ΚοινωνίαΠολιτισμός

Μάνια Παπαδημητρίου για το ΠΔ υποβάθμισης των πτυχίων δραματικών σχολών

Ηθοποιός σημαίνει να μπορείς αυτή τη γκραβούρα να την κάνεις να μιλήσει σήμερα και ενώ λέει τα λόγια του τότε όλοι να νομίζουν οτι μιλάς για τη δική τους ζωή. Δεν είναι απλό. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Εχει να κάνει με τον τρόπο εκφοράς των λέξεων , με τις ανάσες, τους ήχους, τα ημιτόνια, την κίνηση του σώματος ,τις στάσεις ,τα τινάγματα της σπονδυλικής στήλης, το βάρος ή την ελαφράδα των στιγμών ζωής επάνω αλλά και κάτω απ’ τη σκηνή.
Αυτά σπουδάζει ένας ηθοποιός στις δραματικές σχολές και πουθενά αλλού επι του παρόντος Πολλές ώρες τη μέρα ασταμάτητα ,χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε άλλο όσο κάνει αυτό. Ειναι σπουδή πλήρης και ολοκληρωτική που δεσμεύει νου σώμα και συναίσθημα σ ένα σκοπό.
Θα μου πεις τώρα γιατί κάποιος να κάτσει να ασχοληθεί για να πετύχει αυτό το πράγμα; Αυτή την ερώτηση κάνει το Υπ. Παιδείας στους καλλιτέχνες και μόνο του απαντά: Είναι ανόητο.
Εμείς πάλι λέμε: Όχι δεν είναι. Είναι ολόκληρη η ζωή μας και εσείς απ’ αυτή μας την αφοσίωση στο ανέφικτο κερδίζετε το δικαίωμα να ονειρεύεστε έναν πιο γουστόζικο κόσμο ,με καλύτερες πτώσεις και μεγαλοπρεπείς έρωτες , ήττες ,θανάτους και ενοχές
Επομένως θα μας υποστείτε και θα μας αξιολογήσετε με βάση τους νόμους της τέχνης και όχι του ακαδημαϊσμού σας. Έπρεπε να το έχετε ήδη κάνει. Καθυστερήσατε πάρα πολύ. Η τέχνη πλέον έχει γίνει αδερφάκι των επιστημών και αξιολογείται με τους δικούς της νόμους, σε όλες τις χώρες πλην της δικιάς μας.
Μάνια Παπαδημητρίου
Ηθοποιός-Σκηνοθέτης
Show More

Related Articles

Back to top button