Την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Βριλησσίων ενέκρινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Με τον τρόπο αυτό, επιλύεται μια εκκρεμότητα 14 ολόκληρων χρόνων, αφού οι διαδικασίες για τη μελέτη αναθεώρησης του ΓΠΣ, ξεκίνησαν από τον Δήμο, το μακρινό πλέον 2007 και έως το 2014 ουσιαστικά ήταν σε τέλμα.
Τα τελευταία χρόνια, οι διαδικασίες επισπεύσθηκαν και η οριστική περιβαλλοντική μελέτη κατατέθηκε από τον Δήμο προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος από το 2019. Το Υπουργείο παρά τις πιέσεις του Δήμου, χρειάστηκε τρία χρόνια για να κινηθεί και να συνεδριάσει το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει θετικά για την τροποποίηση.
Τα Βριλήσσια, 32 χρόνια μετά την ανακήρυξη τους ως Δήμος, σταματούν να λειτουργούν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που δημιουργήθηκε 30 χρόνια πριν, κάτω από εντελώς διαφορετικές πολεοδομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Βριλησσίων, “με την έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) ο Δήμος Βριλησσίων αποκτά ένα χρήσιμο χωρικό εργαλείο που αφορά επί της ουσίας στον επανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό της πόλης.
Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση, η οποία έρχεται μετά απο 10ετίες να επιλύσει κρίσιμα προβλήματα και να αποκαταστήσει χωροταξικές «αδικίες» όπως αυτή της περιοχής – ΚΡΑΣΣΑ-, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τις χρήσεις γης προς όφελος της πόλης και του δημότη.”
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλέον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βριλησσίων, εντάσσεται στο σχέδιο πόλης ο οικισμός «ΚΡΑΣΣΑΣ», με μέσο συντελεστή δόμησης 0,6 και με απόλυτη προστασία των εκτάσεων που θα κριθούν τελεσίδικα δασικές.
Περαιτέρω οι Περιοχές Οικιστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Α.) του Δήμου καθορίζονται σε πέντε (5) Πολεοδομικές Ενότητες (Π.Ε.).
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας για να εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποτελεί ιστορική στιγμή για τον Δήμο Βριλησσίων και προσωπικά νιώθω δικαίωση ως Δημοτική Αρχή. Η ένταξη του οικισμού ΚΡΑΣΣΑ στο Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου».
Η Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Δ414/22-06-2022