Χαλάνδρι

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου :”Η σεισάχθεια του Σόλωνα και το χρέος στην αρχαϊκή Αθήνα

Η 2η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Χαλανδρίου

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Χαλανδρίου διευρύνει τη λειτουργία του με δύο κύκλους μαθημάτων και σειρά αυτόνομων διαλέξεων, μετά την επιτυχή εκκίνηση του εγχειρήματος, την Άνοιξη του 2022.

Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, θα δοθεί η 2η κατά σειρά προγραμματισμένη διάλεξη, με θέμα: «Η σεισάχθεια του Σόλωνα και το χρέος στην αρχαϊκή Αθήνα», με ομιλήτρια την κ. Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου, εντεταλμένη ερευνήτρια ινστιτούτου ιστορικών ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Στις αρχές του 6ου αιώνα π.χ. η αρχαία Αθήνα περνούσε μέσα από μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι Αθηναίοι εξέλεξαν τον ποιητή Σόλωνα, γνωστό για τις ελεγείες που έγραφε, για να δώσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης. Η πολιτική και οικονομική νομοθεσία του Σόλωνα, γνωστή και ως σεισάχθεια (αφαίρεση δηλαδή του χρέους) έδωσε λύση στην κρίση και δημιούργησε τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξη του αθηναϊκού πολιτεύματος στη ριζοσπαστική δημοκρατία του τέλους του 5ου αιώνα. Η διάλεξη θα εστιάσει στους λόγους της κρίσης και την ιστορική διαδικασία δημιουργίας χρέους και πώς το χρέος δημιούργησε όχι μόνο κοινωνική και οικονομική αστάθεια, αλλά και πολιτική κρίση.

Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων

28/11/22: «Η πορεία προς την κατάκτηση της ψήφου των γυναικών:1930-1956». Ομιλήτρια: Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός.

5/12/22: «Η βία ως φαινόμενο στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία». Εκτός από τους ομιλητές θα παραβρίσκονται και θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι της σχολικής κοινότητας (γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές).*Η συγκεκριμένη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Ομιλητές: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, ομότιμος καθηγητής ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της ευρωπαϊκής εταιρείας ψυχιατρικής παιδιών και εφήβων.

Βιδάλη Σοφία καθηγήτρια εγκληματολογίας και αντιεγκληματικής πολιτικής (τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο).

Συντονιστής: Δημήτρης Μαγριπλής, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων – διευθυντής ΕΣΥ

12/12/22: «Δυσλιπιδαιμία: ο μεγάλος εχθρός της καρδιάς και των αγγείων».

Ομιλητές: Αγγελική Χρόνη, ερευνήτρια Α’ ΕΚΕΦΕ  «Δημόκριτος», Τζώρτζης Νομικός, αναπληρωτής καθηγητής Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών

19/12/22: «Επιρροές της αρχαίας, της λαϊκής και της παραδοσιακής τέχνης στην γλυπτική του Θόδωρου Παπαγιάννη». Ομιλητής: Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομότιμος καθηγητής γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Οι διαλέξεις, όπως και τα μαθήματα, πραγματοποιούνται στο 7ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου (Κόδρου 24). 

Σημειώνεται ότι ο χώρος διεξαγωγής των μαθημάτων είναι προσβάσιμος και διαθέτει αναπηρική WC και ότι παρέχεται η δυνατότητα παράλληλης διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα.

Μεγάλη η συμμετοχή στη διάλεξη για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία

Η 1η διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου με θέμα «Γιατί μας ενδιαφέρει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία», πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή με μεγάλη επιτυχία, με τον ομότιμο καθηγητή Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Βασίλη Κάλφα να κερδίζει το ακροατήριο και να επιβεβαιώνει τη φήμη του εξαιρετικού πανεπιστημιακού δασκάλου.

Δείτε ΕΔΩ και το πρόγραμμα των μαθημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου και δηλώστε τη συμμετοχή της στην αίτηση που εμπεριέχεται.

Show More

Related Articles

Back to top button