ΑπόψειςΥγείαV-talksΕιδήσεις

Καρκίνος: Μάθημα ΖΩΗΣ

Της Μαρίας Ζαχαριάδου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου και πραγματοποιείται στις 4 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας την αξία της πρόληψης της νόσου, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου. Η “επάρατη” νόσος όπως τη χαρακτηρίζουν… Αν και ποτέ μου δεν κατάλαβα γιατί είναι καταραμένη αυτή η νόσος και όχι άλλες. Κάθε νόσος από την οποία πεθαίνεις είναι ολίγον τι “επάρατη”.

Ίσως ο καρκίνος είναι απρόβλεπτος και χτυπάει εκεί που δεν το περιμένεις. Και είναι και ιδιαίτερα διαδεδομένος. Περίπου 32.000 άνθρωποι στη χώρα μας και περίπου 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από καρκίνο. Όμως, οι περιπτώσεις των ανθρώπων που διαγνώστηκαν με καρκίνο είναι σχεδόν… διπλάσιες από τον αριθμό των θανάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που με μία έγκαιρη διάγνωση κατάφεραν να αποβάλλουν εντελώς από τη ζωή τους την απειλή της νόσου και κάποιοι άλλοι που διατήρησαν την ποιότητα της ζωής τους για πολλά – πολλά χρόνια. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Και όχι μόνο από το θάνατο…

Όταν ανήκεις σε αυτούς που η συνάντηση τους με τον καρκίνο δεν ήταν ολέθρια γιατί με την πρόληψη ανακαλύφθηκε μικρός τότε είναι μάθημα ΖΩΗΣ . Τότε ο καρκίνος σε οδηγεί να ανακαλύψεις τις αξίες και τις μικρές χαρές που σε κάνουν ευτυχισμένο. Ξαφνικά σταματάς να θυμώνεις, να μαλωνεις, γιατί απλά είναι χάσιμο χρόνου, γιατί με τον καρκίνο ανακάλυψες ότι κάθε μα κάθε στιγμή είναι πολύτιμη. Ξαφνικά ξυπνάς το πρωί και χαίρεσαι απλά γιατί βλέπεις τον ήλιο να ανατέλλει.

Show More

Related Articles

Back to top button