ΚοινωνίαΝέαΕιδήσεις

Διεθνής διασυρμός για Μενδώνη και Κυβέρνηση – Μηνύματα υπέρ των καλλιτεχνών από το εξωτερικό

Κατατέθηκε και προσφυγή στο ΣτΕ για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα των καλλιτεχνών για την τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Προεδρικό Διάταγμα 85/22.

Συγκεκριμένα, μηνύματα αλληλεγγύης καταφθάνουν καθημερινά από εκατοντάδες Συλλόγους, Σωματεία, Ομοσπονδίες από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, το Εξωτερικό στην ΠΟΘΑ και τα Σωματεία των καλλιτενών.

Η ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος) ενημέρωσε πως σχετικές ανακοινώσεις μηνύματα έχουν εκδώσει η FIA, η FERA, το ΕΘΝΙΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ SFA και η ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ CGT, καθώς και μία σειρά συνδικάτων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σήμερα 17/2 έχει ήδη εξαγγελθεί 24ωρη Απεργία και κατάθεση αίτηση ακύρωσης του ΠΔ 85/2022 στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ώρα της κατάθεσης της προσφυγής (10:00 π.μ.) στο Συμβούλιο της Επικρατείας διοργανώνεται κινητοποίηση και πορεία από το Συμβούλιο της Επικρατείας προς το Σύνταγμα.

Παράλληλα, τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Πανελλήνιο Σωματείο Ελλήνων Τραγουδιστών με σύνθημα “Συνεχίζουμε τον αγώνα ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ” διοργανώνουν μεγάλη συναυλία έξω από το Θέατρο Ρεξ.

Ακολουθούν οι επιστολές:

FERA: Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 85/2022 ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ

Η FERA, η Oμοσπονδία Eυρωπαίων Σκηνοθετών, συγκεντρώνει ως μέλη 49 εθνικούς οργανισμούς από 35 χώρες. Μιλάμε εξ ονόματος περισσότερων από 20.000 ευρωπαίων σκηνοθετών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Streaming, εκπροσωπώντας τα πολιτιστικά, δημιουργικά και οικονομικά τους συμφέροντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζει τον σκηνοθέτη ως κύριο δημιουργό του οπτικοακουστικού έργου.

Ο μέσος Ευρωπαίος δημιουργός οπτικοακουστικού έργου έχει λάβει εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου, η οποία αντιπροσωπεύει το βάθος της σκέψης και της κατανόησης του κόσμου και απαιτεί μια εξαιρετικά συντονισμένη καλλιτεχνική και πνευματική ευαισθησία. Το να είσαι σκηνοθέτης, είναι δύσκολο και απαιτεί μαεστρία σε συνδυασμό με ανώτερη εκπαίδευση.

Η διδασκαλία από έμπειρους επαγγελματίες, με υψηλή εκπαίδευση, οι οποίοι δουλεύουν στην «Οπτικοακουστική Βιομηχανία» είναι θεμελιώδης για τους μελλοντικούς σκηνοθέτες, και το 53% των σκηνοθετών διδάσκει ή δίνει σεμινάρια για να ενισχύσει το μέσο εισόδημα του που κυμαίνεται στα 19.000 ευρώ ως δημιουργός ώστε να φτάσει στα 25.000 συνολικά.

Ως Οργανισμός ο οποίος εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους σκηνοθέτες στο σύνολό τους, γράφουμε για να εκφράσουμε την ολοκληρωτική και απόλυτη αντίθεσή μας στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο άδικα υποβαθμίζει τα πτυχία των Ελλήνων σκηνοθετών και χιλιάδων Ελλήνων καλλιτεχνών εν γένει, με το να τα εξισώσει με τα απολυτήρια λυκείου, παρόλο που οι Έλληνες σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν αποφοιτήσει από σχολές που ήδη είχαν κατηγοριοποιηθεί από το ελληνικό κράτος, ως ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τους Έλληνες δημιουργούς οι οποίοι εδώ και πενήντα χρόνια αιτούνται τη δημιουργία πανεπιστημιακού επιπέδου Δημόσιας Σχολής Οπτικοακουστικών Τεχνών, ως βασικού φορέα ίσων ευκαιριών και ποικιλομορφίας.

