ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΔήμοι

Η συνοικιακή κομποστοποίηση “μετράει” στα Βριλήσσια

Τα οργανικά υπολείμματα λιπασματοποιούνται επιτόπου στα Βριλήσσια μέσα από το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης «Re:think». Το Rethink – Βριλήσσια είναι ένα αστικό εργαλείο κοινωνικής διαχείρισης των οργανικών υπολειμμάτων από και προς τους πολίτες. Αυτοί, μετατρέπονται από παραγωγοί απορριμμάτων σε παραγωγούς πλούσιου σε συστατικά λιπάσματος, το οποίο χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν για ιδία χρήση.

Το αίτημα της κοινωνικής συνευθύνης και αυτοδιαχείρισης των καθημερινών απορριμμάτων, που έχουν επίπτωση τόσο στο άτομο όσο και στο περιβάλλον, βρίσκει την έκφρασή του μέσω του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Rethink – Βριλήσσια. Ομάδες κατοίκων και φορέων αναλαμβάνουν από κοινού κι εξ ολοκλήρου την ορθή χρήση και διαχείριση του συνοικιακού κομποστοποιητή της γειτονιάς τους. Τα οφέλη είναι τεράστια τόσο για την κοινότητα όσο και για το άτομο, καθώς μειώνεται όχι μόνο ο όγκος των απορριμμάτων μέσω της Διαλογής στην Πηγή, αλλά και τα κόστη μεταφοράς και αποκομιδής τους από τον Δήμο, ενώ αναζωογονούνται οι δημόσιοι χώροι πρασίνου και οι γειτονιές.

5+1 κομποστοποιητές…

Στο Δήμο Βριλησσίων έχουν ήδη τοποθετηθεί 5 Συνοικιακοί Κομποστοποιητές που λειτουργούν στις εξής περιοχές:

  1. Πάρκο Θεοδωράκη (ΤΥΠΕΤ)
  2. Πάρκο Ρεματιάς
  3. 1ο Δημοτικό σχολείο Βριλησσίων
  4. Πλατεία Αντώνη Τρίτση (τοποθετήθηκε πρόσφατα σε συνεργασία του Δήμου με τον φυσιολατρικό σύλλογο Βριλησσός)
  5. Πλατεία Ελευθερίας, όπου εγκαταστάθηκε σε συνεργασία με τοπικά καταστήματα και τον Σύλλογο Εμπόρων και Επαγγελματοβιοτεχνών (ΕΒΕ)

Επίσης, έχει προκαθοριστεί και η νέα θέση του 6ου συνοικιακού κομποστοποιητή στο Περιβόλι των «Αγρόσχολων» στην πρώην Ναυτική Βάση.

Ο δημοτικός κλαδοθρυμματιστής στην υπηρεσία της κομποστοποίησης…

Αρωγός της ανάπτυξης του προγράμματος Κομποστοποίησης Οργανικών και Κλαδεμάτων, το οποίο υλοποιείται από τους μικρούς μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του 1ου δημοτικού, με την επιμέλεια της κας Χριστίνας Ρίγου και τη συνεργασία ενεργών πολιτών ειδικευμένων στη διαδικασία κομποστοποίησης στο 1ο Δημοτικό είναι και ένας κλαδοθρυμματιστής. Τον παρέδωσε στην έναρξη του προγράμματος η υπηρεσία πρασίνου στους μαθητές του σχολείου, ώστε να υλοποιούν αποτελεσματικότερα τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό  διαρκούς βιωματικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, το οποίο επιχειρεί και επιτυγχάνει στην πράξη τη διαχείριση των απορριμμάτων  νοικοκυριών, μαθητών και καταστημάτων εστίασης, με προδιαλογή και ταυτόχρονα με μικρής κλίμακας επιτόπου επεξεργασία και παραγωγή λιπάσματος για τους γλάστρες των χρηστών και για τον κήπο του σχολείου από τους ίδιους τους μαθητές.

Το compost ως άριστο εδαφοβελτικό υλικό

Το δίκτυο Re:Think-Βριλήσσια καλεί κάθε ενεργό πολίτη και φορέα να λάβει μέρος σε αυτές. Το συλλογικά παραγόμενο compost έχει ήδη πιστοποιηθεί ως άριστο εδαφοβελτιωτικό υλικό λιπάσματος από τον Ελληνικό Αγροτικό Οργανισμό Δήμητρα (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ).

Η αυτοδιαχείριση των σκουπιδιών αποτελεί πλέον κοινωνικό κι επιτακτικό αίτημα.

Στόχος είναι το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης να διευρυνθεί σε όλο το Δήμο Βριλησσίων.

Όσοι δημότες επιθυμούν να αιτηθούν νέο συνοικιακό κομποστοποιητή στην γειτονιά τους ή να εγγραφούν σε υπάρχοντα και να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισής του, μπορούν να απευθύνονται στην υπεύθυνη του Re:think κ. Μυρτώ Φοίφα, 27210 22505 – info@rethink-project.gr και στην Δ/νση Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων,  210.61.30.917kathariotita@vrilissia.gr.

Show More

Related Articles

Back to top button