ΚοινωνίαΑπόψειςΠολιτικήΖητείται ΠαρόνΕιδήσεις

Νομοσχέδιο για τράπεζες: Kαμία προστασία των πελατών, παρά τα «παχιά λόγια» Μητσοτάκη

Πριν ένα μήνα ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε να τα «ψέλνει» στις τράπεζες καλώντας να «αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και αντίστοχια να ανέβουν τα επιτόκια των καταθέσεων.

Τα μεγάλα λόγια του Πρωθυπουργού τελικώς αποδείχθηκαν «παχιά», αφού μετατράπηκαν σε ένα νομοσχέδιο το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Ανάπτυξης και το οποίο δεν προβλέπει τίποτα που να προστατεύει πραγματικά τους πολίτες, πέραν δυο ρυθμίσεων για όσους πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης ή τους κλέβουν την κάρτα.

Καμία απολύτως ρύθμιση για όλα όσα καίνε πραγματικά τον κόσμο.

Καμία ρύθμιση για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που παραμένουν σχεδόν  μηδενικά εδώ και χρόνια, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καμία ρύθμιση για τα εξωφρενικά επιτόκια που οι τράπεζες ζητούν από τους καταναλωτές.

Καμία ρύθμιση για τις απαράδεκτες ληστρικές χρεώσεις που επιβάλλουν ακόμα και για ανάληψη χρημάτων.

Καμία ρύθμιση -φυσικά και πάλι- για την προστασία των δανειοληπτών που ζητάνε ευελιξία από τις τράπεζες, οι οποίες αρνούνται να ρυθμίσουν δάνεια ακόμα και καλοπληρωτών που όμως πιέζονται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Καμία ρύθμιση που να ευνοεί την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που στενάζουν από έλλειψη ρευστότητας.

Καμία ρύθμιση για το συνεχές κλείσιμο καταστημάτων που στερούν από πολλές περιοχές ακόμα και τα ΑΤΜ. Καμία ρύθμιση για τις εκτεταμένες απολύσεις προσωπικού.

Οι τράπεζες οι οποίες σώθηκαν από χρεοκοπία χάρη στον ελληνικό λαό που χρεώθηκε την τριπλή ανακεφαλαιοποίηση τους, συνεχίζουν να θησαυρίζουν και να μην υπόκεινται σε κανόνες.

Αυτές οι ελληνικές τράπεζες πανηγυρίζουν τώρα γιατί είναι μεταξύ των πρώτων σε κερδοφορία στην Ευρώπη.

Φυσικά, οι τράπεζες είναι επιχειρήσεις με μοναδικό στόχο το κέρδος. Όμως όλες οι επιχειρηματικές πράξεις υπόκεινται (ή έτσι λένε οι νόμοι τέλος πάντων) σε κανόνες. Και οι εκλεγμένες από τον λαό κυβερνήσεις, είναι υποχρεωμένες και ηθικά και πολιτικά, να επιβάλλουν αυτούς τους κανόνες και να μην επιτρέπουν αθέμιτες πρακτικές. Είναι υποχρεωμένες να προστατεύουν τους πολίτες. Δυστυχώς όμως, οι μόνοι που συνεχίζουν να προστατεύονται είναι οι τραπεζίτες, οι μέτοχοι και τα golden boys των τραπεζών που απολαμβάνουν την υψηλότατη κερδοφορία τους.

Γιατί κ. Πρωθυπουργέ;

Θυμηθήκαμε τώρα αυτό που είπε κάποτε, ο παλιός αμερικανός μεγιστάνας, Χένρι Φορντ:

«Είναι πολύ καλό που ο λαός δεν κατανοεί πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα. Γιατί αν το κατανοούσε, θα έκανε επανάσταση αύριο το πρωί»…

Show More

Related Articles

Back to top button