Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, έγινε εξώφυλλο στη Βρετανική Vogue
Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, με κόκκινο φόρεμα made by Στέλλα Μακάρτνεϊ και μαντήλα, στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue για το τεύχος Ιουλίου.
Η διάσημη ακτιβίστρια Μαλάλα είχε τιμηθεί με βραβείο Ζαχάροφ, στα 16 της χρόνια. Έναν χρόνο αργότερα βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης. Τα επόμενα χρόνια πέρασε για σπουδές στην Οξφόρδη, συνεχίζοντας παράλληλα την ενασχόλησή της με τη συγγραφή βιβλίων.
Το 2012, μαθήτρια ακόμα, είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση από τους Ταλιμπάν, ενώ βρισκόταν σε σχολικό λεωφορείο στην κοιλάδα του Σουάτ στο Πακιστάν. Ο ένοπλος την πυροβόλησε στο κεφάλι, καθώς είχε αρνηθεί να εγκαταλείψει το σχολείο. Η νεαρή κατάφερε να βγει ζωντανή και αφιερώθηκε στον αγώνα για να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση τα κορίτσια και μια καλύτερη ζωή μακριά από την καταπίεση. Με τον φωτογράφο Νικ Νάιτ να την απαθανατίζει στο studio, η Μαλάλα Γιουσαφζάι φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο της βρετανικής Vogue με μαντήλα και με ένα κόκκινο φόρεμα -δημιουργία της Στέλλα Μακάρτνεϊ.
«Ξέρω τη δύναμη που έχει στην καρδιά ένα νεαρό κορίτσι» δηλώνει η Μαλάλα, αναφερόμενη σε νεαρές ακτιβίστριες όπως η Γκρέτα Τούνμπεργκ που μάχεται για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή και η Έμα Γκονζάλες η οποία μετά το μακελειό σε σχολείο στη Φλόριντα δεν σταματά να ζητά να μπουν δραστικοί περιορισμοί στην οπλοκατοχή.
«Οι μουσουλμάνες ή τα κορίτσια Παστούν ή οι Πακιστανές, όταν ακολουθούμε την παραδοσιακή ενδυμασία, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή με ζωή υπό την πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους πως μπορείς να έχεις τη δική σου φωνή, ζώντας με την κουλτούρα σου και μπορείς να έχεις ισοτιμία μέσα στον πολιτισμό σου» ξεκαθαρίζει, αναφερόμενη στην επιλογή της να φορά μαντήλα.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για σύμβολο κουλτούρας για εμάς τους Παστούν (σ.σ. την εθνοτική ομάδα των Σουνιτών από την οποία κατάγεται).
Βρετανική vogue: Οι διάσημοι θαυμαστές της Μαλάλα
Στο αφιέρωμα της βρετανικής Vogue για τη Μαλάλα, υπάρχουν και δηλώσεις διάσημων θαυμαστών της ακτιβίστριας από το Πακιστάν.
Ανάμεσά τους η Μισέλ Ομπάμα, που υποστηρίζει ότι η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης είναι «πραγματικά απίθανη». Υπενθυμίζεται ότι το 2013, έναν χρόνο μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από τους Ταλιμπάν, η 16χρονη Μαλάλα είχε γίνει δεκτή στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Ομπάμα.
Από τη μεριά του ο CEO της Apple Τιμ Κουκ δεν σταματά τα εγκώμια, επισημαίνοντας: «Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος άλλος σαν κι αυτήν».
Νικ Νάιτ (Nick Knight) – Τι δήλωσε ο άνθρωπος που φωτογράφισε τη Μαλάλα για τη βρετανική Vogue
Στην ανάρτηση που έκανε στο Instagram ο φωτογράφος Νικ Νάιτ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τη Μαλάλα Γιουσαφζάι.
«Τόσο υπερήφανος που είχα τη δυνατότητα να φωτογραφίσω την καταπληκτική @malala Yousafzai για τη βρετανική Vogue» αναφέρει στη λεζάντα που συνοδεύει τις φωτογραφίες.
«Πόσο υπέροχο να βλέπω ανθρώπους όπως η Μαλάλα να κοσμούν το εξώφυλλο της Vogue» πρoσθέτει.
Πηγή: Athens Voice.gr