Μέτρα για covid-19: “Δεν επιτρέπεται η μελέτη”
της Αθηνάς Χατζηαθανασίου
“Μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι” είναι μια φράση που μάλλον ασπάζονται οι σημερινοί κυβερνώντες καταργώντας ως “μέτρα κατά του κορωνοϊού” όλες εκείνες τις δραστηριότητες που υπόσχονται μία κάποια καλλιέργεια του πνεύματος.
Η απαγόρευση θεάτρων και πολιτιστικών εκδηλώσεων δημιούργησε αναβρασμό. Οι καλλιτέχνες βγήκαν στους δρόμους, φώναξαν. Κάποιοι άκουσαν, όχι εκείνοι που έπρεπε, αλλά υπήρξε μια κοινοποίηση του παραλογισμού τελοσπάντων.
Κανένας δε μίλησε για τις βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων, ωστόσο, όπου μέχρι και σήμερα απαγορεύεται.. η μελέτη! Δεν μπορώ να κρύψω τη χαρά μου φυσικά σχετικά με το ότι η βιβλιοθήκη θεωρείται χώρος συνωστισμού και άρα άξιος κλεισίματος. Εκτός εξεταστικής, στις βιβλιοθήκες κυκλοφορούσε μόνον το φάντασμα της βιβλιοθήκης (κάθε βιβλιοθήκη έχει ένα φάντασμα!), η βιβλιοθηκονόμος που είχε τα κλειδιά του κτιρίου και πέντε αφοσιωμένοι φοιτητές. Οπότε, μάλλον, για να θεωρούνται επικίνδυνη εστία κορωνοϊού, οι βιβλιοθήκες έγιναν πιο δημοφιλείς απ’ ότι θυμάμαι.
Για να φτάσουμε στο σήμερα, μέσα στο έρημο ολοκαίνουργιο κτίριο της βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τόση ήταν η ερημιά που άκουγες από μακριά τις φωνές των βιβλίων που είναι φυλακισμένα στα ράφια. Και η υπάλληλος – δεσμοφύλακας της γνώσης να λέει: “Δεν επιτρέπεται η μελέτη”.
-Μπορείς να κάνεις αίτηση διαδικτυακά και να πάρεις το βιβλίο που θέλεις για μία μέρα, να βγάλεις φωτοτυπία αυτά που θέλεις και να το επιστρέψεις.
-Μα δε θέλω ένα βιβλίο. Θέλω να διαβάσω. Θέλω να κάνω έρευνα.
-Λυπάμαι αυτά είναι τα μέτρα. Δεν επιτρέπεται η μελέτη.
Και άντε να χωρέσω τη βιβλιοφαγία μου σε ένα μόνο βιβλίο.
-Με συγχωρείτε μέχρι 5 μπορείτε!
-Α! Τώρα ησύχασα.
Άντε να χωρέσω τη βιβλιοφαγία μου σε 5 βιβλία!
“Δεν επιτρέπεται η μελέτη”. Φράση που ακούστηκε σε χώρα της “ελεύθερης” (με πολλά εισαγωγικά!) Δύσης. Ευτυχώς, τα βιβλία υπάρχουν ακόμη και δεν τα έχουν κάψει, φέρνοντας στο παρόν σκοτεινές εποχές της ιστορίας. Ακόμη…