Ζητείται ΠαρόνΕιδήσεις

Μην αφήσετε τη δημοκρατία να πεθάνει!

Της Αθηνάς Χατζηαθανασίου

Οι εκκλήσεις να εισακουστούν τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα καλά κρατούν. Από ανθρώπους του αριστερού, του δεξιού του πάνω και του κάτω πολιτικού, νομικού, καλλιτεχνικού χώρου και ευρύτερου κοινωνικού χώρου. Κοινώς, φωνάζουν από παντού και κανείς δεν ακούει.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς κάνει προσωπική έκκληση στον πρωθυπουργό επικαλούμενος τις αρχές του ανθρωπισμού, ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου Αριστείδης Χατζής λέει πως αν πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα είναι αποτυχία της ίδιας της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ισχυρίζεται πως ο θάνατος απεργού πείνας θα είναι βαθιά πληγή για την ελληνική δημοκρατία. 500 νομικοί με κείμενο τους αναφέρουν πως “τυχόν επιμονή της κυβέρνησης στην αδιάλλακτη στάση της θα σημάνει από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας την άρρητη επιβολή θανατικής ποινής, η οποία έχει καταργηθεί στην ελληνική έννομη τάξη και για τελευταία φορά εφαρμόστηκε το 1972 από τη Χούντα”.

Τι θα σημαίνει τελικά να πεθάνει κρατούμενος από απεργία πείνας σε μία “δημοκρατική” χώρα; Πεθαίνει ένας κρατούμενος από απεργία πείνας σε μία “δημοκρατική” χώρα; Γιατί όταν πέθαιναν οι μουσικοί του Grup Yorum στην Τουρκία μου έλεγαν ότι εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα, βίαια, απολυταρχικά. Δεν έχουν δημοκρατία.

Και η “μη δημοκρατία” δεν ακούει από εκκλήσεις και παρακλήσεις. Εδώ δεν ακούει τη συνείδησή της… Αν είχε ποτέ. Δεύτε τελευταίον ασπασμόν φίλοι δημοκράτες! Που ούτε να ασπαστούμε δεν μπορούμε ο ένας τον άλλον δηλαδή, διότι και καθότι ελοχεύει και ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας.

Show More

Related Articles

Back to top button