ΚοινωνίαΕιδήσεις

“Δε θέλω να πεθάνω, αλλά δε μου αφήνουν άλλη επιλογή”

«Δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή» ήταν τα λόγια του Δημήτρη Κουφοντίνα στη γιατρό Κατερίνα Ντουζέπη, Αναισθησιολόγο-Εντατικολόγο, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, που τον επισκέφθηκε σήμερα στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Η γιατρός σε εκτενή δήλωσή της αναφέρει πως τον επισκέφθηκε κατόπιν δικού του αιτήματος και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τους κινδύνους που εγκυμονεί η απεργία πείνας και κυρίως η απεργία δίψας.

Σύμφωνα με τη δήλωση της κ. Ντουζέπη ο Δ. Κουφοντίνας, του οποίου η ζωή πλέον είναι σε άμεσο κίνδυνο καθώς διανύει την 52η ημέρα απεργία πείνας και 6η ημέρα απεργία δίψας, της επανέλαβε πως «σε περίπτωση που απωλέσει την επαφή με το περιβάλλον, δεν επιθυμεί να του γίνει ανάνηψη».

«Εξέφρασε, μάλιστα, την αγωνία του για το πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει σεβαστή αυτή η θέλησή του» προσθέτει η γιατρός, η οποία διαβεβαιώνει ότι «ουδεμία ιατρική πράξη έχει γίνει έως τώρα από τους θεράποντες γιατρούς της ΜΕΘ, χωρίς την απόλυτη συναίνεση του απεργού πείνας και δίψας».

Ανυποχώρητη η κυβέρνηση παρά το κύμα αντιδράσεων

Στο μεταξύ η κυβέρνηση παραμένει άκαμπτη στη στάση της, κλείνοντας τα αυτιά στις ολοένα και αυξανόμενες εκκλήσεις νομικών, κομμάτων, οργανώσεων, προσωπικοτήτων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Σε νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τις 6 μ.μ της Δευτέρας καλούν αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες, προκειμένου να απαιτήσουν την ύστατη ώρα να υποχωρήσει η κυβέρνηση και «να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ».

Το κάλεσμα

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ. τη Δευτέρα

Η ζωή του απεργού πείνας και δίψας κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα κρέμεται από μια κλωστή και βρίσκεται ένα βήμα πριν από το θάνατο… Διεκδικεί αυτονόητα δικαιώματα, τα οποία η κυβέρνηση αρνείται, καταστρατηγώντας τις διατάξεις ακόμα και του εκδικητικού νόμου τον οποίο η ίδια ψήφισε. Ακόμη και μετά τόσες δημόσιες αντιδράσεις, εγχώριες και διεθνείς, ακόμη και μετά την μαζική συγκέντρωση χιλιάδων το Σάββατο 27/2, αυτή η εγκληματική κυβέρνηση του το αρνείται με απόλυτη εκδικητική μανία, αποδεικνύοντας ότι θέλει τον θάνατό του.

Η κυβέρνηση επιμένει και θέλει να υπάρξει νεκρός απεργός πείνας για πρώτη φορά μετά την εποχή Θάτσερ. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται σε συνέχεια μιας υπεραντιδραστικής πολιτικής της κυβέρνησης κατά την περίοδο της πανδημίας, που περιορίζει δραστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, μέσα από ένα πλέγμα ακραίας καταστολής απέναντι σε φοιτητές, εργαζόμενους, πρόσφυγες και μετανάστες, οποιονδήποτε πολίτη.

Η απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα μας αφορά όλους. Πρέπει να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Καλούμε και απαιτούμε όλες οι δυνάμεις που αναφέρονται στο κίνημα, στις δημοκρατικές ελευθερίες και στα συνταγματικά δικαιώματα, στους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας, να συνεχίσουμε να κινητοποιούμαστε όσο υπάρχει χρόνος. Να εκφραστεί παντού η φωνή των χιλιάδων πολιτών που διαδήλωσαν το Σάββατο, η φωνή των δικηγόρων, γιατρών, καλλιτεχνών κ.λπ. που ήδη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους και ζητάνε την ικανοποίηση του δίκαιου-στοιχειώδους αιτήματός του Δ. Κουφοντίνα.

Να μην επιτρέψουμε την επαναφορά της θανατικής ποινής στην πράξη.

Καλούμε όλους και όλες σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 1/3, 6.00 μμ – για να απαιτήσουμε την ύστατη αυτή ώρα:

Άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα

Να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού

Να μην επιτρέψουμε νεκρό απεργό πείνας από το μένος Κυβέρνησης – Μηχανισμών – ΗΠΑ

ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

«Η Πολιτεία δεν πρέπει να εκδικείται. Όταν ένας κρατούμενος κάνει απεργία πείνας και βρίσκεται προ του θανάτου οφείλει να σκεφτεί με ευρύτητα και ανθρωπιά. Αν ο μη γένοιτο επέλθει το μοιραίο, αυτός μεν θα ηρωοποιηθεί στο χώρο του, ενώ η Πολιτεία δεν θα έχει επιδείξει την δέουσα μεγαλοσύνη και ανωτερότητα», δήλωσε σχετικά ο Φοίβος Ιωαννίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με γνωστό αντιστασιακό παρελθόν και πολύχρονη εμπειρία από τις φυλακές της χούντας.

