ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΝέα

Μόνο με ραντεβού η αποκομιδή κλαδεμάτων και ογκωδών απορριμμάτων στα Βριλήσσια

Με ανακοίνωση του ο Δήμος Βριλησσίων καλεί τους κατοίκους της πόλης να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία στο 2106130917 και να προγραμματίζουν ραντεβού για την αποκομιδή των κλαδεμάτων και των ογκωδών απορριμμάτων.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση (πολλαπλάσιο του φυσιολογικού) του όγκου κλαδεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου με αποτέλεσμα να παραμένουν για μεγάλα διαστήματα στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης τα υπολείμματα κλαδεμάτων, κηπευτικών εργασιών και ογκωδών, με αποτέλεσμα να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο πυρκαγιάς και πηγή ρύπανσης.

Για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική αποκομιδή καλούνται οι κάτοικοι να μην εναποθέτουν εκτός του οικοπέδου τους κλαδέματα και ογκώδη απόβλητα αν δεν έχει προγραμματιστεί με το Δήμο ραντεβού για την αποκομιδή. Καλούνται όσοι επιθυμούν να κλαδέψουν, να αποψιλώσουν, να πραγματοποιήσουν χορτοκοπτικές εργασίες ή να εξάγουν ογκώδη αντικείμενα (καναπέδες, στρώματα κλπ) να επικοινωνήσουν πρώτα με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου στο τηλέφωνο 2106130917, να προγραμματίζουν από πριν ραντεβού για την αποκομιδή και μετά να πραγματοποιήσουν τις σχετικές εργασίες.

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών, οι υπηρεσίες αποκομιδής κλαδεμάτων και ογκωδών-εξωοικιακών αντικειμένων του Δήμου λειτουργούν εκτάκτως σε 24ωρες βάρδιες καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου. Η συνδρομή και η συνεργασία όλων μας συμβάλει στην ασφάλεια και στην καθαριότητα της πόλης.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βριλησσίων είναι για 7η συνεχή χρονιά ο πρώτος μεταξύ των δήμων της Αττικής στην Ανακύκλωση και στην Κομποστοποίηση, ακολουθώντας τη μέθοδο της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ). Γεγονός το οποίο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες απορριμμάτων σημαίνει πρακτικά ότι η υπηρεσία καθαριότητας, ήδη από το 2015, έχει προσαρμοστεί να συλλέγει με διαφορετικά δρομολόγια οχημάτων και πληρωμάτων εργαζομένων τα κλαδέματα, τα ογκώδη και τα μπάζα (Α.Ε.Ε.Κ.)

Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και ενάμιση χρόνο ο Δήμος Βριλησσίων απόκτησε, μέσω ανοιχτού διαγωνισμού ύψους 190.000 ευρώ, και νέο (2ο) μηχάνημα έργου Γερανού-Αρπάγης, αναβαθμίζοντας σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητά καθημερινών παρεμβάσεών του στον συγκεκριμένο τομέα εργασίας.

Για να διατηρείται, όμως, και η πόλη μας καθαρή, ταυτόχρονα με την χωριστή αποκομιδή των κηπευτικών και ογκωδών απορριμμάτων, απαιτείται η συνεργασία όλων.

Αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης της λειτουργίας μας αυτής, με βάση τα δημοσιευθέντα για το 2021 στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής, είναι ότι ο Δήμος Βριλησσίων συλλέγει σε χωριστά ρεύματα ανακύκλωσης πάνω από το 1/3 (35%) των απορριμμάτων του, μειώνει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, ενισχύει την παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας της χώρας και τις θέσεις εργασίας από την επεξεργασία των ανακτώμενων (δευτερογενών) υλικών νέας παραγωγής, και λαμβάνει από τον φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α) 20% έκπτωση στις εισφορές του για την ταφή των συμμείκτων απορριμμάτων του (πράσινος κάδος) στον Ο.Ε.Δ.Α./Χ.Υ.ΤΑ. Φυλής, επιπλέον των σημαντικών ποσών που εκ των προτέρων εξοικονομεί για όσα δεν καταλήγουν σε Χ.Υ.Τ.Α, γιατί συλλέγονται χωριστά στην πηγή και οδεύουν σε κατάλληλους φορείς ανακύκλωση.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βριλησσίων καταβάλλει στον φορέα (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) 644.990 ευρώ αντί για 1.115.424 ευρώ, δηλαδή -42% που θα κατέβαλλε εάν δεν είχε μεταρρυθμίσει τη λειτουργία του στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση επιβάρυνσης 470.434 ευρώ για τα δημοτικά τέλη που πληρώνονται από τους δημότες για την καθαριότητα. Γι’ αυτό άλλωστε τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού του δήμου μας είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, 1,12 ευρώ/τμ για κάθε οικία νοικοκυριού.

Στην πρόοδο του δήμου μας που αναγνωρίζεται από τους αρμόδιους φορείς και τους ενεργούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα, έχει συμβάλλει τα μέγιστα η συμμετοχή και η συνεργασία σημαντικού αριθμού δημοτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά χρειάζεται να γίνουμε πολύ περισσότεροι. Απαιτείται να συμβάλλουμε και να συνεργαστούμε ΟΛΟΙ:

Για μια καθαρή και πράσινη πόλη που δεν ρυπαίνει ανεξέλεγκτα και ξέρει να εξάγει οργανωμένα τα απορρίμματά της.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

Show More

Related Articles

Back to top button