ΠολιτισμόςΨυχαγωγίαΕιδήσεις

Η Ερτ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με ένα ιστορικό βίντεο

Η ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε λίγα λεπτά

Η 13η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, έπειτα από σχετική πρόταση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου, στις 29 Σεπτεμβρίου 2011.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο στο οποίο αποτυπώνεται η ιστορία αλλά και η προσφορά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δείτε το Βίντεο προβολής της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ), παραγωγής 1989-1990, ΕΔΩ

Μια αναδρομή στην ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, από την 25η Μαρτίου 1938, όταν τα ερτζιανά κύματα στέλνουν για πρώτη φορά στον κόσμο το σήμα  του νέου, Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Μέσα από κείμενα για το ραδιόφωνο, μαρτυρίες, ήχους, σπάνια στιγμιότυπα μέσα από τα ραδιοφωνικά στούντιο αλλά και φωτογραφικό υλικό, προβάλλεται η ιστορία, αλλά και η προσφορά της ελληνικής ραδιοφωνίας στην ενημέρωση, την επιμόρφωση, την καλλιέργεια της εθνικής συνείδησης, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό.

Στο βίντεο συμπεριλαμβάνονται μοναδικά ραδιοφωνικά ντοκουμέντα, όπως το Α’ και το Β’ πολεμικό ανακοινωθέν του Ελληνικού Γενικού Στρατηγείου που εκφώνησε ο Κώστας Σταυρόπουλος στις 28 Οκτωβρίου 1940, το τραγούδι «Ντούτσε κορόιδο» με τη Σοφία Βέμπο, η ραδιοφωνική εκφώνηση της 27ης Απριλίου 1941-πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα-όλα μοναδικά ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής αυτής, την οποία το ελληνικό ραδιόφωνο ζει τις μεγάλες του ώρες, εμψυχώνοντας τους πολεμιστές αλλά και ολόκληρο το έθνος.

Ακούγεται ακόμη, ηχογράφηση του ΕΙΡ με την ερμηνεία της Νάνας Μούσχουρη στο τραγούδι «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου», το οποίο κέρδισε το Α’ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού τον Οκτώβριο 1959. Ο Αχιλλέας Μαμάκης, στην εκπομπή «Το θέατρο στο μικρόφωνο», από όπου ακούγονται η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κατίνα Παξινού, η Έλλη Λαμπέτη, ο Βασίλης Λογοθετίδης, ο Δημήτρης Μυράτ, ο Δημήτρης Χορν, ο Χριστόφορος Νέζερ, οι οποίοι απευθύνουν τις δικές τους «επιστολές» προς τον δημοφιλή δημοσιογράφο.

Στη συνέχεια προβάλλονται πλάνα από την ηχογράφηση (του 1989) στο-ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες του ραδιοφωνικού θεάτρουστούντιο Η της ελληνικής ραδιοφωνίας του θεατρικού έργου του Μπέρναρντ Σω «Ο Άνθρωπος και τα Όπλα». Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γκέλυ Μαυροπούλου, Χλόη Λιάσκου, Κώστας Καστανάς, Παναγιώτης Σερεφίδης, Τάκης Παναγόπουλος, Θεόδωρος Μπογιατζής. Οι συντελεστές της ραδιοφωνικής παραγωγής είναι οι εξής: σκηνοθεσία Λάμπρου Κωστόπουλου, μετάφραση Λέανδρου Παλαμά, μουσική σύνθεση Δημήτρη Μαραγκόπουλου, επιμέλεια ήχων Άντας Μουσουτζάνη, τεχνική επιμέλεια Νίκου Μορτάκη και παραγωγή Χαράς Αποστόλου.

Το βίντεο περιλαμβάνει ακόμα ηχητικά ντοκουμέντα με τις φωνές του Σοφοκλή Βενιζέλου (1963), του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Γεωργίου Παπανδρέου (1964), του Γεωργίου Παπαδόπουλου (1967). Απόσπασμα από την παιδική ραδιοφωνική εκπομπή της «Θείας Λένας», καθώς και από τη ραδιοφωνική μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων του Ερυθρού Αστέρα Γιουγκοσλαβίας και του Ολυμπιακού  (1956), σε περιγραφή του Μιχάλη Γιαννακάκου, και φυσικά ο χαρακτηριστικός «Τσοπανάκος», το ηχητικό σήμα κατατεθέν της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Παρεμβάλλονται ακόμα πλάνα από εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 50 ετών της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα οποία μιλούν η Πόπη Ρηγοπούλου, διευθύντρια παραγωγής του ΕΙΡ, και η Άννα Καλουτά, περιγράφοντας τις αναμνήσεις τους από τις εκπομπές και παραγωγές του ραδιοφώνου.

Για το ραδιόφωνο μιλούν οι άνθρωποι της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Διαβάζουν κείμενα για το ραδιόφωνο οι εκφωνητές της ΕΡΑ: Γιώργος Πορετσάνος (06:00-06:47), Λήδα Δημητρίου (08:31-09:24), Αγγελική Μπαλάσκα (13:25- 14:20), Μαίρη Τσαπόγα (15:23-15:53), ενώ στα πλάνα μέσα από τα σύγχρονα στούντιο της ραδιοφωνίας στην ΕΡΤ εμφανίζονται οι: Ηρακλής Κοτζιάς (αθλητικός δημοσιογράφος), Καίτη Πριγκοπούλου (παραγωγός και μουσική επιμελήτρια), Ευαγγελία Χουδαλάκη (ηχολήπτρια), Γιάννης Καρκαλέτσης (τεχνικός), Κώστας Μουρελάς (τεχνικός).

Σκηνοθεσία: Χρήστος Ράλλης

Παραγωγή: ΕΡΑ-ΕΤ1

1988-1990

Πηγή: ert.gr

Show More

Related Articles

Back to top button