ΠολιτικήΕλλάδαΕιδήσεις

Μέτρα πανικού στην έξαρση της πανδημίας!

Η πανδημία εκρήγνυται και η κυβέρνηση τρέχει πίσω της. Στη Θεσσαλονίκη το σύστημα Υγείας έχει ουσιαστικά εξαντλήσει τα όριά του, στην Αττική χτυπά συναγερμός για burn out των υγειονομικών με μαζικά κρούσματα στο προσωπικό των μεγάλων νοσοκομείων, οι διασωληνωμένοι αγγίζουν τους 300, και τα περιοριστικά μέτρα αλλάζουν και ανατρέπονται ανά 48 ώρες.

Χθες το μεσημέρι, με το καθολικό lockdown σε ισχύ για τέταρτη ημέρα, κυβερνητικές πηγές προανήγγειλαν νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων. Το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ με ισχύ από την Παρασκευή. Δυο ώρες αργότερα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε στο MEGA πως επίκεινται και νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, με πιθανό κλείσιμο όλων των σχολείων (δημοτικά) και περιορισμό συγκεκριμένων επαγγελματικών δραστηριοτήτων για να μειωθούν οι μετακινήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτιμηθούν και τα αυριανά επιδημιολογικά στοιχεία και οι τελικές αποφάσεις για τους περαιτέρω περιορισμούς θα ληφθούν έως το Σαββατοκύριακο – με άγνωστο, ωστόσο, το τι μπορεί να έχει αλλάξει δομικά μέχρι τότε.

Η κυβέρνηση αποδίδει την απόφαση για την νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην χαλαρή εφαρμογή τη καραντίνας από τους πολίτες και στην… υπερδραστηριότητα των SMS μετακινήσεων. Ο Στέλιος Πέτσας, μάλιστα, επικαλέστηκε χθες το βράδυ το «εθνικό φιλότιμο» για να μην χρειαστεί επέκταση του lockdown.

Στην πραγματικότητα πίσω από τις σπασμωδικές κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας βρίσκεται η, ορατή πια, απειλή του μπλακ άουτ στο σύστημα Υγείας, ειδικά στην βόρεια Ελλάδα.

Με βάση τα στοιχεία του ίδιου του υπουργείου Υγείας, από τις ΜΕΘ covid που εξυπηρετούν την Θεσσαλονίκη (μαζί με τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είχαν απομείνει χθες κενές μόνον 16 – ποσοστό διαθεσιμότητας 11%.

Στην σημερινή εφημερία του Ιπποκράτειου θα μπει επικουρικά και το Διαβαλκανικό Κέντρο, ενώ σε μονάδα νοσηλείας covid μετατρέπεται εσπευσμένα και πτέρυγα του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424.  Στο ΑΧΕΠΑ, για να μην φθάσει σε διαλογή ασθενών, η διοίκηση άδειασε την καρδιοχειρουργική μονάδα και την μετέτρεψε σε ΜΕΘ κορονοϊού 6 κλινών.

Στην Αθήνα η διαθεσιμότητα ΜΕΘ covid βρίσκεται στο 37% αλλά ο κορονοϊός «καίει» το υγειονομικό προσωπικό. Χθες στον Ευαγγελισμό κλήθηκαν από την διοίκηση οι διευθυντές των κλινικών και τους ζητήθηκε ενίσχυση των μέτρων προστασίας. Κατά ασφαλείς πληροφορίες ενημερώθηκαν ότι 26 υγειονομικοί είναι επιβεβαιωμένα θετικοί στον κορονοϊό και άλλοι 73 βρίσκονται εκτός μάχης σε καραντίνα. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, δεκάδες είναι τα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των υγειονομικών και στο Κρατικό της Νίκαιας.

Με αυτά τα δεδομένα το επόμενο επταήμερο θεωρείται διακεκαυμένη ζώνη. Οι προβολές της επιτροπής Τσιόδρα δείχνουν πιθανή σταθεροποίηση των νέων κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη – που βρίσκεται ήδη επί δέκα ημέρες σε lockdown – προς το τέλος της εβδομάδας, αλλά η καμπύλη των θανάτων, των εισαγωγών και των νοσηλειών σε ΜΕΘ συνεχίζει να ανεβαίνει.

Ο δείκτης μετάδοσης R στην βόρεια Ελλάδα δείχνει να υποχωρεί κάτω από το 1,7, στην υπόλοιπη χώρα όμως παραμένει πάνω από το 2 με απότομες εξάρσεις ανά 24ωρο σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό, κατά τους επιδημιολόγους, σημαίνει ότι το lockdown των τριών εβδομάδων πιθανότατα δεν αρκεί και μάλλον αιτιολογεί την σύγχυση διαρκείας στα περιοριστικά μέτρα.

Ο πανικός έχει και πολιτικές επιπλοκές. Ασχέτως της ρητορικής της «ατομικής ευθύνης», εντός της κυβέρνησης υπάρχει φορτισμένη συζήτηση για το τι και ποιος φταίει για την έκρηξη της βόμβας της Θεσσαλονίκης. Το «πέσαμε έξω» του Αδωνι Γεωργιάδη για το άνοιγμα του τουρισμού επέτεινε τα νεύρα στο Μαξίμου και υπήρξαν έντονες συστάσεις – εξ ου και η μετέπειτα προσπάθεια του υπουργού Ανάπτυξης να ανασκευάσει.

Άλλα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτικής Προστασίας για τις μαζικές εισόδους του καλοκαιριού χωρίς κανένα τεστ και κανέναν έλεγχο από τις χώρες των Βαλκανίων. Όπως, επίσης, μιλούν και για υποτίμηση του πρώτου κύματος αναζωπύρωσης της πανδημίας στην βόρεια Ελλάδα στις αρχές Σεπτέμβρη το οποίο θεωρήθηκε ότι ελέγχθηκε και «καθάρισε».

Αντιθέτως, ελάχιστοι μιλούν για την ιερή σύναξη της 26ης Οκτωβρίου στον ´Αγιο Δημήτριο χωρίς μάσκες και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας. Και για την οχύρωση του ΕΣΥ μίλησε μόνον ο Χάρης Καστανίδης, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ: «Από τον περασμένο Απρίλιο», έγραψε, «φορείς της Θεσσαλονίκης ζητούν να αξιοποιηθούν τα κτίρια 4 μη λειτουργούντων νοσοκομείων και με λίγες δαπάνες να διαμορφωθούν χώροι για κρεβάτια covid. Η κυβέρνηση αγρόν ηγόρασε. Αυτή την ώρα η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι δραματική»…

ΠΗΓΗ:  tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button