ΠεριβάλλονΕιδήσεις

Η χελώνα που έσωσε το είδος της & επέστρεψε στο νησί που γεννήθηκε

Βοηθησε στη διαιώνιση του είδους της αφήνοντας περισσότερους απο 800 απογόνους

Στο σπίτι του επιστρέφει ο Ντιέγκο, η χελώνα που πρόσφερε, όσο καμία άλλη, στη διαιώνιση του είδους της, αφήνοντας 800 απογόνους. Ο Ντιέγκο μαζί με άλλες 14 αρσενικές γιγαντιαίες χελώνες επέστρεψαν στη γενέτειρά τους, την ακατοίκητη και απομακρυσμένη νήσο Εσπανιόλα, ένα από τα 13 στο ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα των Γκαλαπάγκος.

Η συνεισφορά του Ντιέγκο στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, με τους ειδικούς να τον θεωρούν πατριάρχη για τουλάχιστον το 40% του πληθυσμού των 2.000 χελωνών. Αυτό σημαίνει πως η χελώνα εκτιμάται πως έχει προσφέρει στο είδος εκατοντάδες απογόνους, περίπου 800 εκτιμούν οι επιστήμονες. Πριν από περίπου 50 χρόνια, υπήρχαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά είδη ζωντανά στο νησί Εσπανιόλα και ζούσαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους για να γίνει αναπαραγωγή. Ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αναπαραγωγής που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για να σώσει το είδος του, Chelonoidis hoodensis.

«Κλείνουμε ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ο Ντιέγκο και 25 χελώνες επιστρέφουν σπίτι τους ύστερα από δεκαετίες αναπαραγωγής στην αιχμαλωσία και διάσωσης του είδους Chelonoidis hoodensis από την εξαφάνιση», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Πάουλο Προάνο.

Πριν από την επιστροφή τους με πλοίο στην Εσπανιόλα, οι χελώνες ήταν για ένα διάστημα σε καραντίνα, ώστε να μη μεταφέρουν σπόρους από φυτά που δεν είναι γηγενή της τοπικής χλωρίδας.

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button