Οι Έλληνες σκηνοθέτες και οι Έλληνες καλλιτέχνες γενικά, έχουν καθιερωθεί μεταξύ των φωνών του ευρωπαϊκού καλλιτεχνικού κόσμου. Η υποτίμηση τους οδηγεί σε υποτίμηση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτισμικής ταυτότητας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

με σεβασμό

Επίτιμη Πρόεδρος: Jasmila ŽBANIĆ (Βοσνία Ερζεγοβίνη)
Πρέσβεις: Marco BELLOCCHIO (Ιταλία), Isabel COIXET (Ισπανία), Agnieszka Πολωνία (Πολωνία), Michaël R. ROSKAM (Βέλγιο), Charles STURRIDGE (Ηνωμένο Βασίλειο), István SZABÓ (Ουγγαρία)
Διοικητικό Συμβούλιο : Bill ANDERSON (Ηνωμένο Βασίλειο), Chair; Elisabet GUSTAFSSON (Σουηδία), Honorary Treasurer; Eugenia ARSENIS (Ελλάδα), Klemen DVORNIK (Σλοβενία), Ida GRØN (Δανία), Lou JEUNET (Γαλλία), Chiara SAMBUCHI (Γερμανία), Salvador SIMÓ BUSOM (Ισπανία), Martijn WINKLER (Ολλανδία)

Εθνικό Γαλλικό Συνδικάτο Καλλιτεχνών SFA και την ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ της ΓΑΛΛΙΑΣ CGT

SFA+ CGT Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Παρίσι 14/2/2023

Ανακαλύπτουμε εδώ και μερικές μέρες τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα το πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα αρ.85/22 και τους αγώνες που δίνετε για την απόσυρση και ανάκληση αυτού του ΠΔ. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή θέλουμε πρώτα απ’ όλα να είστε βέβαιοι για την αταλάντευτη αλληλεγγύη μας και για την άνευ όρων συμπαράστασή μας στις απεργιακές κινήσεις και στις άλλες εκδηλώσεις κινητοποίησης των καλλιτεχνών οι οποίες μας φαίνονται όχι μόνο δίκαιες αλλά και απαραίτητες. Δικαίως διαμαρτύρεστε για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησής σας γιατί υπονομεύουν σοβαρά την καλλιτεχνική παιδεία, τη φύση των διπλωμάτων που χορηγούν οι σχολές μουσικής, χορού και δραματικών σχολών και, κατά συνέπεια, τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών που ανανεώνουν και διαιωνίζουν τον πολιτισμό στην Ελλάδα, βοηθώντας τον να ανθίσει παγκόσμια. Όπως ίσως θα γνωρίζετε, η κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία είναι επίσης πολύ τεταμένη, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Ο ευρύς και ενωμένος συνδικαλιστικός αγώνας μας είναι για να αποτρέψουμε το σχέδιο της Γαλλικής κυβέρνησης που θέλει επέκταση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης και, γενικότερα, επιθυμεί να καταργήσει το συνταξιοδοτικό μας σύστημα pay-as-you-go, που βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα των ημερών μας, θεωρούμε σημαντικό να σας γράψουμε για να διαβεβαιώσουμε την από κοινού πεποίθησή μας ότι: οι αγώνες μας είναι αυτοί που οικοδομούν τα δικαιώματά μας! Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την κατάσταση στη χώρα σας και είμαστε έτοιμοι, σε συνεργασία με τη FIA και τον όμιλο Euro-FIA, να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που ενδέχεται να προωθήσει τον αγώνα σας και να ενισχύσει τις διεκδικήσεις σας. Στο Παρίσι όπως και στην Αθήνα, καθώς και παντού στον κόσμο, οι ερμηνευτές δίκαια οργανώνονται και να αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους, καθώς και του δικαιώματός τους να διαπραγματεύονται συλλογικά τις συνθήκες εργασίας τους και τις δίκαιες αμοιβές τους. Απαιτούμε να ζούμε από τα επαγγέλματά μας!

Τζίμυ Σούμαν, από το Εθνικό Γαλλικό Συνδικάτο Καλλιτεχνών SFA και την ΓΕΝΙΚΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ της ΓΑΛΛΙΑΣ CGT.

Show More

Related Articles

Back to top button