ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Εκλογές με… λίστα – Τι προβλέπει η διαδικασία για τις νέες κάλπες

H χώρα οδηγείται πλέον σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της ενισχυμένης αναλογικής.

Επειδή οι εκλογές θα διεξαχθούν εντός χρονικού διαστήματος 18 μηνών από τις προηγούμενες, δεν θα κληθούν οι πολίτες να επιλέξουν τους βουλευτές που θα συνθέσουν το επόμενο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, οι εκλογές δεν θα πραγματοποιηθούν με σταυρούς προτίμησης για τους βουλευτές, αλλά με δεσμευμένους συνδυασμούς –δηλαδή με λίστες.

Έτσι, οι 288 έδρες θα κατανεμηθούν σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που θα μπουν στην επόμενη Βουλή (όσα συγκεντρώσουν ποσοστό μεγαλύτερο του 3%), ενώ οι υπόλοιπες 12 έδρες θα προκύψουν από τη λίστα των ψηφοδελτίων Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών.

Στη συνέχεια κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω, με το ανώτατο όριο να είναι οι 50 έδρες, όπως ήταν στο προηγούμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ο καθορισμός της λίστας που θα καταθέσει σε κάθε εκλογική περιφέρεια το κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δεν καθορίζεται από τον αριθμό των σταυρών που πήραν οι υποψήφιοι στις προηγούμενες εκλογές.

Είναι στην απόλυτη ευχέρεια των κομματικών επιτελείων και των πολιτικών αρχηγών να καθορίσουν τη σειρά των υποψηφίων βουλευτών, κρίνοντας με βάση το καλύτερο δυνατό γι’ αυτά.

Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

Αν κάποιος ξεχαστεί ή κατά λάθος σημειώσει σταυρό προτίμησης σε κάποιον βουλευτή, τότε το ψηφοδέλτιο δεν θα θεωρηθεί άκυρο.

Ωστόσο, θα ισχύσουν κανονικά οι περιορισμοί ακύρωσης των ψηφοδελτίων, όπως ίσχυσαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Show More

Related Articles

Back to top button