ΠολιτισμόςΘέατροΝέαΕιδήσεις

Θέατρο Πόλη: Ο Ιωάννης Παπαζήσης είναι ο “Βόιτσεκ”

Έξι χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του “Βόιτσεκ” στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με το αριστουργηματικό έργο του Γκέοργκ Μπίχνερ που αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη, του ομώνυμου αντιήρωα, που λυγίζει υπό το βάρος της εξουσίας.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση του αιρετικού έργου της παγκόσμιας δραματουργίας που με το τολμηρό κοινωνικό του θέμα, τις επαναστατικές θέσεις του, την κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές και ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε το σύγχρονο θέατρο, ανέλαβε ο Ιωάννης Παπαζήσης στο πλευρό ενός δυνατού θιάσου: Βασιλική Τρουφάκου, Αργύρης Αγγέλου, Ιάσων Παπαματθαίου, Ορφέας Παπαδόπουλος και η Ηρώ.

Ο Σταύρος Τσακίρης καταθέτει μια νέα σκηνική πρόταση πάνω στο έργο-σταθμός που θα έχει τη μορφή θεάτρου-δοκιμίου. Εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχεια και τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων για τα οποία οι κοινωνίες τους περιθωριοποιούν και τους “οδηγούν” σε παραβατικές συμπεριφορές, αντί να μεριμνούν με ευαισθησία ώστε να αποκατασταθούν. Σχολιάζει, επίσης, την χαοτική θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης “φορτώνοντας” ενοχές τους πιστούς αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη.

Στην παράσταση του θεάτρου Πόλη η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, όπως στα όνειρα, και ο θίασος των έξι ηθοποιών, με την συνέργεια της ζωντανής μουσικής αλλά και την χρήση των flash animation, παρουσιάζει μέσα από “κεφάλαια – ενότητες” την τελευταία τραγική ημέρα του Βόιτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα πια τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην απονενοημένη μα και αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας.

Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση και τα τραγούδια είναι του Μίνου Μάτσα, οι στίχοι της Σοφίας Καψούρου, τα flash animation, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, ενώ οι φωτισμοί είναι του Σταύρου Τσακίρη.

Με πληροφορίες από Athinorama

Show More

Related Articles

Back to top button