ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΨυχαγωγία

Λούκα Γκουαντανίνο: ένα σκηνοθέτης που “τον φωνάζουμε με τ’ όνομά του”

Γεννημένος στις 10 Αυγούστου του 1971, στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Λούκα Γκουαντανίνο, είναι ένας ιδιαίτερος και αξιόλογος σκηνοθέτης, μ’ ένα στυλ κινηματογράφησης που αξίζει να ερευνηθεί. Η νέα του δημιουργία, «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», ολοκληρώνει την τριλογία των ταινιών του για την επιθυμία, η οποία ξεκίνησε το 2009 με το φιλμ «Είμαι ο Έρωτας» και συνεχίστηκε το 2015 με το εξαιρετικό, «Κάτω από τον Ήλιο», δίνοντάς μας την ευκαιρία για ένα αντίστοιχο θεματικό αφιέρωμα.

Λούκα Γκουαντανίνο / Luca Guadagnino

Σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, ο Λούκα Γκουαντανίνο γεννήθηκε στο Παλέρμο το 1971, κι έγινε ευρύτερα γνωστός το 2009 με το φιλμ, «Είμαι ο Έρωτας» (Io sono l’amore). Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «The Protagonists» επιλέχθηκε για το Φεστιβάλ της Βενετίας το 1999. Το 2002, σκηνοθέτησε το «Mundo Civilizado» που συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 2004, επέστρεψε στο Φεστιβάλ της Βενετίας με το «Cuoco Contadino», ενώ ακολούθησε το «Melissa P.» το 2005.

Η διεθνής καταξίωση ήρθε με το «Είμαι ο Έρωτας» (Io sono l’amore) το 2009, το οποίο έγραψε, σκηνοθέτησε κι έκανε την παραγωγή. Η ταινία συμμετείχε στα φεστιβάλ της Βενετίας, του Τορόντο, του Βερολίνου, του Σάντανς και σε αμέτρητα ακόμη φεστιβάλ διεθνώς. Ήταν Υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

 

Το 2011, ο Γκουαντανίνο παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Unconscious» στο 64ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο. Το 2013, ακολούθησε το ντοκιμαντέρ, «Bertolucci on Bertolucci». Το Δεκέμβριο του 2011, έκανε το ντεμπούτο του ως σκηνοθέτης για την όπερα με το «Φάλσταφ» του Τζουζέπε Βέρντι στο Teatro Filarmonico di Verona. Το 2012, ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής Frenesy Film.

«Είμαι ο Έρωτας» (I Am Love / Io Sono L’ Amore – 2009)

Μεταφερόμαστε αριστοκρατική Art Deco βίλα του Μιλάνου, που ανήκει στους Ρέκι μια πανίσχυρη οικογένεια βιομηχάνων. Είναι η βραδιά των γενεθλίων του ιδρυτή της επιχείρησης, που πρόκειται ν’ ανακοινώσει την αλλαγή σκυτάλης στην μικρή αυτοκρατορία που ο ίδιος δημιούργησε. Στη διάρκεια του δείπνου, ο γοητευτικός εγγονός του Εντοάρντο παρουσιάζει την κοπέλα που θέλει να παντρευτεί, η αδελφή του Ελιζαμπέτα χαρίζει έναν πίνακα στο παππού της κι ένας νεαρός σεφ κάνει μια απροσδόκητη εμφάνιση. Έτσι αρχίζει μια αφήγηση που παρακολουθεί την οικογένεια Ρέκι και τα μυστικά της, κάτω από ένα μικροσκόπιο που βγάζει στην επιφάνεια όλη τη διακριτική γοητεία της μιλανέζικης μπουρζουαζίας, αλλά και όλη την υποκρισία της. Πρωταγωνιστούν: Τίλντα Σουίντον, Φλάβιο Παρέντι, Εντουάρντο Γκαμπριελίνι, Άλμπα Ροργουάχερ, Μαρίζα Μπέρενσον.

