ΠεριβάλλονΖητείται ΠαρόνΔήμοι

Μοίρασαν 300 εκατ. σε διαγωνισμούς της μίας συμμετοχής

Τα μυστήρια του ΕΔΣΝΑ – Τι κι αν έγιναν 13 διαγωνισμοί του ΕΔΣΝΑ, με προϋπολογισμό σχέδον 300 εκατ. ευρώ, μόνο μια εταιρία έλαβε στην πραγματικότητα μέρος.

Αναδημοσίευση από το ieidiseis.gr

Στοιχεία σοκ για το πώς μοιράζονται τα κονδύλια της περιφέρειας Αττικής, μέσω διαγωνισμών, που μόνο διαγωνισμοί δεν είναι, αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που εποπτεύεται από τον Γιώργο Πατούλη.

Πρόκειται για τον οργανισμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Αττικής και τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας, με τις αποφάσεις που έχει λάβει η εκτελεστική του επιτροπή, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και με μέλη κυρίως της απολύτου εμπιστοσύνης του περιφερειάρχη, είναι αποκαλυπτικά ενός πρωτοφανούς «πάρτι», όπως λένε στελέχη, με απόλυτη γνώση των τεκταινομένων.

Ο ΕΔΣΝΑ μοίρασε μέσω «διαγωνισμών» ένα ποσό σχεδον 300 εκατομμυρίων ευρώ για προμήθειες «εξοπλισμού για την υλοποίηση προγραμμάτων διαλογής στην πηγή», αλλά και για προμήθειες «κινητού εξοπλισμού για το πρόγραμμα συλλογής Βιοαποβλήτων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης».

Πού είναι το παράδοξο; Έγιναν 13 διαγωνισμοί – μέσω των οποίων διατέθηκαν τα χρήματα αυτά-, αλλά δεν έλαβε στην πραγματικότητα μέρος πάνω από μία εταιρία!

Στους οκτώ διαγωνισμούς έλαβε από την αρχή μέχρι το τέλος μία και μόνο μία εταιρία! Ιδιαιτέρως περίεργο, εάν υπολογίσει κανείς ότι μέσω αυτών των οκτώ διαγωνισμών κρίθηκαν προμήθειες 190 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Στους άλλους πέντε διαγωνισμούς, οι αρχικά συμμετέχουσες εταιρίες, πέραν εκείνης που τελικά κέρδισε το έργο, δεν έφτασαν καν να υποβάλλουν κανονική οικονομική προσφορά, αφού αποκλείστηκαν είτε διότι δεν κατέθεσαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, είτε γιατί δεν προσκόμισαν τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούνταν!

Πρόκληση και με τις εκπτώσεις

Το ότι οι διαγωνισμοί δεν ήταν τελικά και η επιτομή του ανταγωνισμού, φάνηκε και στις τελικές οικονομικές προσφορές. Ενώ τα έργα είχαν αρχικό προϋπολογισμό 299.222.416 ευρώ, οι εκπτώσεις που προσφέρθηκαν δεν ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 2,2% – ποσοστό μάλλον αδιανόητα έως εξοργιστικά μικρό για τέτοιου είδους προμήθειες και δημόσιους διαγωνισμούς. Αποτέλεσμα αυτού είναι η συνολική έκπτωση που… δόθηκε σε αυτούς τους 13 διαγωνισμούς ήταν μόλις 6.511.114 ευρώ!

Σημειωτέον ότι την εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, αποτελούν οι Βασίλης Κόκκαλης, ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ορισθείς από Γ. Πατούλη), Γιάννης Σμέρος, (ήταν Αντιπρόεδρος έως τον Ιανουάριο του 2022), Λευτέρης Κοσμόπουλος, (Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής), Νίκος Χιωτάκης (δημ. σύμβουλος και πρ. δήμαρχος Κηφισιάς), Χρήστος Παππούς (δήμαρχος Φυλής), Δημήτρης Μπουραϊμης (δημ. σύμβουλος Φυλής, πρώην Δήμαρχος, προέρχεται από την αντιπολίτευση), Βαγγέλης Μπουρνούς (δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου).

Πάντως από την κεντρική σελίδα του esdna.gr η σύνθεση της εκτελστικής επιτροπής δεν υπάρχει (ή έχει «κατέβει»), άγνωστο για ποιο λόγο!

Show More

Related Articles

Back to top button