Ζητείται ΠαρόνΕιδήσεις

“Η τελευταία διαδρομή στη θάλασσα… ψάχνοντας την ελευθερία”

“Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής που πήγε κολυμπώντας από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αλβανία έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα – που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε : Ελευθερία”, γράφει ο Κάρολος Παπούλιας για τον απροσδόκητο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Απέδρασε πρώτα από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μετά, από τις φυλακές της Κέρκυρας. “Δραπέτευσε από τις φυλακές της Κέρκυρας επί χούντας και κολύμπησε προς την Αλβανία. Εκεί τον έβαλαν φυλακή για παράνομη είσοδό του στη χώρα. Με παρέμβαση Ανδρέα (και τηλέφωνο του στον Μάο Τσε Τουγκ που πήρε στην συνέχεια τον Χότζα, δικτάτορα της Αλβανίας τότε) τον έστειλαν στην Ρώμη – όπου τον περίμενε ο Ανδρέας”, περιγράφει ο Νίκος Παπανδρέου, αποτυπώνοντας το πόσο σημαντικός ήταν για τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Δυο κινηματογραφικές αποδράσεις που δεν εξαργύρωσε ποτέ στο “χρηματιστήριο της επαγγελματικής πολιτικής”, τονίζει ο Κάρολος Παπούλιας. “Περισσότερο μιλούσε για τη λατρεμένη του Μίνα…”

“Ιδεαλιστής, ανιδιοτελής, θαρραλέος, πεισματάρης, παθιασμένος με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχος”, λέει ο Κάρολος Παπούλιας. “Γενναίος αγωνιστής, σπουδαίος πολιτικός, ακέραιος άνθρωπος, μα πάνω απ΄ όλα αγαπημένος φίλος”, συμπληρώνει ο Νίκος Παπανδρέου.

Η πρώτη φορά που απέδρασε ήταν από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η δεύτερη από τις φυλακές της Κέρκυρας…  Δε θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι’ αυτή την τελευταία απόδραση – από τη ζωή. Η οικογένεια του είναι δική μου. Στεκόμαστε δίπλα στη Μίνα και στα παιδιά του. Αντίο Σήφη μου. Καλή αντάμωση.”

Κάρολος Παπούλιας

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button