Δημήτρης Χορν: 100 χρόνια από τη γέννηση του ηθοποιού που σήμανε το φως
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς της Ελλάδας, του Δημήτρη Χορν.
Ο ηθοποιός που συνέδεσε το όνομά του με τη λέξη “φως” έγραψε ιστορία τόσο με τη δουλειά του όσο και με την ιδιαίτερη προσωπικότητά του που δεν παίρνουσε απαρατήρητη σε κανέναν.
Θέατρο και έρωτας. Αυτές οι δύο λέξεις μας έρχονται στο μυαλό μολις ακούμε το όνομά Δημήτρης Χορν και φυσικά… η μελωδία και οι στίχοι “Ηθοποιός σημαίνει φως” ξεκινούν αυτόματα να παίζουν.
Ας μάθουμε λίγα περισσότερα όμως για τον σπουδαίο καλλιτέχνη όπως δημοσιεύτηκαν στο news247.gr.
Ο Δημήτρης Χορν (Δημήτριος – Ελευθέριος Χορν) γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1921 στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο γνωστός θεατρικός συγγραφέας και στρατιωτικός Παντελής Χορν και μητέρα του η Ευτέρπη Αποστολίδη. Η οικογένεια του Χορν είχε τρία παιδιά, το Γιάννη, τη Νανά που πέθανε σε ηλικία μόλις 7 ετών και τον μικρό τους Δημήτρη.
Ο Δημήτρης μεγάλωνε σε ένα θεατρικό περιβάλλον, και επομένως δεν ήταν έκπληξη για κανέναν από τους οικείους του η ενασχόλησή του με το θέατρο. Η πρώτη του εμφάνιση είναι στην αγκαλιά της Κυβέλης, στο έργο «Γειτόνισσες» του πατέρα του και η δεύτερη στην ηλικία των 4 ετών, όταν έπαιξε και στη «Νόρα» του Ίψεν, κάνοντας ένα από τα μικρά παιδιά της ηρωίδας.
Ο Δημήτρης Χορν πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 1998 από καρκίνο. Κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Το 2000 καθιερώθηκε στη μνήμη του το Βραβείο Χορν, το οποίο απονέμεται στους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους άνδρες ηθοποιούς κάθε χρονιάς.
5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ
1. Πρώτη ελληνική σπονδυλωτή ταινία
Η “Κάλπικη λίρα” είναι η πρώτη σπονδυλωτή ταινία στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Αποτελείται από τέσσερις ιδιαίτερες μικρές ιστορίες με κοινό στοιχείο μια κάλπικη λίρα που μεταφέρεται από τη μία ιστορία στην άλλη.
Στην ταινία υπάρχει αφηγητής, που συνδέει τις τέσσερις αυτές ιστορίες, ο οποίος και κλείνει την ταινία με τη φράση: “κάλπικη δεν είναι η λίρα σε αυτή την ιστορία… κάλπικο είναι, γενικά το χρήμα…”, που αποτελεί και το κεντρικό νόημα του όλου φιλμ, ότι δηλαδή η μονομανής επιδίωξη του πλούτου οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και με όλους τους διάφορους χαρακτήρες των ανθρώπων σε μια κάλπικη ζωή.
2. Μια εξαιρετική φωνή
Πέρα από το ταλέντο του στην υποκριτική, ο Δημήτρης Χορν είχε και ένα ακόμη μεγάλο ταλέντο που δε γνωρίζουν μάλιστα πολλοί. Το τραγούδι! Ο Δημήτρης Χορν δεν ήταν τραγουδιστής. Ερμήνευσε όμως πολλά και όμορφα τραγούδια, όταν το απαιτούσε ο ρόλος του στο θέατρο ή στον κινηματογράφο.
Το 2006 μάλιστα οι δισκογραφικές εταιρείες Minos & Polydor κυκλοφορούν το συλλεκτικό άλμπουμ “Δημήτρης Χορν“, με 8 σπάνιες ηχογραφήσεις του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού.
3. Διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ
Ο Δημήτρης Χορν κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1974 -1975, ενώ το 1980 ίδρυσε με τη σύζυγό του Άννα Γουλανδρή το Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, σκοπός του οποίου είναι η μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.
4. Ο ανεκπλήρωτος έρωτας της Εντίθ Πιαφ
Η γνωριμία τους έγινε το 1946. Ο Χορν ήταν μόλις 25 ετών, ενώ η Γαλλίδα τραγουδίστρια έκλεινε τα 31. Μόλις αντίκρισε τον ηθοποιό τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Βέβαια δεν είχαν πολύ χρόνο ώστε να γνωριστούν καλύτερα, μιας κι η Πιάφ έπρεπε να επιστρέψει στο Παρίσι.
Εκείνη όμως δε σταμάτησε στιγμή να τον σκέφτεται. Έτσι, ξεκίνησε να γράφει μία επιστολή μέσα στην οποία του μιλά για τα συναισθήματά του.Του ομολογεί όσα αισθάνεται για εκείνον, ενώ του γράφει πως αν το θελήσει εκείνος θα τα παρατήσει όλα αυτόν.
Μία από τις επιστολές της μάλιστα δημοπρατήθηκε από τον οίκο, «Πέτρος Βέργος», 11 χρόνια μετά το θάνατο του Δημήτρη Χορν για 1.500 ευρώ. Ο έρωτας αυτός ωστόσο έμεινε ανεκπλήρωτος, αφού τότε ο ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την πρώτη του γυναίκα, τη Ρίτα Φιλλίπου.
5. Ο μεγάλος έρωτας με την Έλλη Λαμπέτη
Από το 1952 χρονολογείται η γνωριμία και η σχέση του με την ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη. Οι δύο έντονες θεατρικές προσωπικότητες θα ζήσουν έναν έντονο έρωτα που θα κρατήσει για τα επόμενα 7 χρόνια.
Πέρα από την ερωτική, η επαγγελματική συνεργασία του με την Λαμπέτη περιλαμβάνει τη δημιουργία δικού τους θιάσου αλλά και την κοινή τους εμφάνιση σε ταινίες που άφησαν εποχή. “Κυριακάτικο ξύπνημα” του Μιχάλη Κακογιάννη το 1954, “Κάλπικη λίρα” του Γιώργου Τζαβέλλα το 1955 και το “Το κορίτσι με τα μαύρα” και πάλι του Μιχάλη Κακογιάννη το 1956.
Χώρησαν το 1959, όταν η Έλλη γνώρισε τον Αμερικανό συγγραφέα Φρέντερικ Γουέικμαν (Frederic Wakeman), τον οποίο παντρεύτηκε, αλλά χώρισε το 1976 μετά από πολλά προβλήματα και όντας χρόνια σε διάσταση.
Πηγή: news247.gr