ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Νίκος Χρυσόγελος: “Στο Πράσινο-Μωβ απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε δυνάμεις που δεσμεύονται να υπερασπίζονται το κράτος δικαίου”

Κείμενο του πρώην ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου.

“Η ποιότητα της δημοκρατίας μας μειώνεται. Δεν είναι τυχαίο που ο Economists μας κατατάσσει στις χώρες με προβλήματα δημοκρατίας και μάλιστα σε μια εποχή κατά την οποία η φιλελεύθερη δημοκρατία πλήττεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ότι μπορούν για να βυθιστούμε όλο πιο βαθιά στην κινούμενη άμμο της απαξίωσης της δημοκρατίας. Δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν υπερασπίζονται τη δημοκρατία απαξιώνοντάς την.

Χρειαζόμαστε νέες δυνάμεις στην πολιτική και στη #Βουλή που να δεσμεύονται με σταθερότητα ότι, παρά την κριτική που ασκούν, υπερασπίζονται την δημοκρατία και με τις πολιτικές τους και τις προτάσεις τους θα είναι εκεί για την αναβάθμιση της δημοκρατίας.

Το @ΠράσινοΜωβ #ΠράσινοΜωβ απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση σε δυνάμεις που δεσμεύονται να υπερασπίζονται το #κράτοςδικαίου, την #δημοκρατία, τον πολιτικό #διάλογο να συμπτήξουμε ακόμα πιο ευρεία συμμαχία και στη Βουλή να διασφαλίσουμε αυτά που, δυστυχώς για μια ευρωπαική χώρα όπως είναι η #Ελλάδα- δεν είναι αυτονόητα και δεδομένα σήμερα.

Μεγάλη ευθύνη αντιστοιχεί στην ΝΔ ως κυβέρνηση. Αλλά ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Συμπεριφέτονται σαν να μην είμαστε ΚΜ της Ευρωπαικής Ένωσης.

Έχουμε τα σοβαρά προβλήματα της κλιματικής και οικολογικής κρίσης, της ακρίβειας, της αλλαγής του παραγωγικού και οικονομικού μοντέλου, της κοινωνικής συνοχής, των δικαιωμάτων. Και από την άλλη την υποθάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Όμως χωρίς ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της συμμετοχής, του διαλόγου δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα υπόλοιπα υπαρξιακά προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

Ναι ο Μητσοτάκης απαξιώνει με το αυταρχικό του μοντέλο την φιλελεύθερη δημοκρατία

– σπασμωδικές κινήσεις που προδίδουν, μεταξύ άλλων, ανασφάλεια και έλλειψη σεβασμού στην δημοκρατία. Δεν αντιμετωπίζεται, όμως, με αποχή από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κοινοβουλευτική διαδικασία που επέλεξε ο Τσίπρας. Αυτή η πολιτική επιλογή συσπειρώνει μεν ένα εκλογικό ακροατήριο αλλά υποβαθμίζει την δημοκρατία, δεν την αναβαθμίζει, προσθέτει σε όσα κάνει ο Μητσοτάκης, τρέφει την αντιδημοκρατική επιλογή του. Τροφοδοτεί, επίσης το μίσος και τη βαθιά πόλωση και βάζει εμπόδια (και) σε μελλοντικές, μετεκλογικές συνεργασίες που εκ των πραγμάτων απαιτεί η απλή αναλογική αλλά, θα έλεγα, και η δημοκρατία γενικότερα.

Η δημοκρατία ανθεί όταν τα πολιτικά κόμματα πείθουν για την πολιτική τους πρόταση και συμβάλλουν με θετικό τρόπο στην εξέλιξη της χώρας. Δυστυχώς, τα κόμματα συνεχίζουν και σήμερα να επιδιώκουν να αυξήσουν την επιροή τους στη βάση της αποτυχίας των “άλλων”, με επιχείρημα ότι “οι άλλοι είναι χειρότεροι”. Ακόμα και αν αυτό έχει βαριές επιπτώσεις στην κοινωνία.

– Περίπου αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία της ομιλίας μου στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης που διοργάνωσε το @ΔίκτυοΠολιτικούΠροβληματισμού, με θέμα: “Υπάρχει ένα μίνιμουμ κοινών στόχων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας;” με την δική μου συμμετοχή ως μέλος της εκλογικής συμμαχίας #ΠράσινοΜωβ καθώς και τη συμμετοχή των Σ. Φάμελλο (ΣΥΡΙΖΑ), Χ. Καστανίδη (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) και Μ. Κριθαρίδη (ΜΕΡΑ 25).

Ευχαριστώ το Δίκτυο Πολιτικού Προβληματισμού για την πρόσκληση να είμαι στο πάνελ μιας τόσο σημαντικής συζήτησης, που οι διοργανωτές επιδιώκουν να “αναπαράγουν” και σε άλλες πόλεις, μετά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε.

Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναγνώρισαν πόσο σημαντικό είναι να είμαστε, η συμμαχία Πράσινο & Μωβ , στην επόμενη #Βουλή για να αλλάξουν και η πολιτική και οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Εξάλλου χωρίς την δική μας παρουσία στη Βουλή δεν υπάρχει πολιτικά αλλά και αριθμητικά η όποια δυνατότητα συνεργασιών αλλά και εκπροσώπησης κοινωνικών ομάδων που σήμερα δεν εκφράζονται από τα υπάρχοντα κόμματα”

Show More

Related Articles

Back to top button