Με νέα ανακοίνωση η Ομάδα Νομικής Βοήθειας υπογραμμίζει ότι «η αλαζονική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε έναν απεργό πείνας, ο οποίος με μοναδικό όπλο τη φυσική φθορά του σώματός του διεκδικεί ισονομία και όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση, θίγει στον πυρήνα της τον επιβεβλημένο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας εκ μέρους της κρατικής εξουσίας».

Ανακοίνωση Ομάδας Νομικής Βοήθειας για Δ.Κ., 28-2-2021

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν αφόρητα, σε σημείο που η εκ νέου παρουσίαση των νομικών επιχειρημάτων που συνηγορούν στη δικαίωση του αγώνα του Δημήτρη Κουφοντίνα περιττεύει.

Ούτως ή άλλως, η ήδη κατατεθειμένη νομική τεκμηρίωση του αιτήματος, αν και επαρκέστατη, αγνοείται επιδεικτικά από την κυβέρνηση, ενώ η ισοπεδωτική, μονομερής παρουσίαση της κυβερνητικής γραμμής και η συνειδητή διαστρέβλωση των γεγονότων από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε. δεν μας αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας ως προς το πραγματικό διακύβευμα της υπόθεσης.

Η αλαζονική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε έναν απεργό πείνας, ο οποίος με μοναδικό όπλο τη φυσική φθορά του σώματός του διεκδικεί ισονομία και όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση, θίγει στον πυρήνα της τον επιβεβλημένο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξίας εκ μέρους της κρατικής εξουσίας.

Η επερχόμενη καταγραφή του πρώτου νεκρού απεργού πείνας στην πολύπαθη ιστορία της μεταπολεμικής ελληνικής δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει το πέρασμα σε μια νέα ζοφερή εποχή, στην οποία η με κάθε τρόπο επιβεβαίωση της ισχύος της εκτελεστικής εξουσίας θα είναι σημαντικότερη από τις αρχές του ανθρωπισμού.

Ο θάνατος του Δημήτρη Κουφοντίνα θα αποτελέσει μια αποτυχία όλων μας, η οποία θα καταγραφεί με τρόπο τραυματικό στη συλλογική συνείδηση. Έστω και την ύστατη ώρα μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.

Από την επίσημη κυβερνητική γραμμή διαφοροποιήθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος τόνισε ότι είναι «αδιανόητο να έχουμε νεκρό απεργό πείνας» και  ότι «άλλο πράγμα η απαξία της πράξης και άλλα τα ζητήματα που πρέπει να λαμβάνει υπόψιν το κράτος δικαίου».  Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και τόνισε ότι θα πρέπει να του δοθούν όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τη νομοθεσία.

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση, τις περιφερειακές και σωφρονιστικές αρχές, και τον Εθνικό Μηχανισμό Πρόληψης Βασανιστηρίων απευθύνει το Παρατηρητήριο Σωφρονιστικών Συστημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με την οποία ζητεί «να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να βεβαιωθεί η φυσική και ψυχολογική ακεραιότητα του κυρίου Κουφοντίνα, όπως και ότι δεν θα υπάρξει καμία παρενόχληση εις βάρος του».

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μία άκρως προκλητική ανακοίνωση έβαλε τη σφραγίδα του στη θανατική ποινή του κρατούμενου, αφού αρνήθηκε να παραδεχθεί πως το δίκαιο αίτημα του βασίζεται πάνω σε νόμο της Ν.Δ. κατηγορώντας μάλιστα κυνικά για εκβιασμό, ενώ εγκάλεσε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν ζήτησε από τον καταδικασμένο να διακόψει την απεργία.

Στο ίδιο πλαίσιο σήμερα η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφία Νικολάου, επέλεξε να στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδοντάς αυθαίρετα στη νεολαία του κόμματος συνθήματα που ακούστηκαν σε κινητοποίηση υπέρ του κρατούμενου.

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε επίσης χθες ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η ανθρώπινη ζωή σε ένα κράτος δικαίου αποτελεί ύψιστο αγαθό. Ακόμα και όταν πρόκειται για καταδικασμένους επειδή δεν τη σεβάστηκαν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Παύλος Χρηστίδης, τόνισε ότι «στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα, η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύτηκε στους δικούς της άστοχους χειρισμούς».

Το ΚΚΕ τόνισε «οι πράξεις του Κουφοντίνα έχουν κριθεί πολιτικά, ηθικά και νομικά με την καταδίκη του» και ότι σήμερα «δεν κρίνεται αυτό, αλλά το δικαίωμα ενός κρατούμενου στη δίκαιη κι αξιοπρεπή μεταχείριση, το οποίο θυσιάζεται στο βωμό των επιλογών της κυβέρνησης που κάνει επίδειξη κρατικής πυγμής κι αναζητά άλλοθι καταστολής με τελικό αποδέκτη το λαό».

Απ’ την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «διχόνοια και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης», σχολιάζοντας πως ο ασυγχώρητος στρατηγικός στόχος του πρώτου είναι «να διαιρέσει τους πολίτες μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Κουφοντίνα, με το κράτος δικαίου να μένει ανυποστήρικτο, καχεκτικό, εξευτελισμένο».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Show More

Related Articles

Back to top button