«Στην ταινία μου, «Είμαι ο Έρωτας», ήθελα να διερευνήσω τον κόσμο της υψηλής κοινωνίας και τι συμβαίνει όταν ξυπνά η επιθυμία και ο πόθος καθώς και τις  ηθικές τους συνέπειες. Στο «Κάτω από τον ήλιο», οραματίστηκα μια ταινία για την αγάπη, την ομορφιά, την επιθυμία, το σεξ, τη σεξουαλικότητα και τις συμπεριφορές που μπορεί να πυροδοτήσει η παρουσία και μόνο ενός παλιού έρωτα. Απελευθερώνοντας το παρελθόν, οι χαρακτήρες αποκαλύπτουν την αληθινή εκδοχή του εαυτού τους κι οδηγούνται στην πιο σκοτεινή πλευρά τους. Αντιμετωπίζω την ταινία ως ένα μοντέρνο ψυχολογικό δράμα σχέσεων. Εμπνεύστηκα από τον Ρομπέρτο Ροσελίνι, την ενέργεια του Μάρτιν Σκορτσέζε και τη βαθιά διορατικότητα του Τζόναθαν Ντεμ. Είμαι επίσης, μεγάλος θαυμαστής της Πατρίσια Χάισμιθ και του Πολ Μπόουλς, και της οξείας αίσθησης του χιούμορ που έχουν, καθώς και την ικανότητα τους να συλλαμβάνουν χαρακτήρες σ’ έναν κόσμο ξένο από το δικό τους.» – Λούκα Γκουαντανίνο

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ

«Κάτω Από Τον Ήλιο» (A Bigger Splash – 2015)

Η Τίλντα Σουίντον υποδύεται μια ροκ σταρ που αναρρώνει σε κάποιο Ιταλικό νησί της Σικελίας, μετά από επέμβαση στις φωνητικές χορδές. Μαζί της είναι ο νεαρός εραστής της και κινηματογραφιστής (Ματίας Σένερτς). Όταν ο πρώην σύντροφός της (Ρέιφ Φάινς) την επισκέπτεται ξαφνικά, μαζί με την 22χρονη κόρη του (Ντακότα Τζόνσον) ξεσπά ένταση από το πάθος και τη ζήλια και αναπόφευκτα κίνδυνος για όλους τους εμπλεκόμενους, με τραγικές συνέπειες.

Το φιλμ «Κάτω Από Τον Ήλιο» του Λούκα Γκουαντανίνο, αποτελεί ένα υπέροχο πορτρέτο επιθυμίας, ζήλειας και ροκ ν’ρολ καταστάσεων, κάτω από τον καυτό ήλιο της Μεσογείου. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2015, στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου και τιμήθηκε με τα Βραβεία: Best Innovative Budget Award και Soundtrack Stars Award. Εξαιρετικός ο Ρέιφ Φάινς, μας χαρίζει απλόχερα μία σπουδαία ερμηνεία.

«H  αρχική ιδέα ξεκίνησε από μια ματιά σ’ έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια – τον κόσμο του ροκ ν’ ρολ στα τέλη του 20ου αιώνα – σε αντίθεση με ένα είδος συντηρητισμού που κυριαρχεί σήμερα. Για μένα, το «Κάτω Από Τον Ήλιο» είναι ένα σύγχρονο πορτρέτο της εποχής μας και μια αθέατη πλευρά  της Ιταλίας που απευθύνεται μόνο σε λίγους. Άνθρωποι που φαινομενικά έχουν ό,τι θέλουν, είναι ιδιαίτερα εύθραυστοι και προσπαθούν να αποδράσουν από τον κόσμο τους, μόνο για να τον βρουν να εισβάλλει και πάλι πίσω στη ζωή τους. Το πάθος, η λάμψη – όλα καταρρέουν και ξυπνάνε τα πιο πρωτόγονα συναισθήματα.» – Λούκα Γκουαντανίνο

Η ταινία γυρίστηκε στη νήσο Παντελλερία, η οποία συμβάλει στην ατμόσφαιρα της νέας δημιουργίας του Λούκα Γκουαντανίνο, καθώς εμφανίζεται μαγική, άγρια και σαγηνευτική. Μέσα από τα πολλά εξωτερικά πλάνα, ο θεατής γίνεται σταδιακά κοινωνός στην ομορφιά, στον πλούτο, στην κουλτούρα κι εν τέλει στην ιστορία αυτού του μικρού νησιού, που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ

«Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου» (Call Me by Your Name – 2017)

Σε μια γραφική τοποθεσία της ιταλικής επαρχίας του 1983, κατακαλόκαιρο, το φιλμ παρακολουθεί την σεξουαλική αφύπνιση ενός ανήσυχου 17χρονου. Γόνος δύο ακαδημαϊκών, o Έλιο νιώθει τον αισθηματικό κόσμο του να συγκλονίζεται όχι από τις ερωτικές του συνευρέσεις μ’ ένα ντόπιο κορίτσι αλλά από έναν Αμερικανό, εφτά χρόνια μεγαλύτερό του, που βοηθάει τις έρευνες του καθηγητή πατέρα του στον Ελληνορωμαϊκό Πολιτισμό. Αυτή είναι η νέα αξιόλογη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, «Να με Φωνάζεις με τ’ Όνομά σου», που έχει αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για τα Βραβεία Όσκαρ. Μία αισθησιακή και υπερβατική ιστορία για τον πρώτο έρωτα.

