Βριλήσσια

Μνημείο Γενοκτονίας Ποντίων απέκτησαν τα Βριλήσσια

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων, ανακοίνωσε ο Δήμος Βριλησσίων 

Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα αλλά και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων, την Κυριακή 18 Ιουνίου, στην πλατεία Μανώλη Ανδρόνικου.

Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Οδυσσέα Τοσουνίδη και αποτελεί τιμητική προσφορά της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες» στο Δήμο Βριλησσίων.

Μετά τα αποκαλυπτήρια, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αντώνιο και κατάθεση στεφάνων. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ζωντανή ποντιακή μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Ο Δήμαρχος Βριλησσίων Κωνσταντίνος Βαφειάδης, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, τόνισε στην ομιλία του ότι ‘η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί για τον Ελληνισμό εφαλτήριο δύναμης, πέρα και πάνω απ’ όλα όμως, αποτελεί βάση σφυρηλάτησης της εθνικής μας συνείδησης και άντλησης μηνυμάτων ζωής για τις νεότερες γενιές.

Η γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα Ελληνικό, είναι Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο και οφείλουμε να αντισταθούμε στη λήθη και να στηρίξουμε ως θεσμοί και Έλληνες την τεράστια Ελληνική Ποντιακή κληρονομιά που μας άφησαν ως παρακαταθήκη. Νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί το όραμα της δημιουργίας του μνημείου του αείμνηστου συναδέλφου Γιώργου Χονδροματίδη υλοποιήθηκε επί των ημερών μας. Η αγαστή συνεργασία με τους ‘Τραντέλληνες’ μας έφερε εδώ σήμερα για να βιώσουμε όλοι μαζί αυτή τη συγκινητική στιγμή’.

Τις ομιλίες συνέχισαν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Γιώργος Βαρυτιμιάδης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Βριλησσίων «Οι Τραντέλληνες» κ. Αναστάσιος Χονδροματίδης.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν η Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Βριλησσίων κα Χ. Μαλακού, η Πρόεδρος ΠΑΟΔΗΒ κα Ι. Κυρίτση, οι επικεφαλής συνδυασμών Βριλησσίων κ. κ. Α .Ντινόπουλος, Γ. Πισιμίσης, Γ. Τσούτσιας και Β. Αρχιμανδρίτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Π. Φυκίρης, Τ. Δημητρίου, Β. Βήττος, Μ. Κρητικός, Χ. Κάππας, Α. Δημαράς, Σ. Μαντινίδου, Γ. Χρηστάκης, Κ. Μητσοτάκη, η υποψήφια Βουλευτής Άρια Αγάτσα, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης μας και εκατοντάδες πολίτες.

Show More

Related Articles

Back to top button