ΠεριβάλλονΠολιτικήΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

Διαχείριση απορριμάτων: Δήμοι κατά Περιφέρειας Αττικής και αυξήσεων δημοτικών τελών

Να αιτηθεί την αναστολή της από 29.5.2020 απόφασης του ΔΣ του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με την οποία ορίζεται νέα τιμολογιακή πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αποφάσισε, κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ιστοσελίδας, ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, o οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και «γαλάζιων» δημάρχων αναγκάστηκε να προτείνει την συγκεκριμένη αναστολή, με την οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των 66 δημάρχων της Αττικής και των 36 εκπροσώπων της ΠΕΔΑ στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Προβλέψεις για αυξήσεις δημοτικών τελών

Να σημειωθεί ότι στην απόφαση του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, η οποία κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ χαρακτηρίστηκε «προσβλητική για τους δήμους», με τους αιρετούς να τονίζουν ότι «η Περιφέρεια μας αγνοεί», προβλέπεται ότι:

-Θα αυξηθεί από 49 σε 53,9 ευρώ η τιμή του τόνου των απορριμμάτων που εισέρχονται στον ΧΥΤΑ Φυλής.

-Τα κλαδέματα των δήμων που μέχρι σήμερα ήταν δωρεάν, πλέον, θα κοστολογούνται με 26,95 ευρώ τον τόνο.

Σύμφωνα με τους δημάρχους, το γεγονός αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους, και, άρα, στην αύξηση των δημοτικών τελών.

Για το λόγο αυτό η σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΑ πραγματοποιήθηκε σε φορτισμένο κλίμα, με τον δήμαρχο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο να επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και «δεξιού» χεριού του περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος προήδρευσε στην επίμαχη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Όσο ξέρει αυτός από διαχείριση απορριμμάτων άλλο τόσο ξέρω για την κινέζικη κουζίνα!».

Περιφέρεια Αττικής: Οι αυξήσεις προβλέπονται στο νόμο Φάμελου

Να σημειωθεί ότι το Σάββατο, απαντώντας σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το θέμα, η Περιφέρεια Αττικής υποστήριζε οι συγκεκριμένες αυξήσεις προβλέπονταν από το νόμο Φάμελλου: «Οι Δήμοι έχουν την ευκαιρία να μειώσουν κατά πενήντα τοις εκατό το κόστος αυτό, αν συλλέγουν ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα που παράγουν και δεν τα στέλνουν στη Φυλή μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα, όπως έκαναν μέχρι σήμερα. Για κάθε τόνο σύμμεικτων απορριμμάτων το κόστος διαχείρισης ανέρχεται στα 53,90 ευρώ / τόνο, ενώ για κάθε τόνο απορριμμάτων βιοαποβλήτων η χρέωση είναι 26,95 ευρώ. Όσοι ισχυρίζονται ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα ήταν δήθεν δωρεάν, λένε συνειδητά ψέματα. Ο νόμος Φάμελλου που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, είναι αυτός που υποχρεωτικά ορίζει σαφώς, ότι η διαχείριση των βιοαποβλήτων θα έχει κόστος. Το ήμισυ του κόστους διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων και το όριζε αυτό, για να υποχρεώσει ουσιαστικά τους Δήμους να συλλέγουν χωριστά τα απορρίμματα. Επίσης ο ίδιος νόμος ορίζει  την επιβολή τέλους ταφής 8 ευρώ / ανά τόνο, για κάθε τόνο απορριμμάτων που θα έρχεται στη Φυλή. Τα έσοδα από το τέλος ταφής θα δίνονται στο «Πράσινο Ταμείο». Ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην επιβολή του τέλους αυτού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Show More

Related Articles

Back to top button