ΠολιτικήΔήμοιΜαρούσιΔημοτικάΕιδήσεις

Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι: Η κυβέρνηση συρρικνώνει τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο

Επιστολή της παράταξης Αμαρουσίου

Για υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων κατηγορεί την κυβέρνηση η δημοτική παράταξη Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, με επικεφαλής τον Λευτέρη Μαγιάκη με σχετική ανακοίνωση. Η παράταξη κατακρίνει την ψήφιση του νόμου που περιέχει διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού που μεταφέρει όλες σχεδόν τις κρίσιμες αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, και όπως λέει χαρακτηριστικά “συρρικνώνει τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο μεταφέροντας τη λήψη των ουσιαστικών αποφάσεων σε ολιγομελή και ελεγχόμενα όργανα.”

Ακολουθεί αναλυτικά η Ανακοίνωση:

Υποβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Συμβουλίων από την Κυβέρνηση και «σφουγγάρι» σε όλες τις οικονομικές ατασθαλίες σε Δήμους και Περιφέρειες μέχρι τις 31/7/2019

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο Ν. 4735 (ΦΕΚΑ 197/12-10-2020) που περιέχει διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού.

Όπως είχαμε καταγγείλει και κατά τη συζήτηση του Ν/Σ  στη Βουλή ο νόμος αυτός καταργεί  στην ουσία τα Δημοτικά Συμβούλια που είναι οι φορείς  άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης και μεταφέρει  όλες σχεδόν τις κρίσιμες αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής στις οποίες, πραξικοπηματικά, έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη των Δημάρχων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί θεσμικό πραξικόπημα που υπονομεύει την τοπική δημοκρατία.

Είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής των Δήμων σε κρατικές υπηρεσίες για την επιβολή στις τοπικές κοινωνίες των κυβερνητικών επιλογών.

Οδηγεί στην απώλεια του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Παράλληλα  με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, που κατατέθηκε από το Ν. Κακλαμάνη υπεύθυνο της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση, δόθηκε με το άρθρο 67 του ίδιου νόμου «συγχωροχάρτι» σε αιρετούς και υπαλλήλους σε βάρος των οποίων έχουν γίνει καταλογισμοί, ποινικές και πειθαρχικές διώξεις για διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέχρι και τις 31.7.2019.  Η διάταξη αυτή ψηφίστηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Ενότητα-Ανατροπή-Έργο στο Μαρούσι: Ανοιχτή Συνέλευση 7/11, 19:00, Δημαρχείο  ΑμαρουσίουΥπενθυμίζουμε στους συμπολίτες μας ότι  με αυτή τη διάταξη κινδυνεύουν να μπουν στο αρχείο όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις για τη διαχείριση της «αμαρτωλής» Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αμαρουσίου (ΔΕΑΔΑ), αλλά και παλαιότερες, από την εποχή  Τζανίκου.

Για τις υποθέσεις της ΔΕΑΔΑ διενεργείται από τον περασμένο Ιούλιο προανάκριση. Η εντολή δόθηκε από την Εισαγγελία ύστερα από την κατάθεση του πορίσματος 442 σελίδων της Υπηρεσίας Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών. Το πόρισμα αφορά διαχειριστικούς ελέγχους στη ΔΕΑΔΑ για την περίοδο 2003-2013.

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» και ακολουθώντας πιστά τις Ευρωπαϊκές οδηγίες συρρικνώνει τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο μεταφέροντας τη λήψη των ουσιαστικών αποφάσεων σε ολιγομελή και ελεγχόμενα όργανα.

Ταυτόχρονα φροντίζει για την απαλλαγή των «δικών της παιδιών» και όχι μόνο, από τις συνέπειες για τις ατασθαλίες του παρελθόντος.

Καταγγέλλουμε στους συμπολίτες μας αυτές τις μεθοδεύσεις και τους καλούμε σε επαγρύπνηση, ενημέρωση και συμμετοχή στις τοπικές υποθέσεις.

Για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αμεσοδημοκρατική, χωρίς αδιαφάνεια και διαφθορά, ύστατο καταφύγιο κάθε πολίτη και όχι μηχανισμός επιβολής των κυβερνητικών πολιτικών λιτότητας  και περισσότερων φόρων.”

 

Show More

Related Articles

Back to top button