Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, στο 2ο Δημοτικό Κηφισιάς & 5ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα τα κτηριακά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Κηφισιάς, με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων Κηφισιάς και συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων από τα εξής σχολεία: 3ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, 3ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας, 5ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, 2ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας, 9ο Νηπιαγωγείο Κηφισιάς, 3ο Δημοτικό Ν. Ερυθραίας, 2ο Δημοτικό Κηφισιάς, Γυμνάσιο Ν. Ερυθραίας, 3ο Δημοτικό Κηφισιάς, Λύκειο Ν. Ερυθραίας, 2ο Νηπιαγωγείο Ν. Ερυθραίας, Νηπιαγωγείο Εκάλης.
Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Ένωσης Γονέων τονίστηκε η σημασία και η ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτήρια. Το σχολικό κτήριο συμβάλλει σημαντικά στη διαπαιδαγώγηση, τη μόρφωση και αποτελεί σημαντικό στοιχείο σεβασμού και φροντίδας της πολιτείας απέναντι στους μαθητές, όπως επισημάνθηκε.
«Ως γονείς δεν δεχόμαστε σήμερα, τον 21ο αιώνα, τα παιδιά μας να ζουν τη μισή ημέρα σε σχολεία χωρίς προσεισμικό έλεγχο, γερασμένα, ασυντήρητα, επικίνδυνα και χωρίς σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμό. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την στάση του υπουργείου που αρκείται στο αν έχουν προτζέκτορα ή διαδραστικό πίνακα αποδίδοντας κάθε ευθύνη στην τοπική διοίκηση» τονίστηκε χαρακτηριστικά.
«Η παρουσίαση των τραγικών προβλημάτων των σχολείων του Δήμου μας με φωτογραφικό υλικό αποτύπωσε τη διαχρονική υποχρηματοδότηση και την ανάγκη εμείς οι γονείς να μην εφησυχάζουμε. Απαιτείται μαζική συμμετοχή στους Συλλόγους γονέων σε κάθε σχολείο», συμπλήρωσαν οι γονείς και συνέχισαν:
«Τα παιδιά μας αξίζουν δημόσιο και δωρεάν σχολείο σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια, τέτοια που να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία πολιτών, με κριτική σκέψη, αγάπη για τη γνώση και τον άνθρωπο. Με ελεύθερο χρόνο για την ανάπτυξη της κοινωνικότητας, την επαφή με τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την τέχνη, με το παιχνίδι και μέσα στα σχολικά κτήρια και στα σχολικά προαύλια».
Η παρέμβαση του καλεσμένου των γονιών Δημήτρη Κουτζή, μέλους της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, έδωσε απαντήσεις σχετικά με το θέμα της αντισεισμικότητας των σχολικών κτηρίων. Αποκάλυψε ότι το 69% δημόσιων κτηρίων της χώρας είναι κτισμένα χωρίς κανένα αντισεισμικό κανονισμό ή με τον πρώτο που είναι ανεπαρκής και ξεπερασμένος πλέον, γεγονός που επιτάσσει «χθες» να ξεκινήσει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία.
«Η Κηφισιά ανήκει στις περιοχές που μελετάται πιο σοβαρά από τους ειδικούς εξαιτίας του ρήγματος της Πάρνηθας. Η τραγική κατάσταση των σχολικών κτηρίων που υποσυντηρούνται όλα αυτά χρονιά, μαζί με τους σεισμούς που γίνονται κατά καιρούς, απομειώνουν την αντοχή των κτηρίων και τα καθιστούν ακόμη πιο ευάλωτα. Απαιτείται λοιπόν ο αντισεισμικός έλεγχος να γίνεται ανά πενταετία, από μόνιμο και σταθερό επιστημονικό προσωπικό, που θα έχει όλη τη γνώση και την εξειδίκευση που χρειάζεται, και όχι από ιδιώτες με ελλιπή εξειδίκευση και εμπειρία, καθώς και η συντήρηση των κτηρίων να είναι ετήσια και προγραμματισμένη για το σύνολο των σχολικών κτηρίων. Ο έλεγχος λοιπόν της αντισεισμικότητας των κτηρίων, μαζί με τη συστηματική συντήρησή τους και με τα μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας και προσβασιμότητας των σχολείων, πρέπει να είναι οι βασικοί άξονες διεκδίκησης των Συλλόγων Γονέων, εκπαιδευτικών, φορέων και άλλων συλλόγων και σωματείων» όπως τονίστηκε κατά τη συνάντηση.