ΠεριβάλλονΔήμοιΜαρούσιΔημοτικάΕιδήσεις

Καταγγελία δημότη για κατακρεούργηση δένδρων επί της οδού Χατζηαντωνίου στο Μαρούσι

"O Δήμος, εν μέσω απαγορευτικού λόγω της πανδημίας και ενόψει των επερχομένων εορτών δεν είχε κάτι σημαντικότερο να επιληφθεί από την κατακρεούργηση των δένδρων;"

Ο δρ. Γεώργιος Ζάρδας, συντ/χος αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημότης Αμαρουσίου καταγγέλλει ότι κατά τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου, συνεργείο του Δήμου προσήλθε επί της οδού Χατζηαντωνίου, πλησίον κέντρου Αμαρουσίου, για κλάδεμα δέντρων, ωστόσο σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα «οι δενδροχασάπηδες επιτέλεσαν καταστροφικό έργο».

Ειδικότερα, ο κ. Ζάρδας αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση:

“Από την εποχή του αντιδημάρχου κ. Μάριου Μαραγκάκη, στην πολύπαθη οδό Χατζηαντωνίου, είχαν δημιουργηθεί παρτέρια με διάφορα είδη θάμνων και δένδρων. Η ενέργεια αυτή του Δήμου είχε γίνει ύστερα από συνεχείς και δυναμικές παρεμβάσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία» διά της τότε προέδρου του κ. Δήμητρας Κρεκούκια.

Οι παροικούντες δημότες, οι επί τόσα χρόνια καταταλαιπωρημένοι από το γεγονός, ότι ο δρόμος τους, σήκωνε (και σηκώνει) όλο τον κυκλοφοριακό φόρτο του κέντρου του Αμαρουσίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται (καυσαέρια, θόρυβο, μόλυνση, σκουπίδια κ.λπ.) θεώρησαν την ενέργεια σαν κάποιου είδους αποζημίωση (αν είναι δυνατόν) για όλα όσα επί πολλά χρόνια υφίσταντο και υφίστανται. Τα δεντράκια, συν τω χρόνω, αναπτύχθηκαν και έδωσαν μια πιο ανθρώπινη εικόνα στην οδό Χατζηαντωνίου. Χάρισαν μια πνοή δροσιάς, ομορφιάς και οξυγόνου στο δρόμο.

Όλα αυτά μέχρι σήμερα το πρωί. Όταν κατέφθασε συνεργείο του Δήμου από ομάδα, επιφορτισμένη με το κλάδεμα των δένδρων. Οι οποίοι, χωρίς καμία καλαισθησία και ευαισθησία για τα δένδρα, στην πραγματικότητα έδρασαν σαν μακελλάρηδες με απίστευτη μανία για εξαφάνιση κάθε ίχνους πράσινου. Στην διασταύρωση της Χατζηαντωνίου με τη Ράλλη υπήρχαν τέσσερα ωραιότατα δένδρα (πιθανόν χαρουπιές) που ήταν πραγματικό στολίδι και πηγή οξυγόνου για την περιοχή. Έμειναν, σχεδόν, μόνον οι κορμοί. Περίοικοι, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν, αντιμετωπίσθηκαν από το συνεργείο με απόλυτη αδιαφορία. Στην προσπάθεια επικοινωνίας με την υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου το τηλέφωνο δεν απαντούσε ή δήλωναν άγνοια για το θέμα. Ο υποφαινόμενος, επικοινώνησα τηλεφωνικά δύο φορές με το γραφείο του δημάρχου, που βρισκόταν σε σύσκεψη, και μου είπαν ότι θα επιληφθούν. Πλην όμως, οι δενδροχασάπηδες πρόλαβαν και επιτέλεσαν το καταστροφικό τους έργο.

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι τα εξής:

  • O Δήμος, εν μέσω απαγορευτικού λόγω της πανδημίας και ενόψει των επερχομένων εορτών που όλοι θέλουν να υπάρχει κάτι όμορφο στο περιβάλλον τους (και τι πιο όμορφο από ένα καταπράσινο δένδρο), δεν είχε κάτι σημαντικότερο να επιληφθεί από την κατακρεούργηση των δένδρων;
  • Δεν έπρεπε να υπάρχει ένας επιβλέπων, αρμόδιος και επαΐων. ώστε να κατευθύνει το συνεργείο, όσον αφορά την κλίμακα του «κλαδέματος»
  • Εάν ουδείς αρμόδιος και επαΐων ήταν διαθέσιμος, έπρεπε να γίνει οπωσδήποτε το «κλάδεμα» και χωρίς σαφέστατες οδηγίες στους δενδροχασάπηδες;

Εκτός και εάν υπάρχουν άλλα σχέδια για μεγαλύτερη υποβάθμιση της οδού Χατζηαντωνίου ώστε να γίνει εντελώς ακατάλληλη για ανθρώπινη επιβίωση.”

Πηγή: enypografa.gr

Show More

Related Articles

Back to top button