Διοικεί ένα μικρό χωριό στην Ινδονησία. Η Hendrika Mayora Kelan γιόρτασε τα 34α γενέθλιά της την προηγούμενη εβδομάδα… μοιράζοντας λαχανικά στην κοινότητα.
Η Kelan είναι η πρώτη γυναίκα τρανς που εκλέχτηκε σε θέση εξουσίας στην Ινδονησία, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μουσουλμάνων στον κόσμο.
“Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη των ανθρώπων σχετικά με την έμφυλη ταυτότητά μου. Μου εμπιστεύτηκαν την ηγεσία του κοινοτικού συμβουλίου” αναφέρει η Kelan.
Ανέφερε ότι υπήρξαν στιγμές που ένιωθε ότι υστερούσε λόγω του σεξουαλικού της προσανατολισμού αλλα η εργατικότητα και η σκληρή της δουλειά για την κοινωνία αποδείχτηκε σημαντικότερο κριτήριο για τους ανθρώπους του χωριού.
“Με το που εκλέχτηκα, έπρεπε να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της πανδημίας. Επομένως, κατευθείαν δημιούργησα ένα πρόγραμμα ασφαλείας σχετικά με τα τρόφιμα, φρόντισα να καλλιεργηθούν τα χωράφια και να μοιράσουμε τα τρόφιμα στους πολίτες”, είπε η Kelan.
Το Συμβουλευτικό Σώμα του χωριού Χάμπι διατηρεί σημαντικές αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων θέσπιση των κανονισμών του χωριού, η διαχείριση των κεφαλαίων του χωριού και αξιολόγηση των διοικούντων.
Με την αρμοδιότητα που της παραχωρήθηκε για τα επόμενα 6 χρόνια, η Kelan θα προσπαθήσει να εφαρμόσει πολιτικές χωρίς αποκλεισμούς, ενισχύοντας περιθωριοποιημένες ομάδες όπως είναι οι τρανς.
Το χωριό Χάμπι στην περιοχή Σίκκα είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Ινδονησία όπου οι Καθολικοί πλειοψηφούν. Στην ευρύτερη περιοχή της Σίκκα υπάρχουν 320.000 άνθρωποι εκ των οποίων μόλις το 9% είναι μουσουλμάνοι.
Αφοσιωμένη καθολική η Kelan, πριν την αλλαγή φύλου αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στην πίστη της και τη σεξουαλική της ταυτότητα.
Επιθυμεί να αποτελέσει παράδειγμα για τις trans γυναίκες στην Ινδονησία ότι μπορούν να καταλαμβάνουν δημόσιες θέσεις υπερνικώντας τα στερεότυπα.
Μια δύσκολη μετάβαση
Η Kelan γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1986 ως αγόρι. Του έδωσαν το όνομα Henderikus. Η ίδια λέει ότι ένιωθε κορίτσι από το Δημοτικό ακόμη. Φορούσε μεικ-απ και της άρεσε να παίζει με κοριτσίστικα παιχνίδια.
Ένιωθα διαφορετικά από τα άλλα αγόρια. Αλλά λόγω της πίεσης από την οικογένεια εξακολοθούσα να ζω σαν αγόρι.
Όσο ήταν μικρή, η οικογένειά της μετακόμισε στο νησί Παπούα και στο Γυμνάσιο η Kelan μπήκε σε καθολικό σχολείο.
Εκείνη την περίοδο η Kelan αντιμετώπιζε μεγάλη δυσκολία στο να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητά της και να συμφιλιωθεί με τον εαυτό της και την πίστη της, που υπαγόρευε ότι το να είσαι τρανς ήταν αμαρτία που απαγορευόταν από τη θρησκεία.
Αλλά το αίσθημα ότι είναι μια γυναίκα παγιδευμένη στο σώμα ενός άντρα όλο και μεγάλωνε και έτσι ήρθε αντιμέτωπη με την κατάθλιψη.
“Δεν μιλούσα για την έμφυλη ταυτότητά μου αλλα νομίζω ότι οι άνθρωποι μπορούσαν να δουν τη θηλυκότητά μου.”
