ΑπόψειςV-talksΕιδήσεις

Η Ελλάδα είναι η πιο παράξενη χώρα στον κόσμο…

Της Μάνιας Παπαδημητρίου

Η επιτροπή Πορτερ ήταν μια επιτροπή που εστειλαν οι αμερικάνοι, δηλαδή η  CIA, το 1947, στην Ελλάδα για να κανει πραγματογνωμοσύνη, προκειμένου να αναλάβουν τα “ηνία” της χώρας μας από τους Βρεττανούς, ως οι νέοι μας αποικιοκράτες και ,φυσικά, υψηλοί αρωγοί στον “αγώνα κατα των κομμουνιστών”, δηλαδή στον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Δημοκρατικου Στρατου και του ΕΛΑΣ , δηλαδή των ανταρτών που πολεμουσαν στα βουνα , αλλά και κάθε ενός που τολμούσε ή είχε τολμήσει στο παρελθόν να τους υποστηρίξει.
Κι όμως κοιτάξτε κάτι πράγματα… Αυτοί οι κεφαλαιοκράτες αντικομμουνιστές και αποικιοκράτες, ακόμα και αυτοί, κοιτάξτε τι είδαν:
<<….Ένα μέλος της επιτροπής Πόρτερ στην ιδιωτική του αλληλογραφία αναφέρει:
“Η Ελλάδα είναι η πιο παράξενη χώρα στον κόσμο. […] Είναι η μόνη χώρα όπου το βάρος των καταστροφών που έχουν γίνει μεταφέρεται στους ώμους αυτών που είναι οικονομικά φτωχοί, ενώ η οικονομική ολιγαρχία παραμένει χωρίς καμία επιβάρυνση. Η μόνη γη που δεν έχει συνείδηση των προβλημάτων της ούτε σκέφτεται γι’ αυτά. Η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δείχνει μια καθαρά αποικιακή κουλτούρα, έτσι που μία άβυσσος διαχωρίζει τη μεγάλη μάζα των ανθρώπων από μια προνομιούχα μειοψηφία. Η μόνη χώρα όπου όλα γίνονται χωρίς πρόγραμμα και όπου το κοινό συμφέρον δεν υπολογίζεται.”·····>>*
*Το κείμενο αυτό της αλληλογραφίας από την επιτροπή Πόρτερ, το βρήκα στην διδακτορική διατριβή για το νεοελληνικό θέατρο στα μεταπολεμικά χρόνια ( 1944-1967) από την Έλενα Σταματοπούλου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Το κείμενο αφορά σε παραπομπή απο το βιβλίο του Γ. Σταθακη ” Οικονομία και θεσμοί – Από την Προπολεμική “Βιωσιμότητα ” στην Μεταπολεμική ” Εκβιομηχάνιση “
Show More

Related Articles

Back to top button