«Μου αρέσει να πιστεύω ότι το «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου» κλείνει την τριλογία των ταινιών μου για την επιθυμία, μαζί με το «I Am Love» («Είμαι ο έρωτας») και το «A Bigger Splash» («Κάτω από τον ήλιο»). Εκεί που στις προηγούμενες ταινίες, η επιθυμία οδηγούσε στην κτητικότητα, τη μετάνοια, την περιφρόνηση, την ανάγκη για απελευθέρωση, στο «Να με φωνάζεις με τ’ όνομα σου»  θέλαμε να εξερευνήσουμε ένα ειδύλλιο της νιότης. Ο Elio, ο Oliver και η Marzia έχουν μπλέξει σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι, όμοιο με αυτό που περιέγραψε κάποτε ο Truman Capote ως τον έρωτα, που δεν έχει γεωγραφία, δεν ξέρει από σύνορα. Η ταινία αποτίνει φόρο τιμής στους πατέρες της ζωής μου: τον πατέρα μου και τους κινηματογραφικούς, τον Renoir, τον Rohmer, τον Bertolucci.» – Λούκα Γκουαντανίνο / Luca Guadagnino

Ο δεκαεπτάχρονος Elio (Τίμοθι Κάλαμετ / Timothée Chalamet) περνά ένα τεμπέλικο καλοκαίρι στην ιταλική εξοχή με τους γονείς του. Την ηρεμία καταλύει ο ερχομός ενός ψηλού, μαυρισμένου Αμερικάνου, του Oliver (Άρμι Χάμερ / Armie Hammer), ο οποίος θα βοηθήσει τον καθηγητή πατέρα του Elio (Μάικλ Στούλμπαργκ / Michael Stuhlbarg) στην έρευνά του. Στην αρχή ο Elio αντιμετωπίζει τον νεοφερμένο επιφυλακτικά και παρόλο που ψάχνει αφορμές για να περάσει χρόνο με τον Oliver, του φέρεται με υπεροψία. Παιδί διανοούμενων ακαδημαϊκών, ο Elio κοροϊδεύει την αμερικάνικη αργκό του Oliver. Οι μεταξύ τους λεκτικές κονταρομαχίες αποκτούν ρομαντική χροιά και σύντομα ο Elio και ο Oliver γίνονται αχώριστοι. Παρόλο που κάποια στιγμή ο Oliver πρέπει να επιστρέψει στην Αμερική, αυτή είναι η πρώτη αγάπη του Elio και θα μείνει στην καρδιά και στο μυαλό του για πάντα.

«Δεν θεωρώ την ταινία ένα υπέρ-διανοούμενο και εκλεπτυσμένο έργο τέχνης. Είναι μια τρυφερή ερωτική ιστορία που επηρεάζει το κοινό με έναν αισιόδοξο τρόπο. Ήθελα να είναι σαν ένα κουτί με υπέροχα σοκολατάκια.» – Λούκα Γκουαντανίνο / Luca Guadagnino

Η σεναριακή συνεργασία ανάμεσα στον σκηνοθέτη του «Είμαι ο Έρωτας» και τον Τζέιμς Άιβορι, τον παλαίμαχο δημιουργό του «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας», είναι ένα μικρό αριστούργημα πάνω στα ανεξίτηλα σημάδια που αφήνουν οι πρώτοι έρωτες, τα σφοδρά παρθενικά χτυποκάρδια και τα μυστηριώδη καλέσματα της καρδιάς και του κορμιού. Μία αξιόλογη ταινία, παρά το προβλέψιμο και υπερβολικά “ευχάριστο” φινάλε της ιστορίας.

Δείτε το τρέιλερ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: tvxs.gr
Show More

Related Articles

Back to top button