1Χαλάνδρι

Εορτασμός της 28ης στο Χαλάνδρι με επίκαιρα μηνύματα για ειρήνη και ελευθερία των λαών

Πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλανδρίου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, τιμώντας ους αγώνες του λαού για ελευθερία.

Στη συνέχεια, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον δήμαρχο Σίμο Ρούσσο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννη Λαδόπουλο, τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Παλαιστίνης, Yssef Dorkhom, την επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» Κρίστη Αγαπητού, τον αρχηγός του συνδυασμού «Ορίζοντας 2023» Μάνο Κρανίδη, τον επικεφαλής της παράταξης «Μένω στο Χαλάνδρι» Νίκο Πράσσο, τον περιφερειακό σύμβουλο και αρχηγό του συνδυασμού «Χαλάνδρι στο Φως» Χάρη Ρώμας, εκπροσώπους κομμάτων, συλλόγων και φορέων της πόλης.

Την ανάγκη το «ΟΧΙ» του ’40 να γίνει σήμερα τα «ΟΧΙ» που οφείλει η συνείδησή μας απέναντι σε κάθε καταπιεστή όπου γης, επισήμανε στην ομιλία του ο Σίμος Ρούσσος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«…Τα “όχι” που οφείλει η συνείδησή μας σήμερα υψώνονται ενάντια σε όσους εξαθλιώνουν τις ζωές, καταστρέφουν τη φύση, ξεπουλούν τον πλούτο της πατρίδας στους σύγχρονους Βαυαρούς. Τα “όχι” του σήμερα στέκονται ορθά απέναντι στον πόλεμο και ζητούν την άμεση απεμπλοκή της πατρίδας από τα σχέδια των πολεμοκάπηλων στη γειτονιά μας. Υψώνονται περήφανα απέναντι σε κάθε καταπιεστή, όπου γης. Τα όχι της δική μας συνείδησης οφείλουν να σκουπίζουν το αίματα και τα δάκρυα των παιδιών στα συντρίμμια των εκκλησιών και των νοσοκομείων».

«Τα “όχι” της δικής μας συνείδησης συναντούν και χαιρετίζουν κάθε σημαία ελευθερίας που υψώνεται στη γη, γιατί όπως μας άφησε διδαχή ο Καζαντζάκης, “σήμερα που ο κόσμος σαπίζει και η ατιμία και ο συμβιβασμός ξευτελίζουν και τις πιο γενναίες ψυχές μια μόνο τακτική είναι πρακτική και συμφέρει, να ‘σαι ανένδοτος. Zήτω οι ελεύθεροι άνθρωποι όπου γης! Ζήτω οι αγώνες αγώνες του λαού μας για λευτεριά και δικαιοσύνη! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!», κατέληξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου άνοιξε τη μαθητική παρέλαση που ακολούθησε.

Show More

Related Articles

Back to top button