slider-1ΚόσμοςΝέαΕιδήσεις

Μέση Ανατολή: επικίνδυνη η ανάφλεξη στην περιοχή

Κλιμακώνεται η ένταση. Ο πόλεμος θα έχει διάρκεια είπε ο Νετανιάχου.

Νέος κύκλος αίματος είναι σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμας κατά του Ισραήλ.

Σε νυχτερινό του διάγγελμα, ο Νετανιάχου, ο οποίος νωρίτερα κήρυξε το Ισραήλ σε κατάσταση πολέμου, είπε ότι το Ισραήλ εξαναγκάστηκε στον πόλεμο «από μια δολοφονική επίθεση της Χαμάς» και το πρώτο στάδιο θα τελειώσει τις επόμενες ώρες, όταν οι περισσότεροι από τους μαχητές στο ισραηλινό έδαφος θα έχουν εξοντωθεί.

Καθώς ο ισραηλινός στρατός και οι μαχητές της Χαμάς από τη Γάζα συνεχίζουν να συγκρούονται, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ο στρατός θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις του για να καταστρέψει τη Χαμάς και «να πάρει εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα». Αλλά προειδοποίησε: «Αυτός ο πόλεμος θα πάρει χρόνο. Θα είναι δύσκολος».

Αργότερα, σε ανάρτησή του στο X ανέφερε ότι η «πρώτη φάση» της επιχείρησης έχει τελειώσει και ότι το Ισραήλ έχει αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των μαχητών της Χαμάς εντός της επικράτειάς του. Δεσμεύθηκε να συνεχίσει την επίθεση «χωρίς επιφυλάξεις και χωρίς ανάπαυλα».

Στο μεταξύ, το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια, καύσιμα και αγαθά στη Γάζα. Μεγάλο μέρος της Γάζας είχε ήδη βυθιστεί στο σκοτάδι από χθες το βράδυ, αφού διακόπηκαν νωρίτερα την ίδια μέρα οι ενεργειακές προμήθειες από το Ισραήλ, το οποίο τροφοδοτεί σχεδόν το σύνολο της ηλεκτροδότησης των εδαφών.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε επίσης ότι το υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε μέτρα για την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ «εδώ και πολλά χρόνια».

«Πλήρη στήριξη απο την Αμερική στο Ισραήλ» δήλωσε χθές στο διάγγελμα του ο Τζο Μπάιντεν, ενώ από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ δήλωσε: «Θα αλλάξουμε την πραγματικότητας στη Γάζα».

Το Ισραήλ προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας να «φύγουν τώρα»-«Θα καταστρέψουμε όλα τα μέρη στα οποία κρύβεται η Χαμάς».

«Η Χαμάς θέλει να μας σκοτώσει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολοφονεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρεβάτια τους. Ένας εχθρός που απαγάγει ηλικιωμένους και παιδιά», συμπλήρωσε.

Show More

Related Articles

Back to top button