ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Δημοσκόπηση από Tvxs – Palmos Analysis: Ψαλιδίζεται η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντικά τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs σε ότι αφορά τη διαμόρφωση του εκλογικού σκηνικού, 52 μέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η έρευνα διενεργήθηκε πανελλαδικά από τις 27 έως χθες 30 Μαρτίου και το δείγμα ήταν 1.083 ψηφοφόροι, άνδρες και γυναίκες, άνω των 17 ετών.

Από τα αξοσημείωτα στοιχεία της πολύ ενδιαφέρουσας δημοσκόπησης: το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η Ελλάδα κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση ενώ σε ο,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% που συγκεντρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ποσοστό που δηλώνει αναποφάσιστο αγγίζει το 10%.

Σε ο,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θεωρούν οτι το μεγαλύτερο είναι η ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας, ενώ η πανδημία φαίνεται πως δεν τους απασχολεί καθόλου, καθώς μόλις το 1% απάντησε θετικά στην σχετική ερώτηση.

Oι πολίτες δεν είναι ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η τελευταία θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν από το ερώτημα “ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί” διάφορα προβλήματα, στην αντιμετώπιση των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί της ΝΔ. Καλύτερα αποτελέσματα δίνει η εκδοχή “κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Palmos Analysis για το tvxs

Μέσω των απαντήσεών τους οι ερωτηθέντες εκφράζουν  την ανησυχία τους για την πορεία της Ελλάδας γενικά, καθώς το 62% απάντησε πως η χώρα κινείται προς την λανθασμένη κατεύθυνση έναντι 33% που απάντησε ότι κινείται προς τη σωστή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας

Στην ερώτηση «Ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν, σε ποσοστό 55% οτι είναι η ακρίβεια ενώ ένα ποσοστό 29% απάντησε ότι είναι οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας.

Ακολουθούν η υγεία, η ανεργία και η διαφθορά με ποσοστά 25%, 22% και 20% αντίστοιχα.

Οι πολίτες σε ποσοστό 18% θεωρούν ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας την οικονομική ανάπτυξη ενώ σε ποσοστό 16% θεωρούν την παιδεία και την εγκληματικότητα.

Ακολουθούν η οργάνωση του κράτους (10%), η εξωτερική πολιτική (8%), οι υποκλοπές, το προσφυγικό και η καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών (7%), το φορολογικό σύστημα, η λειτουργία του Δημοσίου και η κοινωνική πολιτική (6%), οι συγκοινωνίες (5%), και το δημόσιο έλλειμμα (4%).

Από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι δεν απασχολεί και πολύ τους ψηφοφόρους η ρύπανση του περιβάλλοντος (το 2% απάντησε θετικά), ούτε η πανδημία, η οποία μόνο για το 1% των ερωτηθέντων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ικανοποίηση από κυβέρνηση – αξιωματική αντιπολίτευση

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Palmos Analysis οι πολίτες σε ποσοστό 44% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης ενώ το 26% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 22% αρκετά ικανοποιημένο. Πολύ ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 8%.

Σε ο, τι αφορά την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά, το 52% απαντά οτι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο, το 28% λίγο ικανοποιημένο, το 13%  αρκετά ικανοποιημένο και το 6% πολύ ικανοποιημένο.

Αξιολόγηση πολιτικών αρχηγών

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτακης, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό θετικής / μάλλον θετικής γνώμης 28% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 20%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 16%, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 13%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 12% και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 8%.

Το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει οτι έχει αρνητική /μάλλον αρνητική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Αλέξη Τσίπρα ανέρχεται στο 58%.

Το ποσοστό για τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα αγγίζει το 45%, ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα (58%) έχει ο Γιάννης Βαρουφάκης ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος συγκεντρώνει το 66%.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων μειώνεται στο 4%. Στην ερώτηση «αν είχαμε σήμερα βουλευτικές εκλογές, ποιό από τα παρακάτω κόμματα μάλλον θα ψηφίζατε;» η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με  9%, ΚΚΕ με 6%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν το Εθνικό Κόμμα Έλληνες, το ΜέΡΑ  25 και η Ελληνική Λύση. Και τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 4%.

Το κριτήριο ψήφου

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα δείχνουν ότι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα ψηφίσουν οι ερωτηθέντες είναι κυρίως η «ιδεολογία και η σταθερή πολιτική τοποθέτηση». Αυτό απάντησε το 24% ενώ το 22% απάντησε πως το κριτήριό του είναι η διαχείριση της ακρίβειας και του πληθωρισμού και για το 18% το κριτήριο είναι τα οικονομικά του νοικοκυριού του.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις στην ερώτηση «ποια κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα κάθε έναν» απο διάφορους τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Εξωτερική Πολιτική κλπ.

Στον τομέα της «καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς» το 33%, το μεγαλύτερο ποσοστό δηλαδή,  απάντησε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ» .

Αναφορικά με την διαχείριση των ελληνοτουρκικών η ΝΔ κερδίζει έδαφος, καθώς το 38% θεωρεί οτι μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα.

ΠΗΓΗ: Tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button