ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά – Οι 3 κλίμακες και τα ποσά

«Σπάνε» σε κατηγορίες οι συνταξιούχοι που θα πάρουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Η «βεντάλια» των δυνητικών δικαιούχων έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες και άλλοι θα λάβουν ακέραιη την ενίσχυση που θα φτάσει στα 350 ευρώ, ενώ άλλοι θα τη λάβουν κλιμακωτά, είτε βάσει της προσωπικής διαφοράς, είτε βάσει της σύνταξης που παίρνουν. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει σήμερα το μεσημέρι από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από τους 900.000 συνταξιούχους που δεν πήραν την αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς, οι περίπου 150.000 δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση, δεν πήραν επιταγή ακρίβειας και κινούνται στην κλίμακα 800-1.000 ευρώ. Αυτοί φαίνεται ότι έχουν «κλειδώσει» για να πάρουν το εφάπαξ επίδομα, το οποίο ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσα χρήματα θα είναι, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα φτάσει τα 350 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και 700.000 συνταξιούχοι που χωρίζονται σε ακόμα δύο κατηγορίες και εξετάζεται να λάβουν μια έκτακτη ενίσχυση από το πλεονάζον ποσό του δημοσιονομικού χώρου, όχι όμως στα επίπεδα που θα λάβει η παραπάνω κατηγορία. Αναλυτικά, εξετάζεται να χορηγηθεί ενίσχυση και σε όσους:

  • Είχαν ελάχιστη αύξηση μερικών ευρώ στα εισοδήματά τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Πήραν μερικά ευρώ από την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς

Αυτές οι δύο κατηγορίες θα λάβουν κλιμακωτά ένα επίδομα ανάλογα με τα εισοδήματά τους.

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

Όποιο και αν από τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθεί, το βέβαιο είναι ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Λίγες μόλις εβδομάδες δηλαδή πριν στηθούν οι κάλπες. Τα χρήματα θα μπουν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να χρειαστεί κάποια αίτηση επιπλέον ή ο,τιδήποτε άλλο. Θα συμπέσει μαζί με το Market Pass που επίσης θα πιστώνεται εκείνες τις ημέρες.

Market Pass: Η αίτηση και οι ημερομηνίες πληρωμής

Η αίτηση θα γίνει από τις 17 Φεβρουαρίου (η επικρατέστερη ημερομηνία μέχρι στιγμής) στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Μαρτίου. Mπορείτε να εξασφαλίσετε νωρίτερα την πληρωμή σας, εάν προλάβετε να κάνετε αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Αρχικά, οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο επιλογών -μετρητά ή ψηφιακή κάρτα- είναι οι εξής:

  • Όσοι επιλέξετε την ψηφιακή κάρτα στο κινητό θα πάρετε ολόκληρο το ποσό που δικαιούστε. Αν επιλέξετε πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό θα πάρετε το 80%.
  • Όσοι πάρετε τα μετρητά, θα πληρωθείτε δύο φορές το εξάμηνο (μία πληρωμή κάθε τρίμηνο), ενώ αν έχετε την άυλη κάρτα στο κινητό θα πληρώνεστε την πρώτη μέρα κάθε μηνός.

Από εκεί και πέρα, σημασία για την πρώτη πληρωμή έχει και το πότε θα κάνετε την αίτηση. Αναλυτικά:

Για ψηφιακή κάρτα:

  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.
  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.
  • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για μετρητά:

  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.
  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.
  • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.
Show More

Related Articles

Back to top button