Να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με ουσιαστική αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης & ανθυγιεινής εργασίας, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας, ζητούν οι εργαζόμενοι του Θριασίου νοοκομείου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους προκαλεί η συνεχιζόμενη κοροϊδία για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2023 είχαν κυκλοφορήσει δελτία τύπου του υπουργείου Υγείας και Οικονομικών, που ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ «πανηγύριζαν» για αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος και επέκταση της χορήγησης του σε νέες κατηγορίες εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Στην πραγματικότητα, το «προσχέδιο» της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που είχε «κυκλοφορήσει» διατηρούσε τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων συνάδελφων (γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυλάκων, διοικητικών, λογοθεραπευτών, διαιτολόγων κλπ) και ταυτόχρονα, με προκλητικά αντιεπιστημονικά τρόπο, μια σειρά επαγγελμάτων, όπως μαίες, τραυματιοφορείς, βοηθοί θαλάμου, επισκέπτες υγείας, καθαριστές, παραιατρικό προσωπικό διαγνωστικών εργαστηρίων «υποβιβάζονται» από την Α κατηγορία στη Β ή και Γ κατηγορία έκθεσης σε επαγγελματικούς κινδύνους.
Εκτοτε, αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας, δεν έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση ούτε είχε δοθεί καμία απάντηση στα αιτήματα μας για ουσιαστική αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας.
Ακόμα και πιο εξοργιστικό είναι ότι συνεχίζεται η κοροϊδία από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων στο Δημόσιο – αν και εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε πληθώρα παραγόντων κινδύνου.
Ταυτόχρονα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, «για έξοδο από τα Μνημόνια», και της κυβέρνησης της ΝΔ, το 2022, «για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία», παραμένουν οι περικοπές στους μισθούς και η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν με τα «μνημονιακά» μισθολόγια.
Αποτέλεσμα των περικοπών και της συνεχιζόμενης φοροληστείας είναι ότι ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που έχουν εκτιναχθεί οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα και οι ανατιμήσεις ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής φτάνουν το 60% το τελευταίο 6μηνο.
Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση μας με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δήθεν «δεν αντέχει» ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, ενώ για το 2023 προβλέπονται νέες επιδοτήσεις 8,3 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Οι νέες επιδοτήσεις προστίθενται στις προκλητικές φοροαπαλλαγές, που μαζί ψηφίζουν και εφαρμόζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως είναι η «εθελοντική» φορολογία των εφοπλιστών, που «πληρώνουν» μόνο το ένα χιλιοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων (60 εκατ. στα 57 δις ευρώ) και ο «αναβαλλόμενος φόρος» των τραπεζών, που το 2022 κατέγραψαν κέρδη 3 δις. ευρώ
Αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά, ότι τόσο στη φάση της κρίσης όσο και της ανάκαμψης, χαμένοι είμαστε οι εργαζόμενοι, που πληρώνουμε, με την ένταση της εκμετάλλευσης και της φοροληστείας, είτε για να «διασωθούν» είτε για να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται τα δικαιώματα μας για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, γι’ αυτό ζητάμε να προχωρήσετε στις αναγκαίες ενέργειες για:
► αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στο ύψος του νοσοκομειακού επιδόματος που καταργήθηκε με τα μνημονιακά μισθολόγια, και επέκταση του σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργαζονται σε αντίστοιχες συνθήκες
► αυξήσεις 20% στους μισθούς μας. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αναγνώριση της προϋπηρεσίας ετών 2016 – 2017 για μισθολογική εξέλιξη. Αποκατάσταση αδικίας στη μισθολογική εξέλιξη εργαζομένων ΥΕ και ΔΕ κατηγοριών.