ΧαλάνδριΠολιτισμόςΝέα

Θλίψη: “Έφυγε” ο Νότης Μαυρουδής – Στο Χαλάνδρι το τελευταίο “αντίο”

Θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση της απώλειας του συνθέτη, κιθαρίστα και ραδιοφωνικού παραγωγού, Νότη Μαυρουδή, που απεβίωσε χθες το βράδυ της Τρίτης 3 Ιανουαρίου, ενώ βρισκόταν για διακοπές με τη σύζυγό του στο σπίτι τους στην Κουκουράβα.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ της Τρίτης, έβαλε ένα ξύλο στα κάγκελα της αυλής του σπιτιού του και πάτησε πάνω, ίσως για να διορθώσει κάτι, ωστόσο, πιθανότατα, έχασε την ισορροπία του ή ζαλίστηκε, και στη συνέχεια έπεσε στο κενό.

Όπως συμπληρώνουν οι πληροφορίες του magnesianews.gr, η σύζυγός του, σε κατάσταση σοκ, κάλεσε το ΕΚΑΒ στις 20.45 και μια κινητή μονάδα με γιατρό πήγε στο σημείο, αλλά ο άτυχος συνθέτης είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Στο Χαλάνδρι η πολιτική κηδεία του

Η πολιτική κηδεία του Ν.Μαυρουδή θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο Χαλάνδρι, ενώ ο γιος του μεγάλου συνθέτη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου, Χάρης Μαυρουδής γνωστοποίησε τον θάνατο του πατέρα του, με μία λιτή ανάρτηση στο Facebook, στην οποία και έγραφε:

«Αν κάτι χαρακτήριζε τον πατέρα μας ως άνθρωπο ήταν η καλοσύνη του, το ήθος και η σεμνότητά του».

Ποιος ήταν ο Νότης Μαυρούδης

Ο Νότης Μαυρουδής γεννήθηκε το 1945. Τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του τα έζησε στη φυλακή, δίπλα στη μητέρα του, που ήταν πολιτική κρατούμενη. Το 1958 ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Φάμπα και πήρε το δίπλωμα το 1969 με ‘Αριστα.

Το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα κλασικής κιθάρας στη Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε έως το 1975. Το 1970 επίσης παρακολούθησε τα μαθήματα της Ακαδημίας Santiago de Compostella στην Ισπανία με τον Jose Tomas. Το 1975 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα και από αυτή τη χρονιά δίδαξε κλασική κιθάρα στο Εθνικό Ωδείο.

Ως συνθέτης και σολίστ έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ σε πολλές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Φινλανδία, Ελβετία, Γερμανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Κούβα).

Ως καθηγητής στο Εθνικό Ωδείο Αθήνας είχε μαθητές αρκετούς δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Σωκράτης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάργαρης, Γιώργος Μελάς, Λάμπρος Ντούσικος, Δημήτρης Σωτηρόπουλος κ.ά.

Ο Νότης Μαυρουδής είχε συνεργαστεί με σπουδαίους ποιητές όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Κακουλίδης, ο Ηλίας Πετρόπουλος, ο Άκος Δασκαλόπουλος, ο Μάνος Χατζιδάκις, και τραγουδιστές όπως Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γιώργος Ζωγράφος, Αρλέτα, Πόπη Αστεριάδη, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Μουφλουζέλης, Γιάννης Σαμσιάρης, Νένα Βενετσάνου, Πέτρος Πανδής, Κώστας Θωμαΐδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάνια Τσανακλίδου, Μανώλης Μητσιάς, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Γλυκερία, Παντελής Θαλασσινός, Έλλη Πασπαλά, Αναστασία Μουτσάτσου κ.ά.

Show More

Related Articles

Back to top button