ΠεριβάλλονΕιδήσεις

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση Αποβλήτων: “Όχι Black Friday – Όχι Buy Nothing Day!”

21/11- 29/11/2020

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (21 – 29 Νοεμβρίου 2020) και τις BLACK FRIDAY και Buy Nothing Day (28 Νοεμβρίου 2019) προτείνει:

 

  •  
[Η γραφιστική παρουσίαση του THE BUYERARCHY of NEEDS είναι της Sarah Lazarovic1  και βασίζεται στην κατά Αβραάμ Μάσλοου2 (1908 – 1970) «Ιεράρχηση των ανθρωπίνων αναγκών»] 

”Όταν έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις αποφάσισε σύμφωνα με τις πραγματικές σου ανάγκες είδη από το Δίκαιο Εμπόριο”. Ούτε BLACK FRIDAY – Ούτε Buy Nothing Day.

 Στην εκστρατεία του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece “Λιγότερα απόβλητα – Καλύτερη ζωή3” για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων και την Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Κοινωνικά Δίκαιη, Οικονομική Διαχείριση των Αστικών αποβλήτων αναφερόμαστε και στο θέμα της υπερκατανάλωσης, της διαφήμισης, των τεχνικών αναγκών και της διαμόρφωσης προτύπων και αξιών που συμπυκνώνονται στην αρχή “καταναλώνω – άρα υπάρχω και διακρίνομαι”.

 Προφανώς και δεν μας εκφράζουν εκστρατείες του τύπου BLACK FRIDAY ούτε του τύπου Buy Nothing Day που μας καλούν την ίδια ημέρα, η πρώτη να αγοράσουμε και η δεύτερη να απέχουμε από τις αγορές, 28 Νοεμβρίου 2020.

Υιοθετούμε αρχικά τα 3R (Reduse – Reuse – Recycle). Ειδικότερα σε αντιπαράθεση με τις εκστρατείες BLACK FRIDAY και Buy Nothing Day, αντιπροτείνουμε και προβάλλουμε τις βασικές αρχές και τις επιλογές που παρουσιάζονται στην πυραμίδα THE BUYERARCHY of NEEDS αρχίζοντας ιεραρχικά από τη βάση:

  1. Χρησιμοποιώ αυτό που έχω – Δεν παρασύρομαι από τη διαφήμιση και τις εκστρατείες τύπου BLACK FRIDAY,
  2. Δανείζομαι είδη και τα επιστρέφω,
  3. Ανταλλάσσω ή Χαρίζω,
  4. Κάνω οικονομία,
  5. Φτιάνω- Επισκευάζω – Μεταμορφώνω – Μετασκευάζω,
  6. Αγοράζω είδη ή υπηρεσίες που έχουν παραχθεί σύμφωνα με τις αρχές του Δίκαιου Εμπορίου.

Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον άκοσμο στις μέρες μας, για ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων Πολιτών που ζει σε συνθήκες φτώχειας, όπου η ανεργία4 τον Αύγουστο του 2020 είναι 16,8% να προβάλλεται  η εκστρατεία Buy Nothing Day ως αντιπαράθεση στην BLACK FRIDAY.

 Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση Αποβλήτων/ European Week For Waste Reduction, οι ΦτΦ πραγματοποίησαν διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα ” Βιωσιμότητα – 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμός & Μείωση Αποβλήτων” στο πλαίσιο του έργου “Ανακύκλωση Εμπειρίας στην Οικιακή Ζωή” (Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 – Περισσότερα ΕΔΩ ΕΔΩ]

Show More

Related Articles

Back to top button