή ορισμένων ομιλητών να γίνεται διαδικτυακά.
Το 16ο Συνέδριο με θέμα «Υγιείς και ανθεκτικές πόλεις στην περίοδο της κρίσης: Η εφαρμογή των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των 6 πολιτικών του Π.Ο.Υ. για τον άνθρωπο» συνδιοργάνωσαν το ΕΔΔΥΠΠΥ και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής -όπου φιλοξενείται μέρος της διοργάνωσης-, και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού και την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) & του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Την έναρξη έκανε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Νίκος Μπάμπαλος, ο οποίος καλωσόρισε τους εξ αποστάσεως -λόγω συγκυρίας- συνέδρους τονίζοντας ότι οι δήμοι – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, η Περιφέρεια, και γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πολλαπλό ρόλο σε αυτή την περιπέτεια της πανδημίας. «Είμαστε στην πρώτη γραμμή κρούσης για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την επέμβαση όπου υπάρχει έξαρση, καλούμαστε να στηρίξουμε κοινωνικά όσους δοκιμάζονται από τις παράπλευρες συνέπειες της πανδημίας και παράλληλα, να αντιμετωπίσουμε και τα κύματα των αρνητών, των δυσαρεστημένων, των μη συμμορφούμενων με τους κανόνες ασφαλείας», είπε ο κ. Μπάμπαλος. Απηύθυνε πρόσκληση στους συνέδρους για κοινή δράση, ώστε με την απαιτούμενη στήριξη από την κεντρική διοίκηση, να τελειώσουμε σύντομα με αυτή την περιπέτεια.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ. Γεώργιος Πατούλης, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής και τους συνέδρους για τη συμμετοχή τους υπό τις διαφορετικές και πρωτόγνωρες συνθήκες του φετινού συνεδρίου, και τόνισε πως το κοινό όραμα και οι στόχοι ενώνουν τα μέλη του Δικτύου, σε κοινές προσπάθειες για υγιέστερες πόλεις με υγιέστερους πολίτες, τώρα, περισσότερο από ποτέ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε, απέδειξε και στην υγειονομική κρίση τα δυνατά της αντανακλαστικά, τη δυνατότητα να κινητοποιείται άμεσα και να υποστηρίζει τους πολίτες της.
Ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη θεματολογία του 16ου Συνεδρίου, η οποία όπως είπε, είναι επηρεασμένη από την πρωτοφανή πανδημία του COVID-19 και θα εστιάσει:
– στις μεγάλες πολιτικές κατευθύνσεις των Υγιών Πόλεων και στις δεσμεύσεις του ΕΔΔΥΠΠΥ έναντι του Π.Ο.Υ.,
– στη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας από την Αυτοδιοίκηση με σκοπό να αναδείξει το πώς οι πόλεις και οι κοινωνίες, που έχουν οργανωθεί με αρχές, αξίες και μεθόδους όπως των Υγιών Πόλεων, έχουν καταστεί ανθεκτικές σε κάθε κρίση,
– στην ανάδειξη της Πρόληψης και του Προσυμπτωματικού Ελέγχου ως καθοριστικών παραγόντων προστασίας της Υγείας των πολιτών και ειδικότερα στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, αλλά και στη σημασία της προσωπικής ευθύνης του σωστά ενημερωμένου πολίτη.
Στην κεντρική συνεδρία της ημέρας την οποία συντόνισαν ο Νίκος Μπάμπαλος και o Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, Συντονιστής Προγράμματος Υγιών Πόλεων Περιφέρειας Αττικής συναντήθηκαν πολιτικοί και των τριών επιπέδων διοίκησης, Κράτους – Περιφερειών – Δήμων, και εστίασαν στις πολιτικές του κράτους και της αυτοδιοίκησης στην περίοδο της Πανδημίας. Ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο Κυριάκος Τσιμίλλης εκ μέρους του Προέδρου Κυπριακού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. και Δημάρχου Λευκωσίας, και ο Γεώργιος Σταμάτης, Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας Υπουργείου Εργασίας.
Κατά την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.
Την πρώτη ημέρα στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι Δήμαρχοι:
o Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμος Παπάγου – Χολαργού
o Λευτέρης Ραβιόλος – Δήμος Καρύστου
o Ευστάθιος Κούλης – Δήμος Γορτυνίας
o Βασίλης Μαυρίδης – Δήμος Ορεστιάδας
Κατά την πρώτη και εισαγωγική Συνεδρία η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, National Coordinator of WHO-Hellenic Healthy Cities Network, Member of WHO Advisory Committee for Healthy Cities, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. παρουσίασε το πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Π.Ο.Υ. εντός των οποίων εναρμονίζεται η πολιτικής του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων για την υγεία των πολιτών με αυτές των άλλων ευρωπαϊκών δικτύων για την πενταετίας 2019-2023 και ακολούθησαν παρουσιάσεις πολιτικών από δήμους – μέλη του Δικτύου.
Στη διάρκεια του συνεδρίου, θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές από τους δήμους – μέλη του Δικτύου σε επιλεγμένους «πυλώνες» πολιτικών, αλλά και αναφορικά με συγκεκριμένα έργα που είναι σε εξέλιξη.
Το Συνέδριο συνεχίζεται με αρκετές στρογγυλές τράπεζες ευρείας θεματολογίας και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, με επίκεντρο την πρωτοβάθμια πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε συνδυασμό με τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας, και επίκαιρα ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Ειδική ομιλία με θέμα «Η πανδημία COVID-19: πού βρισκόμαστε σήμερα;» θα απευθύνει ο Καθηγητής Θανάσης Σκουτέλης, λοιμωξιολόγος.
Το Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων έχει ως σκοπό να φέρει σε άμεση επαφή τους δήμους – μέλη του ΕΔΔΥΠΠΥ, να αποτελέσει το εφαλτήριο μιας δομημένης καθημερινής επικοινωνίας για ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών, αλλά και την ανάληψη κοινών δράσεων, εναρμονισμένων με τα πρωτόκολλα των επιστημονικών ομάδων, προς όφελος των πολιτών και για την περαιτέρω θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.
Το συνέδριο αναμεταδίδεται μέσω της ιστοσελίδας του ΕΔΔΥΠΠΥ: http://www.eddyppy.gr