Ζητείται ΠαρόνΙστορίαΕιδήσεις

Μια ανθρώπινη τραγωδία από… τον πανικό στο Σινέ Πανόραμα… σαν σήμερα.

Σαν σήμερα, το 1924, 25 άνθρωποι πέθαναν και 18 τραυματίστηκαν στο θρυλικό Σινέ Πανόραμα στην Αθήνα, Γ’ Σεπτεμβρίου και Χαλκοκονδύλη, από τον πανικό που προκλήθηκε όταν ακούστηκε η κραυγή “Φωτιά, φωτιά!”. Μέχρι σήμερα κανείς δε γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη. Επικίνδυνη φωτιά σίγουρα δεν υπήρξε μιας και τα πυροσβεστικά οχήματα που κατέφθασαν στο σημείο δε χρειάστηκε να επέμβουν. Κι έτσι εκείνη η προβολή της ταινίας του Τσάρλι Τσάπλιν πήρε διαστάσεις ανθρώπινης τραγωδίας εξαιτίας… του πανικού!

«Ολος εκείνος ο κόσμος του υπερώου, μη συγκρατούμενος από τον πανικόν του, ερρίφθη προς την έξοδο της κλίμακος. Αλλά ποιος να προφτάση πρώτος;” γράφουν οι εφημερίδες της εποχής.

Πηγη φωτογραφίας: sansimera.gr

“Οι μεγαλύτεροι, οι ισχυρότεροι εις την πάλην εκείνην της σωτηρίας επικράτησαν και διήλθον. Οι μικρότεροι, υποκύψαντες εις την βίαν, εσωριάσθησαν προ της εξόδου, και άλλοι παρασυρώμενοι εκυλίοντο από της κλίμακος κάτω. Πατείς με πατώ σε. Εικών μάχης εκ του συστάδην θα αναπαριστά το αποτρόπαιον θέαμα. Ούτε έβλεπον, ούτε ελυπείτο ο ένας τον άλλον. Εφώναζον σπαρακτικά οι μικρότεροι και τα παιδιά, αλλά ποιος να τα ακούση; Ποιος να ευσπλαχνιστή; Πατούν πέντε, δέκα και τα σκάζουν, τα σκοτώνουν εκεί εις την έξοδον του υπερώου. Αλλος κόσμος αγωνιά εις την άλλην έξοδον. Και εκεί σωρός πτωμάτων. Φωναί απογνώσεως να εξέλθουν, αλλά ποιος να πρωτοπροφθάση; Μερικοί εις τα τραγικάς αυτάς στιγμάς διατηρούν την ψυχραιμίαν τους να πάρουν ανά χείρας μερικά μικρά, τα οποία επάνω από τας κεφαλάς των άλλων, τα ωθούν, τα πετούν κυριολεκτικά έξω. Αλλά, ως είπομεν, η φρικωδεστέρα τραγωδία εξελίσσεται επάνω εις τον στενόν χώρον του υπερώου. Εκεί ο αγών της σωτηρίας των συνωθουμένων είναι φρικώδης. Τα θύματα αυξάνουν».

Σαν σήμερα λοιπόν… το 1924, ο σώσων εαυτόν σωθήτω. Ακριβώς σαν σήμερα λοιπόν, ο “αγών της σωτηρίας”. “Τα θύματα αυξάνουν”.

 

Show More

Related Articles

Back to top button