ΑκτιβισμόςΕλλάδαΕιδήσεις

Η εστίαση “παραδίδει τα κλειδιά” της

Σήμερα, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου θα γίνει στο Σύνταγμα μια κινητοποίηση μάλλον ασυνήθιστη. Όχι μόνο επειδή οι συγκεντρωμένοι θα είναι επιχειρηματίες και όχι εργαζόμενοι αλλά επειδή θα συγκεντρώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεών τους, κάνοντας πράξη την εξαγγελία της περασμένης εβδομάδας, αντιδρώντας στη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

«Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ» είχε πει την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός, ξεσηκώνοντας οργισμένες αντιδράσεις από τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του tvxs.gr, η κίνηση αυτή είχε μάλιστα προκαλέσει γκρίνιες και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Στο κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Τετάρτης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρει:

«Οι επιχειρήσεις Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας κινδυνεύουν από λουκέτα. Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή».

Ο αρχικός σχεδιασμός των επιχειρηματιών της εστίασης προέβλεπε τα κλειδιά των επιχειρήσεων που θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη και τις επόμενες ημέρες από όλη την Ελλάδα να παραδίδονταν στο μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο μιας νέας κινητοποίησης. «Αυτό πλέον καθίσταται δύσκολο με το νέο, ακόμα πιο αυστηρό lockdown», λέει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς.

«Η κινητοποίηση της Τετάρτης είναι πανελλαδική. Θα συγκεντρώσουμε τα κλειδιά από επιχειρήσεις όλης της χώρας. Αν η συμμετοχή είναι μεγάλη, δύσκολα θα την αγνοήσει η κυβέρνηση», μας λέει ο κ. Καββαθάς.

Στο Μαξίμου οι εστιάτορες που «δεν έχουμε δει ποτέ»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ θεωρεί ότι η πίεση που ασκείται μπορεί να αποδώσει καρπούς, και αφήνει αιχμές για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με επαγγελματίες του κλάδου, την περασμένη Παρασκευή.

«Ήδη, η εξαγγελία της κινητοποίηση και μόνο φαίνεται να έχει προκαλέσει κάποιες εξελίξεις, έστω με σπασμωδικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με εστιάτορες τους οποίους δεν έχω δει στις κινήσεις μας. Στην καλύτερη περίπτωση να μίλησαν για τις επιχειρήσεις τους», είπε ο κ. Καββαθάς.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΠΟΕΣΕ με τίτλο «οι παρέες δεν εκπροσωπούν τον Κλάδο», η Ομοσπονδία αναρωτιέται ποιός επέλεξε τους εστιάτορες που πήγαν στο μέγαρο Μαξίμου και καταγγέλλουν «επικοινωνιακή διαχείριση ενός προβλήματος που έχει προκληθεί από την έλλειψη αποτελεσματικής στήριξης του Κλάδου μέσα στην πανδημία».

Οι οργανωμένοι στην ΠΟΕΣΕ επιχειρηματίες της εστίασης τονίζουν ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πρωθυπουργός δεν αγγίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία του Κλάδου, ενδεχομένως ικανοποιούν τους παρευρεθέντες στη συνάντηση. Έχει στα χέρια του εδώ και καιρό συγκεκριμένες προτάσεις-μέτρα από την θεσμική εκπροσώπηση του Κλάδου της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων».

«Μαζί με τα κλειδιά να τους παραδώσουμε και τα χρέη»

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του tvxs.gr στο Κόκκινο η Μαρία Μποτονάκη από τον Κύκλο Επαγγελματικών Εστίασης, κίνηση που θα δώσει το «παρών» στην κινητοποίηση της Τετάρτης, είχε πει ότι «μαζί με τα κλειδιά να τους παραδώσουμε και τα χρέη».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Καββαθά, η κα. Μποτονάκη είχε εξηγήσει πως η απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου του Μαρτίου που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι προφανώς ευπρόσδεκτη αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα του κλάδου.

«Χρειαζόμαστε ενοκιοστάσιο και εγγύηση της κυβέρνησης ότι θα καταβάλει έγκαιρα στους ιδιοκτήτες το 80% των ενοικίων» είπε η επιχειρηματίας η οποία εξήγησε και το σκεπτικό της προσφυγής στη Δικαιοσύνη επιχειρηματιών που θα αξιώσουν από το Δημόσιο αποζημιώσεις που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό του τζίρου των επιχειρήσεων το έτος 2019.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button