Δύο χρόνια αργότερα, αποφάσισε να αφήσει την εκκλησία. Σιγά-σιγά άρχισε να εκδηλώνει την τρανς πλευρά της και άρχισε να φοράει γυναικεία ρούχα.
Μετακόμισε στην πόλη της Yogyakarta. Ξεκίνησε να βοηθά εθελοντικά θύματα του AIDS, αλλά σύντομα της τελείωσαν τα χρήματα. Δούλεψε ως περφόρμερ στο δρόμο και ως πόρνη, σχεδόν τα μοναδικά επαγγέλματα που μπορεί να κάνει μία γυναίκα τρανς στην Ινδονησία, λόγω της ακραίας περιθωριοποίησης. Η Kelan σε αυτό το διάστημα υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και σωματική βία από αστυνομικούς.
Το 2018 η Kelan αποφάσισε να αφήσει την πόλη και να γυρίσει στο χωριό της στη Sikka.
Κερδίζει την αποδοχή και τις εκλογές!
Ήταν δύσκολο να κερδίσει την αποδοχή σε ένα χωριό σαν το Χάμπι, αλλά η Kelan κατάφερε να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συμπεριφορές απέναντι στον τρόπο ζωής της μέσα από τον ακτιβισμό της κοινότητας και μία τοπική τρανς οργάνωση, τη “Fajar Sikka”.
“Όταν είχαμε εκδηλώσεις στο χωριό παρακινούσα τους τρανς φίλους μου να συμμετέχουν στη διοργάνωση, στο στολισμό ή στην μαγειρική. Η μαγειρική τους είναι εξαιρετική και η κοινότητα υποδεχόταν με χαρά τα πιάτα τους”, λέει η Kelan.
Οι άνθρωποι της περιοχής κατάλαβαν ότι η Kelan αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά την προσφορά στην κοινότητά της. Οι νοικοκυρές του χωριού την παρότρυναν να θέσει υποψηφιότητα για το συμβούλιο του χωριού.
Οι άνθρωποι που με πρότειναν ως υποψήφια γνωρίζουν ότι είμαι τρανς. Και τους είχα ξεκαθαρίσει ότι η έμφυλη ταυτότητά μου δεν πρόκειται να αλλάξει αν εκλεγώ.
Η δυνατή υποστήριξη της κοινότητας
Η Kelan αναφέρει ότι η υποστήριξη της Fajar Sikka υπήρξε θεμελιώδης για την εκλογή της.
Η οργάνωση Fajar Sikka ιδρύθηκε το 2018 στην περιοχή Sikka για να βοηθήσει ανθρώπους κοινωνικά περιθωριοποιημένους, είτε λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού είτε λόγω ειδικών αναγκών και αναπηριών.
Με πάνω από 40 μέλη, η Fajar Sikka χάρισε στους τρανς, και στους ανθρώπους με αναπηρία ένα μέρος να ανήκουν…
Ξέρω πως είναι να έχεις κατάθλιψη και να φοβάσαι. Έχω υπάρξει φοβισμένη στο παρελθόν. Όπως εγώ, αυτές οι διαφυλικές μειοψηφίες ένιωθαν για πολύ καιρό ενοχή. Σιγά- σιγά προσπάθησα να τους πείσω να αποδεχτούν τον εαυτό τους.
Ως κοινοτάρχισσα, ο μισθός της Kelan είναι μόλις 64 ευρώ το μήνα. Κάποιες φορές κερδίζει κάποια εξτρά χρήματα ως ομιλητής σε διαδικτυακά σεμινάρια.
Η Kelan θέλει να βοηθήσει στην ανάπτυξη του χωριού της αλλά παραδέχεται ότι δε φιλοδοξεί να χτίσει μία πολιτική καριέρα.
Θα γίνω ό, τι χρειαστεί για να βοηθήσω την κοινωνία είτε αυτό είναι μέλος ενός κοινοβουλίου είτε έφορος. Ή μπορεί να γίνω και καλόγρια, ποιος ξέρει;