ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Δημοσκόπηση GPO: Πώς διαμορφώνεται η «ψαλίδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4,1 μονάδες καταφράφει δημοσκόπηση της GPO, με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να επικρίνει τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Το 33,1% των ερωτηθέντων αποδίδει την ευθύνη του δυστυχήματος στην κυβέρνηση της ΝΔ, το 13,3% στις προηγούμενες κυβερνήσεις, το 11,2% στον σταθμάρχη, το 2,9% στον ΟΣΕ, το 1,6% στην Hellenic Train, το 0,8% στην ΕΡΓΟΣΕ και «σε όλους τους παραπάνω» απαντά το 36,4%.

Το 58,3% αποτιμά αρνητικά και μάλλον αρνητικά τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και το 40,6% την κρίνει θετικά και μάλλον θετικά. Οι θετικές και μάλλον θετικές γνώμες για τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξη Τσίπρα είναι 36,4% έναντι 55,1% των αρνητικών και μάλλον αρνητικών απόψεων.

Η έρευνα της GPO έγινε για λογαριασμό του STAR και παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού.

Στις 4,1 μονάδες η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 30,2% έναντι 26,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 9,2%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Ελληνική Λύση με 3,4% και το ΜέΡΑ25 με 3,1%.

Ως είθισται οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση ερωτήθηκαν για το ποιος είναι κατά την άποψή τους ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 43,5% των θετικών απαντήσεων έναντι 33,1% του Αλέξη Τσίπρα. Κανένας από τους δύο απάντησε όμως το 22,6% των ερωτηθέντων.

Υπέρ της υποψηφιότητας Καραμανλή οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι

Στο ερώτημα, αν πρέπει να είναι ξανά υποψήφιος ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, «Όχι και Μάλλον Όχι» απαντά το 64,6%, ενώ «Ναι και μάλλον ναι» απαντά το 34%. Ωστόσο, 6 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ θεωρούν ότι πρέπει να είναι κανονικά υποψήφιος.

Σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη κάπλη

Στην ερώτηση αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, το 50,1% προτιμά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ το 45,5% επιθυμεί να γίνουν ξανά εκλογές.

Show More

Related Articles

Back to top button