ΠολιτισμόςΒιβλίοΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Η Σύμπραξη Εκδοτών ζητά ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία όπως στη Γαλλία

Αίτημα να χαρακτηριστούν ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης ελλείψει των άλλων μορφών τέχνης που δεν λειτουργούν

Η Σύμπραξη Εκδοτών επανέρχεται με αίτημά της προς την κυβέρνηση, ζητώντας να χαρακτηριστούν τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να παραμείνουν ανοιχτά, όπως ακριβώς αποφάσισε και η γαλλική κυβέρνηση.

Με τις πολιτιστικές δράσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, συναυλίες) σε αναστολή, το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική διέξοδο των πολιτών, μετριάζοντας τις συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις του αναγκαστικού εγκλεισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Γαλλία αποφάσισε στις 26 Φεβρουαρίου με κυβερνητικό διάταγμα να χαρακτηρίσει τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης και να επιτρέψει τη λειτουργία τους ακόμα και στις περιπτώσεις πόλεων με γενικό lockdown, όπως η Νίκαια, οι Κάννες και η Δουνκέρκη.

Με δεδομένο ότι, την περίοδο που τα βιβλιοπωλεία εξαιρέθηκαν από το μέτρο του click away και λειτούργησαν κανονικά, αποδεδειγμένα τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας, οι εκδότες καλούν την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει, όπως η Γαλλία και πολλές άλλες χώρες, τα βιβλιοπωλεία ως καταστήματα ζωτικής ανάγκης, και να επιτρέψει τη λειτουργία τους χωρίς περιορισμούς. Πρόκειται για μέτρο στήριξης της κοινωνίας, είναι ζωτική η ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση στο βιβλίο και στην ανάγνωση, που αποτελούν το «όπλο» του πολίτη στη μάχη κατά της ανασφάλειας και του φόβου, στη μάχη κατά της πανδημίας.

Πηγή: ελcultrure.gr
Show More

Related Articles

Back to top button