ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε στη δεύτερη κάλπη – Τι ισχύει

Στις 25 Ιουνίου πρόκειται να γίνουν οι δεύτερες εκλογές, καθώς από τις πρώτες κάλπες δεν προέκυψε αυτοδυναμία κάποιου κόμματος.

Την Κυριακή 28 Μαΐου αναμένεται να διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του Σώματος.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εκ νέου διάλυση της Βουλής για την προετοιμασία των δεύτερων εκλογών στις οποίες οι ψηφοφόροι θα κληθούν ξανά στις κάλπες να επιλέξουν ανάμεσα σε όλα τα κόμματα που διεκδίκησαν την ψήφο στις πρώτες εκλογές.

Σημειώνεται ότι για την αυτοδυναμία ένα κόμμα πρέπει να συμπληρώσει 151 έδρες. Η Νέα Δημοκρατία στις πρώτες κάλπες πήρε 146 έδρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε την εντολή στην ΠτΔ προκειμένου να οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες.

Πώς ψηφίζουμε στις δεύτερες εκλογές

Στις δεύτερες κάλπες οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στα κόμματα που διεκδίκησαν ψήφο στις πρώτες εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές στη διαδικασία.

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

Πηγή: newsbomb.gr

Show More

Related Articles

Back to top button