Το πρώτο στοιχείο συναγερμού για τους ειδικούς στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι το όλο και πιο υψηλό επιδημιολογικό φορτίο που εμφανίζει η Αττική. Στην περιφέρεια της πρωτεύουσας καταγράφονται καθημερινά πάνω από 100 κρούσματα – 102 χθες σε σύνολο 180 -, ενώ σταθερά το τελευταίο διάστημα οι νέοι φορείς του κορονοϊού στην Αττική είναι περισσότεροι απ’ ό,τι σε όλη την υπόλοιπη χώρα.
Η δεύτερη πηγή μεγάλης ανησυχίας είναι η ταχεία αύξηση των διασωλημένων ασθενών, από τους οποίους και πάλι οι περισσότεροι βρίσκονται στην Αττική. Μόνον χθες ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε στους 59 από 54 την Κυριακή, ενώ μέσα στην τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 17 ασθενείς. Οι 20 από τους διασωληνωμένους ασθενείς βρίσκονται επίσης σε νοσοκομεία της Αττικής, στο «Σωτηρία» και τον «Ευαγγελισμό» ενώ συνολικά 230 από τους 501 νοσηλευόμενους με κορονοϊό σε όλη την χώρα βρίσκονται στα πέντε από τα επτά νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Εντονα ανοδική πορεία σημειώνει την τελευταία εβδομάδα και ο αριθμός των θυμάτων, καθώς στο διάστημα από τις 7 έως τις 14 Σεπτεμβρίου υπήρξαν 21 θάνατοι.
Με αυτά τα δεδομένα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας που συνεδρίασε χθες το απόγευμα έχει ήδη παραδώσει στην κυβέρνηση λίστα με πιθανά έκτακτα μέτρα ειδικά για την Αττική, και τα πρώτα από αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα στην ενημέρωση που θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, θα υπάρξει επιλογή και σταδιακή κλιμάκωση των μέτρων που θα ανακοινωθούν και η εφαρμογή τους δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά στους δήμους εκείνους της Αττικής που εμφανίζουν το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο.
Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή είναι τα εξής:
- Καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους στις περιοχές με υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα ακόμη και στους κλειστούς χώρους εστίασης – δηλαδή καφετέριες, εστιατόρια κ.λ.π.
- Περαιτέρω περιορισμός (50 άτομα στους κλειστούς χώρους και 100 στους ανοιχτούς) του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να συμμετέχουν σε μαζικές εκδηλώσεις, από γάμους και βαπτίσεις έως συναυλίες και παραστάσεις.
- Περιορισμό των ατόμων που θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε χώρους εστίασης (4 άτομα, ή έξι άτομα εάν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας).
- Εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου για τους εργαζόμενους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά στους χρόνους των μετακινήσεων και αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στις ώρες αιχμής.
Στα εισηγήσεις της επιτροπής παραμένουν πάντα, ως έσχατα μέτρα, και τα τοπικά lockdown σε δήμους της Αττικής, καθώς και η καθολική χρήση μάσκας όχι μόνον στους κλειστούς αλλά και στους ανοιχτούς χώρους. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, κυβερνητικές πηγές δεν το αποκλείουν εάν συνεχιστεί το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής. Μέχρι στιγμής οι «κόκκινες περιοχές» φέρονται να είναι το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς αλλά και η Κηφισιά.
Ως προς την καθολική χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους φαίνεται να απορρίπτεται – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – διότι η εφαρμογή του μέτρου θεωρείται, ουσιαστικά, μη εφικτή.
Πηγή: tvxs.gr