ΠολιτισμόςΚόσμοςΕιδήσεις

Ζητείται… σινεφίλ να περάσει 7 μέρες βλέποντας ταινίες σε απομακρυσμένο φάρο

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ θέτει φέτος στο επίκεντρο τις κοινωνικές αποστάσεις και την σόλο θέαση ταινιών, ζητώντας από έναν σινεφίλ να απομονωθεί χωρίς κινητό στην μέση του ωκεανού για 7 μέρες.

Μήπως το να περάσεις μόνη/μόνος σου 7 μέρες, βλέποντας ταινίες ακούγεται η εβδομάδα των ονείρων σου; Τότε ξέρουμε ένα φεστιβάλ ταινιών για εσένα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ διεξάγει ένα “πείραμα κινηματογράφου πανδημίας” με τη μορφή διαγωνισμού. Ο υποψήφιος που θα επιλεγεί θα διαμείνει, σύμφωνα με το Good News Network, μία εβδομάδα στον ιστορικό Φάρο Pater Noster που βρίσκεται στο απόκρημνο νησί Hamneskär στα δυτικά παράλια της Σουηδίας.

Εκτός από δωρεάν διαμονή, θα έχει και απεριόριστη πρόσβαση στον κατάλογο ταινιών του φετινού φεστιβάλ. “Θα είναι εντελώς απομονωμένοι. Δεν επιτρέπεται να φέρουν κανέναν μαζί, όπως φυσικά ούτε και τηλέφωνο ή βιβλίο” είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τζόνας Χόλμπεργκ. “Θα είναι μόνο αυτό το άτομο και η θάλασσα, τα κύματα, ο ουρανός και οι 60 διαφορετικές πρεμιέρες που προβάλλουμε στο φεστιβάλ”.

Εμπνευσμένο από την πανδημία, ο Χόλμπεργκ λέει ότι το πείραμα στοχεύει να εξετάσει πώς η κοινωνική αποστασιοποίηση έχει μεταμορφώσει την εμπειρία παρακολούθησης ταινιών. Η πιο προφανής αλλαγή είναι η μετάβαση από το σινεμά στο σπίτι και την ιντερνετική παρακολούθηση.

Αν και παραδοσιακά, η μετάβαση στο σινεμά ήταν συνήθως κάτι “κοινόχρηστο”, γινόταν δηλαδή παρέα με άλλα άτομα, τώρα η τάση είναι να βλέπει κανείς ταινίες μόνος.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του φεστιβάλ, το “Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ 2021 θα είναι κάτι συμβατικό. Χωρίς πλήθη, χωρίς πάρτι, χωρίς εξαντλημένα εισιτήρια στους κινηματογράφους. Το φετινό επίκεντρο του φεστιβάλ, οι κοινωνικές αποστάσεις, εξερευνά τον νέο κόσμο που εμφανίστηκε μετά την πανδημία. Τι σημαίνει η ταινία για εμάς όταν είμαστε απομονωμένοι από οτιδήποτε άλλο; Για να το ερευνήσουμε, ανοίγουμε έναν ολοκαίνουργιο κινηματογράφο. Στη μέση του ωκεανού. Χωρίς τηλέφωνο, χωρίς οικογένεια, χωρίς φίλους. Μόνο εσείς, το πρόγραμμα ταινιών με 60 πρεμιέρες και η θάλασσα για επτά ημέρες”.

Οι προϋποθέσεις για να νικήσει κανείς και να γίνει το “πειραματόζωο” του φεστιβάλ είναι:

1. Το άτομο πρέπει να είναι αληθινή/ αληθινός σινεφίλ.

2. Πρέπει να απολαμβάνει (ή έστω να αντέχει) τη μοναξιά.

3. Δεδομένου ότι θα αναμένεται να τεκμηριώσει την εμπειρία με ένα ημερολόγιο-βίντεο, είναι σημαντικό το άτομο να είναι επικοινωνιακό.

“Θα μιλήσουν για το πώς είναι η ζωή στο νησί και πώς αυτές οι ειδικές συνθήκες έχουν επηρεάσει τη σχέση με τις ταινίες”, λέει ο Χόλμπεργκ.

Η συναρπαστική σόλο – εμπειρία θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. Ο νικητής θα ζήσει στο σπίτι του φύλακα του φάρου, αλλά όλες οι ταινίες θα προβληθούν σε έναν ειδικά σχεδιασμένο κινηματογράφο για ένα άτομο μέσα στο φάρο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο του φεστιβάλ το συντομότερο δυνατό!

Δεν είμαστε σίγουροι αν συμπεριλαμβάνεται το ποπ κορν.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Show More

Related Articles

Back to top button