ΕλλάδαΕκπαίδευσηΕιδήσεις

Επιχείρηση της αστυνομίας στο ΑΠΘ – οι φοιτητές είχαν αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης

Επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη του ΑΠΘ πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν παραταχθεί περιμετρικά του Πανεπιστημίου, αλλά και  στο εσωτερικό του για την εκκένωση της κατάληψης, η οποία ωστόσο είχε ανακοινωθεί πως θα τερματιζόταν σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, αστυνομικοί της κρατικής ασφάλειας, παρουσία εισαγγελέα, μπήκαν στο ισόγειο της Πρυτανείας του ιδρύματος και ανακοίνωσαν στους καταληψίες ότι ο χώρος θα εκκενωθεί. Οι δρόμοι πέριξ του ΑΠΘ έχουν αποκλειστεί, ενώ έγινε χρήση δακρυγόνων και μαζικές προσαγωγές φοιτητών στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τηνΕΡΤ προσήχθησαν συνολικά 33 άτομα. Κάποιοι από τους φοιτητές κατάφεραν να φύγουν καταφεύγοντας σε κτίρια γειτονικών σχολών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της κατάληψης στο κτίριο επί 17 μέρες δεν είχε σημειωθεί καμία ζημιά. Οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο δημοσιογράφων στο εσωτερικό του ΑΠΘ και τους περιόρισαν σε συγκεκριμένο χώρο μπροστά από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ.

Η επέμβαση της αστυνομίας, εκτός των άλλων, δημιουργεί και ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητά της, δεδομένου ότι μόλις χθες, Τετάρτη, μετά από πολύωρη συνέλευση των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ που τελείωσε αργά το βράδυ, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, η λήξη της κατάληψης της Πρυτανείας, αμέσως μετά την σημερινή πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα αποφασίστηκε, ότι οι φοιτητές, μετά την πορεία που θα καταλήξει στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης θα προχωρήσουν στην έκδοση ανακοίνωσης και θα σημάνουν και τυπικά τη λήξη της κατάληψης, σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr. Για σήμερα Πέμπτη έχει ανακοινωθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητές και καθηγητές, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το προγραμματισμένο φοιτητικό συλλαλητήριο στο άγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται πως ανάλογη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, σχεδίαζαν οι αστυνομικές δυνάμεις το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, ωστόσο οι αντιδράσεις και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε (καθηγητές, φοιτητές και πολίτες) οδήγησαν στην ολιγοήμερη αναβολή του σχεδίου, όπως φάνηκε.

Τότε η εκκένωση επιχειρήθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, όταν μια κλούβα της αστυνομίας και μια διμοιρία των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο της Πρυτανείας στο ΑΠΘ. Ακολούθως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν το κτίριο και απέκλεισαν τις εισόδους, ενώ πληροφορίες έκαναν λόγο και για προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν στον ευρύτερο χώρο του πανεπιστημίου, χωρίς να συμμετέχουν στην κατάληψη. Ομάδες καθηγητών, μέλη της Συγκλήτου και φοιτητές μαζί με δικηγόρους και απλούς πολίτες έσπευσαν έξω από την Πρυτανεία. Επίσης, στον αύλειο χώρο της Πρυτανείας μετέβησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Κ. Νοτοπούλου, Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης). Και ενώ ο αριθμός των συγκεντρωμένων διαρκώς αυξανόταν, οι αστυνομικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν τελικά απο το σημείο.

Το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη για 17η ημέρα, ενώ σήμερα ήταν προγραμματισμένη πορεία φοιτητών. Στις 22 Φεβρουαρίου η αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον συγκέντρωσης φοιτητών στο ΑΠΘ, κατά του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη. Ακολούθησε κρεσέντο αστυνομικής βίας και συλλήψεων. Την επομένη οι φοιτητές απάντησαν με μαζικό συλλαλητήριο και πορεία προς την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την απελευθέρωση των συμφοιτητών τους.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button