ΧαλάνδριΔήμοιΝέαΕιδήσεις

Επεκτείνει τον καφέ κάδο στο Κάτω Χαλάνδρι ο Δήμος

Στο Κάτω Χαλάνδρι, την πολυπληθέστερη περιοχή της πόλης, επεκτείνει ο Δήμος τον καφέ κάδο, στο πλαίσιο του συστήματος χωριστής συλλογής τροφικών αποβλήτων.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση, στις γειτονιές που περικλείονται από τις οδούς Παπανικολή, Εριφύλης, Σαρανταπόρου, Σοφοκλή Βενιζέλου, Χίου, Αποστολοπούλου και Εθνικής Αντιστάσεως.

Θα δοκιμαστεί, η λειτουργία με «κλειδί», προκειμένου να αποτραπεί η «μόλυνση» του καφέ κάδου από απορρίμματα που πρέπει να απορρίπτονται στον πράσινο ή τον μπλε.

Στο Κάτω Χαλάνδρι, οι καφέ κάδοι που θα τοποθετηθούν είναι όγκου 360 Lt, μικρότεροι από αυτούς που ήδη υπάρχουν σε Τούφα, Συνοικισμό και Πολύδροσο.

Πώς θα γίνει η διαδικασία

Ο κάθε κάτοικος θα πάρει ειδικό «κλειδί» με το οποίο θα ξεκλειδώνει τον κάδο για να αφήνει τα βιοαπόβλητα που παράγει στην κουζίνα του. Προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη η προσπάθεια, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα πρέπει κάθε πολυκατοικία ή κτήριο να αποστείλει στην αρμόδια ομάδα διαχείρισης και στο email: kafekados@halandri.gr τα εξής στοιχεία:

-Στοιχεία διαχειριστή ή ιδιοκτήτη ή κατοίκου

-Διεύθυνση (οδός και αριθμός)

-Email διαχειριστή ή ιδιοκτήτη ή κατοίκου

-Αριθμό κατοικιών κτηρίου

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο: 21068 95831. ΄

Χρηστικές οδηγίες

Ο Δήμος ανέφερε στους πολίτες τι πρέπει να κάνουν:

► Οργανώνουμε την διαχείριση των απορριμμάτων στην κουζίνα μας.

► Συλλέγουμε τα υπολείμματά σε ξεχωριστή σακούλα (κατά προτίμηση βιοαποδομίσιμη)

► Την πηγαίνουμε στον καφέ κάδο που βρίσκεται πλησιέστερα στη γειτονιά.

► Η αποκομιδή γίνεται από ειδικά απορριμματοφόρα που πλένουν τον κάδο σε κάθε άδειασμα.

Τι πετιέται στον καφέ κάδο

Αφορά όλα τα τροφικά απόβλητα που παράγονται κατά την προετοιμασία των φαγητών καθώς και τα υπολείμματα από τα γεύματα και χρησιμοποιημένα χαρτιά κουζίνας. Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Δήμος, στον καφέ κάδο, απορρίπτουμε:

Δημητριακά, ρύζι, άλευρα ● υπολείμματα τροφών, αποφάγια ● υπολείμματα και φίλτρα καφέ, φακελάκια τσάι ● κρέας, ψάρι, ζωικά προϊόντα ● λαχανικά ● φρούτα, φλούδες φρούτων ● χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες ● γαλακτοκομικά ● τσόφλι αυγού, κουκούτσι ελιάς ● ξηροί καρποί και περιβλήματα ● στάχτη από τζάκι ● κλαδάκια, φύλλα, χώμα ● γκαζόν ● πριονίδι.

Τα οφέλη, με βάση τη δημοτική Αρχή, είναι: Η χωριστή διαλογή στην πηγή με το σύστημα των καφέ κάδων, δημιουργεί πολύτιμη πρώτη ύλη για ● παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (κομπόστ) ● παραγωγή ενέργειας (βιοκαύσιμα) και άλλων προϊόντων προστιθέμενης αξίας, όπως κατέδειξε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Waste4Think, το οποίο υλοποίησε, τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με το ΕΜΠ.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι/ες στον

ιστότοπο www.kafekados.net

Πρωτοβουλίες μείωσης τροφικών αποβλήτων

Παράλληλα, ο Δήμος Χαλανδρίου υπενθύμισε ότι συμμετέχει σε τρία ευρωπαϊκά προγράμματα, που στοχεύουν στη μείωση των τροφικών αποβλήτων και των απωλειών στην αγρο-διατροφική αλυσίδα. Πρόκειται για τα προγράμματα FooDRus, ToNoWaste και Food Connection, που αφορούν, με βάση τη διοίκηση, σε καινοτόμες δράσεις για την πρόληψη στη σπατάλη τροφίμων, θέμα κρίσιμο στην πολιτική ατζέντα της ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί στο Δήμο Χαλανδρίου, η Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων – Food Loss and Waste Prevention Unit, που εσχάτως διεύρυνε τις δράσεις της, υλοποιώντας, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, μια από τις ελάχιστες μελέτες μετρήσεων απωλειών τροφίμων που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα.

Show More

Related Articles

Back to top button