Η Κλεονίκη Αποστολίδου, υποψήφια στην Περιφέρεια με τον Αττικό Κύκλο, στη Victory press
Προτεραιότητα μας, η αύξηση των κοινωνικών παροχών, η εξάλειψη των στερεοτύπων, των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών
Η κ. Κλεονίκη Αποστολίδου, σε μια συνέντευξη στη Victory press, μιλάει για τα σχέδια της και την μετάβασή της απο τον Δήμο Βριλησσίων στην Περιφέρεια στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του Γιώργου Ιωακειμίδη.
Ως οικονομολόγος έχει εργαστεί στα Ευρωπαικά προγράμματα ΕΣΠΑ για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την καταπολέμηση της φτώχιας. Είναι Πρόεδρος ΔΣ της Α’ Σχολικής Επιτροπής, Αντιπρόεδρος ΔΣ της Β’ Σχολικής Επιτροπής , μέλος ΔΣ του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Βριλησσίων, καθώς και μέλος της Ένωσης Ποντίων Βριλήσσιων και της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων.
1. Κυρία Αποστολίδου, ο επικεφαλής της παράταξης «Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» κ. Χρήστος Ιωακειμίδης είπε ότι όλοι οι υποψήφιοι της παράταξής του «Είναι όλες και όλοι τους doers». Πόσες γυναίκες είναι στο ψηφοδέλτιο αναλογικά με τους άνδρες?
Στον «Αττικό Κύκλο Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης» είμαστε 214 ικανοί άνθρωποι που ενώνουμε τα χέρια μαζί με τους πολίτες για να γίνει η Αττική από τις 8 Οκτωβρίου σπίτι μας . Εξ αυτών το 50% περίπου είμαστε γυναίκες. Γυναίκες διαφορετικές, ικανές, με γνώση και εμπειρία αλλά κυρίως με διάθεση να συμβάλλουμε στο όραμα του Γιώργου Ιωακειμίδη να γίνει η Περιφέρεια η φωνή μας, η Κοινοπολιτεία των 66 δήμων της Αττικής. Έχουμε την θέληση την γνώση και την όρεξη για να πετύχουμε.
2. Έχετε ήδη δραστηριοποιηθεί στο Δήμο Βριλησσίων ως Δημοτική σύμβουλος. Γιατί τώρα στην Περιφέρεια?
Θεωρώ ότι είναι καλό να μην παρακολουθούμε αμέτοχοί τις εξελίξεις. Η ενασχόληση μου με τα κοινά στο επίπεδο του δήμου μου έδωσε πολύτιμη γνώση που σε συνδυασμό με την επαγγελματική μου εμπειρία με οδήγησε στην απόφαση να συμμετέχω στην προσπάθεια του Γιώργου Ιωακειμίδη να γίνει η Περιφέρεια Αττικής η φωνή των δήμων της. Ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι θεσμός «γέφυρα» μεταξύ της κοινωνίας και της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας που για να λειτουργεί απαιτεί ήθος γνώση αυτοδιοικητική πείρα. Η Αττική μπορεί και αξίζει να γίνει το σπίτι όλων των πολιτών. Έχουμε ενώσει τα χέρια στον Αττικό Κύκλο μας,έχουμε ένα μεγάλο σπίτι να φτιάξουμε. Το θέλουμε, το ξέρουμε, το μπορούμε.
3. Ως οικονομολόγος έχετε εργαστεί πάνω σε ευρωπαϊκά προγράμματα , με ποια προγράμματα θα θέλατε να ασχοληθείτε που θα βοηθούσαν την Ελληνική κοινωνία ?
Εργάζομαι σε τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ (ΕΚΤ, ΠΑΝ, ΕΚΤ+) από το 2015 μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται δράσεις για την απασχόληση και την εκπαίδευση, που περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, την καταπολέμηση της φτώχειας και την εκπαίδευση μέσω της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας και της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού. Το ΕΣΠΑ 2021-2027 με το ΠεΠ Αττικής και τα Τομεακά Προγράμματα σε συνδυασμό με τους διαθέσιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν πολύτιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για να εφαρμόσουμε το Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα δράσεων, παρεμβάσεων και έργων για την Αττική. Στόχος μας είναι ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού υποδείγματος σε βιώσιμη και δίκαιη κατεύθυνση. Ενδεικτικά μπορούν να αναφερθούν δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της έρευνας και της καινοτομίας, την εξοικονόμηση ενέργειας και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, στην βελτίωση της οδικής ασφάλειας, στην χρηματοδότηση των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών (ΕΚΤ+ & ΕΤΠΑ) με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας, την κατάργηση των φαινομένων αποκλεισμού και διακρίσεων.
4. Πώς προσπαθείτε να βοηθήσετε ως ενεργή πολίτης και εκλεγμένη εκπρόσωπος , τις γυναίκες να ανταποκριθούν σε όλους τους ρόλους στη σύγχρονη κοινωνία? Σε ποια θέματα θα δίνατε προτεραιότητα.
Οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής αγωνίζονται για να ανταποκριθούν σε πολλαπλούς ρόλους. Ζητήματα τα οποία κατά την άποψη μου πρέπει να βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες και τις δράσεις μας, είναι η δημιουργία ευέλικτων συνθηκών για την εξασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, η αύξηση των κοινωνικών παροχών, η εξάλειψη των στερεοτύπων, των ανισοτήτων και των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, η καταπολέμηση της έμφυλης βίας και η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας
5. Πώς αντιμετωπίζετε το το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και των γυναικοκτονιών που έχει αρχίσει να γίνεται μάστιγα, όπως λένε τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών στη χώρα μας.
Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας πράγματι έχει ιδιαίτερα αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια λόγω των πολλών γυναικοκτονιών.
Αυτό στο οποίο πρέπει να στοιχεύσουμε -με κάθε δυνατή παρέμβαση- είναι η οικοδόμηση της μηδενικής ανοχής στην ενδοοικογενειακή βία και φυσικά η δημιουργία μηχανισμών για την παροχή συντονισμένης, άμεσης και αποτελεσματικής υποστήριξης και προστασίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.
Και είναι απόλυτη ανάγκη να καταφέρουμε αυτή την πορεία , από το αδιέξοδο που ζει κάθε γυναίκα θύμα βίας,να την οδηγήσουμε προς την έξοδο και να την κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ανεμπόδιστη.