ΕλλάδαΙστορίαΝέαΕιδήσεις

«Κυρά της Ρω»: 39 χρόνια από το θάνατο της Δέσποινα Αχλαδιώτου

Επί σειράν ετών «φύλαγε Θερμοπύλες», υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω των Δωδεκανήσων.

Ήταν 13 Μαΐου του 1982 όταν η Δέσποινα Αχλαδιώτου άφηνε την τελευταία της πνοή, είχε όμως περάσει ήδη στην Ιστορία ως η «Κυρά της Ρω», η γυναίκα που δεν εγκατέλειψε ποτέ το νησί της, επιμένοντας να υψώνει κάθε μέρα, με την ανατολή του ηλίου, την ελληνική σημαία σε αυτή την ακριτική γωνιά.

Γεννημένη το 1890 στο τουρκοκρατούμενο αλλά ανθηρό από οικονομικής απόψεως Καστελόριζο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη εγκαταστάθηκε το 1924 μαζί με το σύζυγό της, Κωνσταντίνο, στη βραχονησίδα Ρω, όπου ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία.

Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή της Δωδεκανήσου.

Από το 1943 η Δέσποινα Αχλαδιώτη ύψωνε κάθε πρωί στη Ρω την ελληνική σημαία, την οποία υπέστελλε με τη δύση του ηλίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη νησίδα αυτήν, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελόριζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό και τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του Υπουργού Άμυνας.

Οι αναρτήσεις Δένδια, Στεφανή, Φλώρου

Την Κυρά της Ρω που έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου, θυμήθηκαν και τίμησαν με αναρτήσεις τους σήμερα, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτη): 39 χρόνια από τον θάνατό της, τη θυμόμαστε (φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνου στο μνήμα της, κατά την επίσκεψή μου στη Ρω ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας, στις 27/11/2014)», γράφει ο Νίκος Δένδιας.

 

«Σαν σήμερα, το 1982, η Πατρίδα μας αποχαιρέτησε την Κυρά της Ρω. Δεν ξεχνάμε ποτέ την αγάπη και την αφοσίωσή της στα ελληνικά ιδεώδη. Η ανιδιοτελής πράξη της μας διδάσκει ότι με θέληση και πίστη μπορούμε να καταφέρουμε τα αδύνατα!», επισημαίνει ο Αλκιβιάδης Στεφανής.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ σημείωσε: «39 χρόνια από το θάνατο της Κυράς της Ρω! Το πνεύμα της πλανάται ακόμα στον αέρα του νησιού της, αλλά και ολόκληρης της χώρας μας. Αντλούμε δύναμη και θάρρος από τις ηρωικές της πράξεις. Αιωνία η μνήμη της. Ζει στην ψυχή και στην καρδιά μας!!!».

Πηγή: in.gr

 

Show More

Related Articles

Back to top button